Königovi kedysi podával lopty, teraz sa od neho veľa naučil

Königovi kedysi podával lopty, teraz sa od neho veľa naučil

S brankárom FC Nitra Branislavom Pindrochom o uplynulej sezóne pod Zoborom, ale aj o pôsobení v najstaršom klube sveta.

V roku 2013 opustil slovenské futbalové trávniky a na začiatku jarnej časti uplynulej sezóny sa vrátil. Reč je o brankárovi Branislavovi Pindrochovi (27), ktorý v januári podpísal zmluvu s FC Nitra. Za sebou mal pôsobenie v rodnej Banskej Bystrici, v českej Karvinej, ale aj v najstaršom futbalovom klube na svete – anglickom Notts County. Pod Zoborom okúsil opäť našu ligu a prispel k 9. miestu v sezóne 2018/19. „Verili sme, že uplynulý ročník sa pre nás skončí lepšie,“ skonštatoval v našom rozhovore odchovanec futbalu v Banskej Bystrici.

   

Stihli ste si už oddýchnuť po sezóne?
Ale áno. Sezóna bohužiaľ nebola príliš úspešná. Nesplnili sme ani jeden zo stanovených cieľov. Mali sme problémy sami so sebou a bojovali sme o záchranu. Víťazstvom v Myjave nad Trenčínom sa všetko zjednodušilo, opadol z nás stres, a potom sme to už viac-menej dotiahli do konca.

Predstavuje konečné deviate miesto reálne odzrkadlenie kvality nitrianskeho tímu?
To si nemyslím. Kvalita v tíme bola vyššia. O našom umiestnení rozhodla súhra okolností. Mali sme vyhrať už prvý zápas jari nad Podbrezovou, no prehrali sme 1:3. Viedli sme a mali sme ďalšie šance. Vlastnými chybami a slabou efektivitou sme sa dostali pod výsledkový tlak. V tomto duchu sme pokračovali aj ďalej. Hrali sme so Sereďou, po prvom polčase sme mali viesť aspoň o tri góly, no namiesto toho sme inkasovali a napokon sme aj prehrali 0:2. Absolútne nám nevyšlo štvrťfinále Slovnaft Cupu, keď sme v Senici prehrali 1:5. Potom sa to s nami už iba viezlo.

Boli zápasy v dolnej šestke veľmi náročné?
Tento rok bola skupina o záchranu možno nie tak atraktívna pre oko diváka, ale určite veľmi náročná. Každý bojoval o udržanie sa. My sme sa zachránili pár kôl pred koncom nadstavby, hneď po nás uspela Trnava. Všetci sa mohli namočiť do vážnych problémov, dolnej šestke nechýbal náboj. Bolo to zaujímavé, no škoda, že sme sa nedočkali väčších návštev. Na prvé kolo nadstavby sa u nás prišlo pozrieť 800 ľudí. Návštevy boli nízke, čo je škoda pre ligu.

Máte pekný a nový štadión. Veľmi vás škrie, že fanúšikov chodí iba málo?
Škrie. Nitra je futbalové mesto, no momentálne v meste dominuje hokej. Lepšie by sa nám hralo, keby sa na nás chodili pozrieť aspoň tri tisícky divákov.

Jedným z veľkých cieľov Nitry bola účasť vo finále Slovnaft Cupu, ktoré hostil práve váš nový štadión. Rozhodla o štvrťfinálovom vypadnutí so Senicou možno až prílišná túžba?
Určite to hralo úlohu. Sami sme sa dostali pod tlak vlastnými vyhláseniami. Z kabíny po zime stále znelo, že chceme byť v prvej šestke a postúpiť do finále pohára. Prvý zápas nám nevyšiel a tým sme sami na seba hodili deku. V každom zápase sme si vytvárali príležitosti, potrebovali sme aj viac šťastia a výsledky by boli iné. Práve zápas so Senicou bol pre nás veľmi krutý. Dostali sme rýchly gól, chceli sme okamžite vyrovnať a robili sme veľa chýb, čo nás napokon zavraždilo.

   

VÝBORNÁ PARTIA, SKVELÝ TRÉNER BRANKÁROV

Aký je pre vás návrat na Slovensko po šiestich rokoch?
Vedel som, že futbal u nás napreduje, ale veril som, že návštevnosť bude vyššia. Bohužiaľ, to ma trochu sklamalo. Po trávnikoch však behajú šikovní hráči, a preto úroveň našej ligy smeruje určite hore. Najviac ma škrie, že sa nám nepodarilo dosiahnuť tímový úspech. V niektorých zápasoch som nebol so sebou spokojný, nemal som pred príchodom do Nitry dostatočnú zápasovú prax. Snáď to bude postupne lepšie a lepšie.

Prišli ste na miesto po Lukášovi Hroššovi, ktorého vyhlásili za najlepšieho brankára Fortuna ligy 2017/18. Bolo náročné nadviazať na neho?
Lukáš je veľmi dobrý brankár, čo dokázal aj v iných kluboch. Nadviazať na jeho kvalitu je veľmi ťažké. Ja som to však nijak zvlášť neriešil. Neprichádzal som do Nitry ako jednotka. Dávid Šípoš odchytal celú zimnú prípravu a ja som došiel až tesne pred začiatkom jari. Žiaľ, Dávid sa zranil, a potom to už išlo.

Tvoríte v šatni dobrú partiu?
Áno, takúto partiu som ešte nezažil. Stále je zábava, držíme všetci pohromade.

Aká bola na jar spolupráca s trénerom brankárov Miroslavom Königom?
Užíval som si skutočne každý tréning. Je to tréner brankárov v reprezentácii a sám je bývalý reprezentant, veľké meno. Má najdlhšiu sériu bez inkasovaného gólu na Slovensku. Je mi cťou spolupracovať s človekom s takým životopisom.

V čom najmä ste sa zlepšili pod jeho vedením?
Snažím sa napredovať po mentálnej stránke a tréner každý deň bazíruje na tom, aby som urobil vždy pri zákrokoch krôčik dopredu a vyrazil proti lopte. Snáď som sa práve v tomto zlepšil.

Pamätáte si na určité momenty kariéry Miroslava Königa?
Pamätám si, že Žilina, za ktorú chytal, hrala v Banskej Bystrici. Podával som lopty a práve on bol v bráne. Ako sa skončil tento súboj, tak na to si naozaj nespomínam. Boli to však časy, keď oba tímy mali veľkú kvalitu.

   

HRÁVAL ZA PRVÝ FUTBALOVÝ KLUB

Do Nitry ste prišli z anglického tímu Notts County, čo je najstarší futbalový klub na svete. Čo vám dal angažmán na ostrovoch?
Prišiel som tam z Karvinej, z ktorej sa mi odchádzalo veľmi ťažko. Strávil som v nej štyri a pol roka. Ponuka prišla síce zo štvrtej najvyššej súťaže, ale bol to klub s obrovskou históriou a tradíciou a lákalo ma vyskúšať si takýto angažmán. Podmienky v klube boli naozaj výborné, a to som ich porovnával s Karvinou, ktorá hrá najvyššiu českú súťaž. Dalo mi to veľmi veľa. Naučil som sa reč, videl som, ako funguje anglický futbal a zažil som súperov zo silnejších súťaží v FA Cupe alebo v iných pohárových dueloch.

Aký futbal sa hral v nižšej anglickej súťaži?
Hráči to jednoducho odmakali, do všetkého išli na sto percent. Keď futbalovo nestačili, tak sa aspoň zrážali.

Ako brankár ste sa zlepšili v ťažkých šestnástkových súbojoch?
Ťažko povedať. Tam sa žiadne fauly na brankárov nepískali. Všetci zastávali teóriu, že všetko vyriešia stopéri. My sme skôr zostávali na čiare.

Dýchal tento klub históriou?
Držitelia permanentiek sú nesmierne hrdí na to, že sú súčasťou Notts County. Na zápasy chodilo približne desaťtisíc fanúšikov. Keď majiteľ znížil vstupné na päť libier, bolo vypredané a bolo to skvelé.

Cítite, že klub má potenciál dostať sa do vyšších súťaží?
Keď som odchádzal, klub bol na predaj. Majiteľ sa dostal do finančných problémov. Neviem, či zohnal nového vlastníka. Jeho prioritou bolo zachrániť klub medzi ligovými mužstvami, čo sa mu žiaľ nepodarilo. Teraz sa ukáže, čo bude ďalej. Podľa mňa by v Notts County mala byť aspoň druhá najvyššia súťaž.

Chceli by ste sa ešte vrátiť na ostrovy?
To je ťažká otázka. Vrátil som sa na Slovensko aj preto, že si chcem založiť rodinu. Všetko by záležalo na ponuke.

  

BOL BY RÁD, KEBY DUKLA BOLA V LIGE

Branislav Pindroch opustil Slovensko v zime 2013, keď z Rodnej Banskej Bystrice zamieril do Karvinej. Nitra je teda len druhý slovenský klub, v ktorom pôsobí. Mrzí ho, že Dukla už medzi elitou nie je. „Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, nepoznám všetky okolností. Je mi ľúto, čo sa stalo. Pamätám si, že banskobystrická mládež patrila medzi najlepšie na Slovensku a z Dukly vždy vychádzalo veľa talentu,“ povedal Pindroch.

Banská Bystrica prežila „klinickú smrť“ a klub postupne napreduje. V minulej sezóne sa ako nováčik zachránil v druhej najvyššej súťaži. „Dúfam, že sa Dukla vráti do prvej ligy. Samozrejme, veľa bude závisieť od toho, či a kedy sa na Štiavničkách postaví nový štadión. Krajské mesto by si zaslúžilo lepší stánok.“

Branislav Pindroch dnes nevylučuje, že by sa v klube spod Urpína raz opäť objavil. „Vždy bolo mojím snom vrátiť sa na sklonku kariéry na nový štadión v Banskej Bystrici. Keby sa Dukla opäť dostala medzi elitu, bolo by to skvelé. Fanúšikom určite chýba v najvyššej súťaži,“ uzavrel 27-ročný Branislav Pindroch.

    

BRANISLAV PINDROCH – FAKTY

  • Narodil sa 30. októbra 1991 v Banskej Bystrici, je brankárom FC Nitra.
  • Je zadaný s priateľkou Miškou.
  • S futbalom začínal v rodnej Banskej Bystrici, v drese FK Dukla sa postupne prepracoval až do prvého tímu.
  • Začiatkom roka 2013 prestúpil do Karvinej, v sezóne 2015/16 si v sliezskom tíme vybojoval postup do najvyššej českej súťaže. Po postupe bol brankárska dvojka Karvinej. Po roku strávenom medzi elitou odišiel do tímu štvrtej najvyššej anglickej súťaže Notts County.
  • V najstaršom futbalovom klube sveta bol prvým Slovákom. Strávil v ňom rok a pol. Pred jarnou časťou uplynulej sezóny posilnil FC Nitra.
  • Pôvodne prišiel pod Zobor kryť chrbát Dávidovi Šípošovi, ktorý sa však zranil a na jar Pindroch napokon odchytal 10 fortunaligových zápasov a dvakrát dosiahol čisté konto.
  • Jeho obľúbený klub je Manchester United a obľúbený hráč David de Gea
  • Riadi sa životným mottom: „Rob tak, aby si sa na konci dňa mohol pozrieť do zrkadla.“