Gratulovali Škriniar aj Nemec

Gratulovali Škriniar aj Nemec

S obrancom Lukášom Tesákom o postupe FK Pohronie do Fortuna ligy.

Bola to dráma, aká sa bežne nevidí. Jedno kolo pred koncom druhej ligy boli hráči FK Pohronie a FK Poprad bok po boku na čele tabuľky. Napokon si priamy postup medzi elitu zaistili futbalisti zo Žiaru nad Hronom, ktorí v poslednom kole zvíťazili na ihrisku Šamorína 3:0, kým Podtatranci doma podľahli Petržalke 0:1. „Myslím si, že ešte chvíľu potrvá, kým si všetci uvedomíme, čo sme dokázali,“ povedal v našom rozhovore bývalý reprezentačný obranca Lukáš Tesák (34). V závere sezóny síce chýbal Pohroniu pre problémy so zadným stehenným svalom, no jeho podpis pod najväčším úspechom v histórii klubu bol obrovský. Porozprávali sme sa s hráčom, ktorý zažil pôsobenie v štyroch zahraničných krajinách, na konte má štyri reprezentačné štarty a teraz klub z rodného mesta priviedol premiérovo medzi slovenskú futbalovú smotánku.

   

Cítiť ešte v tíme eufóriu z postupu?
Určite. V pondelok sme mali oficiálne ukončenie sezóny na štadióne a posledný tréning. Myslím si, že ešte chvíľu potrvá, kým si všetci uvedomíme, čo sme dokázali. Sme veľmi spokojní a máme príjemný pocit z dobre vykonanej práce.

Poprad vás počas jari postupne dobiehal. Bolo pred posledným kolom cítiť nervozitu v kabíne?
Práveže vôbec, bol som prekvapený. Vnútorne som sa toho trochu obával. Máme veľmi veľa mladých hráčov a v podobnej situácii bol len málokto z nášho kádra. Chalani to však zvládli bravúrne, počas posledného týždňa sa v šatni neriešil postup. Nálada na tréningu bola výborná, každý sa usmieval. Akoby sme si ani neuvedomovali, že sme blízko. Až v Šamoríne sme precitli.

Prekvapilo vás, ako poľahky ste zvládli posledný krok?
Vedeli sme, na čo máme. Väčšinu súťaže nám patrilo prvé miesto a neboli sme na čele náhodou. Verili sme v naše schopnosti. Myslím si, že keby sme hrali s hociktorým súperom, zápas by sme zvládli. Odhodlanie v našich radoch bolo obrovské. Osobne som bol presvedčený, že súboj v Šamoríne vyhráme a postúpime do Fortuna ligy.

Aké boli oslavy?
Neplánované a spontánne. Každý si to užil po svojom. Som rád, že sme mohli osláviť krásny výsledok a som vďačný všetkým, ktorí sa o to pričinili. Je to obrovský úspech žiarskeho futbalu a každý v meste to zrejme docení až po určitom čase. Som hrdý na všetkých ľudí, ktorí priložili ruku k dielu.

Pohár ste si nechceli preberať na ihrisku súpera, dostanete ho teda neskôr. Nechýbal vám pri oslavách?
Viem, že pohár bol pripravený v Poprade. Nás to však netrápi. Trofej aj medaily dostaneme neskôr. To bude len čerešnička na torte. Dôležité je, že sme zvládli posledný zápas. V tej chvíli už bolo každému jedno, kde sa pohár nachádza. Veľkú vedu z toho nerobíme. Postúpili sme do Fortuna ligy a to je najdôležitejšie.

Hneď v prvom zápase budete hrať doma proti majstrovskému Slovanu Bratislava. Čo na to hovoríte?
Je to výborná príležitosť ukázať, že sme do Fortuna ligy nepostúpili náhodou. Sme radi, že máme možnosť sa hneď otestovať na takomto súperovi. Určite si nejdeme ligu len užiť. Ja osobne mám veľké ambície. Chceme sa prezentovať kvalitným a svedomitým futbalom tak, ako to bolo v druhej lige. Dúfajme, že nám to bude fungovať aj v najvyššej súťaži. Som rád, že začíname proti Slovanu.

   

NAPODOBNIŤ SEREĎ? PREČO NIE?

V čom tkvie tajomstvo vášho úspechu?
V prvom rade v svedomitej práci. Zišla sa dobrá partia a tréneri takisto spravili maximum pre úspech. Každý člen mužstva pochopil, kde je jeho miesto a aké sú jeho úlohy v tíme. Keď niekto vypadol zo zostavy, ďalší dokázal dieru zalepiť. Zdobila nás drina a pokora.

V zime prešlo mužstvo obmenou. Bol kľúčom k úspechu dobrý vstup do jari?
Odišlo nám päť – šesť nosných hráčov. Posilnili sme sa o mladých chlapcov, niektorí mali skúsenosti iba z tretej ligy. Boli hodení do vody, keďže jar býva vždy veľmi náročná. Mnoho tímov kalkuluje, ide sa na doraz, veď z druhej ligy vypadávajú až štyri kluby. Museli sme obmeniť náš herný štýl, čo sa trénerom podarilo. Každý pochopil, čo sa od neho žiada. Z prvých štyroch kôl sme získali hneď desať bodov. Potom sme sa upokojili a postupne smerovali za naším cieľom. Začali sme dávať viac gólov. Naopak, málo sme ich inkasovali. Prišlo síce aj pár prehier, ale to k tomu patrí. Vtedy sa ukázali sila a charakter mužstva. Nabehli sme na víťaznú vlnu, a hoci sme v Poprade prehrali nešťastným gólom v nadstavenom čase, neuškodilo nám to. Plnili sme naše úlohy a dnes si užívame postup.

Pred sezónou ste nemali odvážne vyjadrenia. Kedy ste začali veriť, že tento ročník môže byť postupový?
Po jeseni sme boli prví s trojbodovým náskokom, čo bolo ďaleko viac, ako sme si predsavzali. V prvých šestnástich zápasoch sme však neprehrali a zrazu sme boli na čele. Povedal som si: „Prečo to neskúsiť? Uvidíme, ako sa začne jar a aké zmeny budú v kádri.“ Nakoniec sme začali veľmi dobre, držali sme sa na čele a vytúžený postup bol bližšie a bližšie. Tri kolá pred koncom som veril, že nám to už neujde. Bolo vidieť, že chalani sú v pohode, bavia sa futbalom a že chcú dokázať sami sebe, že na to majú.

Cítite, že potrebujete pred štartom novej sezóny posilniť káder?
To nie je v mojej kompetencii. Otázne je, o koho prídeme. O mladších chalanov bude určite záujem. Viacerí sa ukázali výborne a môžu sa posunúť ďalej. Máme voľno do 10. júna, potom budeme múdrejší.

Posledný nováčik zo Serede nehrá na svojom štadióne, Žiar však disponuje novým stánkom. Bude to vaša veľká výhoda?
Samozrejme, vždy sa hrá lepšie doma. Máme veľmi pekný štadión. Je síce menší, ale pochvaľovali si ho aj súperi. Máme dobrú atmosféru, hrávame pod umelým osvetlením. Málokedy sme mali návštevu pod tisíc divákov. Prostredie je príjemné, ľudia nám prajú. V kádri máme veľa hráčov, ktorí pochádzajú z tohto regiónu. Máme aj neprajníkov, ktorí hovoria, že do najvyššej súťaže postúpila dedina. Ja tieto slová odmietam. Som veľmi rád, že sa to Žiaru podarilo a som presvedčený, že nebudeme do počtu.

Trúfate si napodobniť práve Sereď, ktorá sa pri premiérovej účasti medzi elitou dostala do skupiny o titul?
Prečo nie? Túto sezónu sme chceli skončiť do deviateho miesta a pozrite sa, súťaž sme vyhrali. Nebudeme mať veľké vyhlásenia. Opäť sa pokúsime uspieť tvrdou robotou. Netrúfam si však povedať, ako dopadneme. Momentálne si užívame dovolenku.

Cítiť v meste eufóriu?
Áno. Už po jeseni bol záujem ľudí väčší. V meste sa nás pýtali, či vyhráme ligu, či postúpime. Žiar síce nie je veľké mesto, no o to viac sa všetci cítime ako jedna rodina. Fanúšikovia ocenili, že sa snažíme hrať svedomitý futbal. Nemali sme ani na výber, veď podmienky máme dobré. Všetko, čo sa v klube dohodne, to aj platí. Každý sa snaží pracovať na čo najvyššej úrovni. Som rád, že sa nám podarilo všetkých potešiť.

Keď ste sa pred poldruha rokom vracali zo zahraničia domov, napadlo vám, že by ste mohli v rodnom meste zažiť postupové oslavy?
Takto som nerozmýšľal. Vtedy sme sa zachraňovali, jar nebola ľahká. Klub sa však rozhodol pobiť sa do dvoch-troch rokov o postup. Nakoniec sme uspeli hneď v prvej sezóne, čo sa určite nečakalo. Teší ma, že sa nám podarilo nielen dosiahnuť skvelé výsledky, ale najmä, že na jeseň sme hrali aj atraktívny futbal. Návštevy na zápasoch sú toho dôkazom.

   

NÁVRAT NEMCA BY BOL VEĽKÝ IMPULZ

Nie ste jediný rodák zo Žiaru s reprezentačnými skúsenosťami. Myslíte si, že aj Adam Nemec sa vráti pomôcť svojmu rodnému mestu? Veď jeho otec vás trénuje...
Možno áno. Na Cypre sa mu teraz darí, sme spolu v kontakte. Tréner nám hovoril, že nás pozdravil a odovzdal nám gratuláciu a že si v lete príde s nami zatrénovať, keďže na Cypre je dlhšia pauza. Keď dôjde, určite sa o tom porozprávame. Či si niekedy zahrá za Žiar, to je skôr otázka na neho. Ja by som bol veľmi rád, keby prišiel. Pre našu kabínu by to bol veľký impulz. Možno už o tom aj premýšľa. Predsa len, nie je najmladší a jeho kariéra sa pomaly, ale isto, chýli ku koncu. Momentálne to však určite nie je na programe dňa. Prežíva úspešné obdobie a je spokojný. Pokiaľ sa mu bude dariť, určite zostane v zahraničí.

Rodák zo Žiaru je aj Milan Škriniar. Aj od neho ste sa dočkali gratulácie?
Áno. Písal si s ním Lukáš Pellegrini. Hovoril, že nás sleduje a že sme ho potešili. Sľúbil, že keď bude na Slovensku, príde nás pozrieť a všetkým nám osobne zablahoželá. Tešíme sa, že aj veľkí futbalisti ako Adam a Milan nezabudli, kde sa narodili, a sledujú náš klub. Gesto z ich strany vždy poteší najmä mladých chlapcov, pre ktorých sú títo hráči vzory.

   

SKÚSENOSTI Z VÝCHODU SI CENÍ

V zahraničí ste pôsobili sedem a pol roka. Už vás to neťahá von?
Doma je doma. Cestovania som mal už dosť, najmä v Rusku a v Kazachstane to bolo náročné. Mal som aj zdravotné problémy, a tak som prehodnotil situáciu a momentálne sa tu cítim dobre. Podarila sa nám veľká vec a som hrdý, že som k nej mohol prispieť. Neriešim žiadny zahraničný angažmán. Viem o záujme z druhej najvyššej ruskej súťaže o moje služby, ale momentálne je pre mňa Žiar priorita. Zmluvu mám ešte do konca roka. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

Mladí hráči túžia najmä po prestupe smerom na západ, vy ste sa vybrali opačným smerom. Hrávali ste na Ukrajine, v Rusku, Kazachstane a v Bielorusku. Ako to vnímate s odstupom času?
Futbal je všade rovnaký a jeho kvalita ide stále dopredu. Dalo mi to veľa do života. Hral som proti veľkým hráčom, trénovali ma známi tréneri. Na Slovensku sa tieto krajiny trochu podceňujú, ale ľudia by boli veľmi prekvapení, aké ťažké zápasy sú v Rusku či v Kazachstane a aké podmienky majú tamojšie kluby. Môže to potvrdiť aj tréner Vladimír Weiss, ktorý pôsobil v týchto krajinách. Materiálne zabezpečenie klubov je podľa môjho názoru porovnateľné s tímami so západnej Európy. Nič neľutujem, práve naopak. Cením si túto možnosť.

Kde vám bolo najlepšie?
V každej krajine som sa cítil veľmi dobre. Dodnes mám odvšadiaľ kamarátov, s ktorými si volám a píšem. Ťažko porovnávať, naozaj by som nerád vyzdvihoval niečo konkrétne. Viem, že ľuďom tieto krajiny tak trochu splývajú, no všetky sú odlišné a každá má plusy a mínusy.

Aké ešte máte futbalové sny?
Pre mňa je teraz dôležité len to, aby z mladých chlapcov, s ktorými teraz hrávam, vyrástli výborní futbalisti a ľudia. Snažím sa im v tom pomáhať. Ja osobne už futbalové sny nemám, do každého zápasu idem naplno a chcem ho vyhrať. Rozmýšľam len krátkodobo. Naším cieľom bude vyhrať každý zápas vo Fortuna lige a keď sa chlapcom bude dariť a niektorí sa posunú v kariérach ďalej, budem veľmi šťastný.

   

LUKÁS TESÁK – FAKTY

  • Narodil sa 8. marca 1985, pochádza z obce Ihráč pri Žiari nad Hronom.
  • Hráva na poste ľavého obrancu, s futbalom začínal práve v Žiari.
  • Do seniorského futbalu sa dostal ako hráč Dubnice, na Slovensku neskôr pôsobil v Žiline, v Rimavskej Sobote, v Senici a v Tatrane Prešov.
  • V lete 2010 odišiel do Zorje Luhansk a stal sa prvým Slovákom v najvyššej ukrajinskej súťaži.
  • V lete 2012 prestúpil do ruského klubu Torpedo Moskva, v drese ktorého sa pričinil o postup do prvej ligy a následne sa upísal inému nováčikovi Arsenal Tula, kde však zažil zostupy.
  • Jeho kariéra neskôr pokračovala ďalej na východe, zahral si za kazašský tím Kairat Almaty, vrátil sa do ruskej Tuly a jeho poslednou legionárskou zastávkou bol bieloruský klub FK Gomel, v ktorom strávil pol roka.
  • V januári 2018 sa dohodol na spolupráci s FK Pohronie, s ktorým teraz oslavuje postup do Fortuna ligy.
  • V slovenskej reprezentácii odohral štyri zápasy, pričom zažil naozaj ostrý debut v úspešnej kvalifikácii majstrovstiev Európy 2016 v Oviede na ihrisku domáceho Španielska, ktorému Slovensko podľahlo 0:2. Do záverečnej nominácie na EURO 2016 vo Francúzsku sa nedostal.
  • Jeho obľúbeným zahraničným klubom je Tottenham Hotspur.