Podbrezovské hlavy sú dole, ale dúfajú v okamžitý návrat

Podbrezovské hlavy sú dole, ale dúfajú v okamžitý návrat

Tréner železiarov Vladimír Veselý: "Teraz to nevyzerá, že je to správna cesta, keďže sme vypadli, ale môže sa naštartovať niečo nové."

Podbrezová opúšťa po piatich sezónach najvyššiu slovenskú súťaž. Klub, ktorý si v ročníku 2013/2014 vybojoval historický postup medzi našu elitu, nezvládol záchranárske práce a po jednoznačnej prehre v sobotnom stretnutí predposledného nadstavbového kola s Trenčínom 0:4 už nemá šancu odlepiť sa z dvanástej priečky Fortuna ligy.

Železiarom nevyšla jarná časť sezóny, v ktorej zvíťazili iba v úvodnom zápase v Nitre. Odvtedy si pripísali len šesť bodov za remízy a šesťkrát prehrali. S Trenčínom utrpeli tretiu prehru za sebou, prvýkrát inkasovali už v 5. minúte. "Urobili sme chyby a za tie sme pykali. Prakticky do ničoho sme sa nedostali. Mali sme nejaké plány na tento zápas, žiaľ, nevyšlo to. Samozrejme, hlavy boli dole, čo sa dá povedať k takémuto zápasu," povedal tréner Vladimír Veselý. Podbrezová trikrát inkasovala z penalty, ale na verdikty arbitrov sa nevyhováral ani kapitán Miroslav Viazanko: "Nič by nebolo jednoduchšie, ako hodiť vinu na rozhodcov, ale myslím si, že ligu sme si prehrali úplne inde. Každý v klube by sa mal pozrieť do zrkadla a povedať si, či urobil všetko, alebo mohol urobiť viac. Tam sa môže začať nová cesta pre Podbrezovú."

Tou sa na Horehroní vydali v zime, keď začali stavať na mladých hráčoch. Jeden z mála skúsenejších futbalistov, 30-ročný Filip Hlohovský, priznal, že s mladým mužstvom sa ťažko vzdorovalo okolnostiam, ktoré hostí postretli v sobotu: "Je to náročné, keď viete, že musíte zvíťaziť, hneď príde penalta a už sa to valí. Teraz prevláda smútok, ale myslím si, že Podbrezová pôjde ďalej a o rok sa bude tešiť z postupu. Mladí hráči sa v druhej lige vyhrajú a Podbrezová príde o rok oveľa silnejšia." Optimizmus zdieľal aj tréner Veselý, kľúčové však bude, aby sa FK Železiarne vrátil do Fortuna ligy už v nasledujúcej sezóne. Kouč by rád zotrval aj v druhej najvyššej súťaži: "Ak dostanem dôveru, samozrejme. Rozoberieme si po sezóne, čo sme spravili dobre, čo zle, prečo máme toľko zranených hráčov. Musíme si to zanalyzovať a uvidíme, ako sa k tomu postaví manažment klubu. Niečo sa končí a niečo nové sa začne. S kým, to uvidíme." Železiarov trápila okrem početných zranení aj nízka efektivita. "Museli sme aj improvizovať, málokedy sme hrali v rovnakej zostave. Vyhrali sme iba prvý zápas v Nitre, potom sme sa strelecky trápili, aj keď herne to nebolo zlé. Nemohli sme nájsť strelca, keď sme ho našli v Michalovi Breznaníkovi, opäť sa zranil," povedal Veselý, ktorý napriek zostupu verí v smerovanie klubu: "Teraz to nevyzerá, že je to správna cesta, keďže sme vypadli, ale môže sa naštartovať niečo nové. Prečistí sa ovzdušie v Podbrezovej. Aj Trenčín si tým prešiel, vypadol, potom postúpil a získal dva tituly. Jedna éra sa končí, ale verím, že sa naštartuje nová. Možno nám to padne vhod, pustíme sa znova do práce, aby sme postúpili z druhej ligy. Optimizmus je, aj s pánom majiteľom sme debatovali, že ak sa spadne, musíme urobiť všetko, aby sme okamžite postúpili a nezdržali sa v druhej lige."