O rekord, o Európu a o všetko

O rekord, o Európu a o všetko

Pozvánka na zápasy 9. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.

Skupina o titul

Michalovce - Slovan (sobota, 17.00)
Posledná otázka v súvislosti so Slovanom zostáva nezodpovedaná, prekoná Andraž Šporar 29-gólový strelecký rekord Róberta Semeníka? Kanonierovi belasých chýbajú k vysnenej méte tri góly a zostávajú mu na ne dva zápasy. Pred týždňom proti Žiline zaznamenal hetrik a keby to zopakoval aj na Zemplíne, stane sa futbalovo "nesmrteľným". Michalovčania sezónu už iba dohrávajú, naposledy ich doma vyprášil Ružomberok 3:0 a ďalší zápas bude ešte náročnejší. Ich prioritou je udržať si v závere sezóny tesný jednobodový náskok na piatom mieste pred Sereďou, no je otázne, či tomu napomôžu aj úspechom proti Slovanu.

Ružomberok - Dunajská Streda (sobota, 17.00)
Duel tretieho s druhým môže byť pre Ružomberok definitívnym potvrdením európskej miestenky. Bodovať ani nemusí, ak Žilina nevyhrá nad Sereďou, ale Liptáci by určite radšej rozhodli trojbodovým ziskom sami. DAC minulý víkend v prestrelke doma nestačil na Sereď a má sa za čo fanúšikom revanšovať, no na Liptove to bude rovnako neľahký zápas.

Sereď - Žilina (sobota, 17.00)
Nováčik si spravil náladu nečakaným víťazstvom v MOL Aréne, Žilina je v obrovskej kríze a žije prakticky len z bodov, ktoré nazbierala na jeseň a v úvode jari. Šošoni by boli najradšej, keby sa sezóna už skončila, no na druhej strane, stále majú aspoň teoretickú šancu zabojovať o pohárovú Európu. Cesta vedie cez dve víťazstvá v dvoch kolách a v tom poslednom dokonca v priamom súboji privítajú Ružomberok, čiže o to je duel proti Seredi netradične na bratislavských Pasienkoch dôležitejší. Šanca stále žije.

  

Skupina o udržanie sa

Nitra - Trnava (sobota, 17.00)
Hoci to bolo dlho trápenie, dvaja najväčší favoriti skupiny o udržanie sa sú už v suchu a môžu sa sústrediť na boj o siedme miesto. Nitra aj Trnava mali dozaista celkom iné ambície, no aj tak radšej skončiť siedmy ako napríklad deviaty či desiaty, a preto má vzájomný zápas dostatočnú váhu. Zvlášť, ak iba o skóre za nimi zaostáva vo forme hrajúca Senica.

Senica - Zlaté Moravce (sobota, 17.00)
V posledných týždňoch je Senica najlepším tímom našej ligy aspoň čo sa formy týka, a vôbec to neteší Zlatomoravčanov, ktorí ešte stále nemajú istotu záchrany. Vyzerá to však už tak, že by sa im mohla podariť a ísť jej naproti môžu sami bodovým ziskom v Senici. Tá bojuje o siedme miesto, pričom na úvod jari by na ňu nik nestavil ani deravý groš. Aj v tom je krása futbalu a Senica si za svoje výkony a výsledky v závere sezóny zaslúži v poslednom domácom zápase potlesk a vďaku od fanúšikov.

Trenčín - Podbrezová (sobota, 17.00)
Pred začiatkom nadstavbovej časti by sme čakali, že predposledné kolo prinesie súboj dvoch tímov z dna tabuľky, a zároveň šesťbodovú bitku o fortunaligovú existenciu, na štadióne v Senici. Všetko je však inak a takýto duel sa bude hrať v neďalekej Myjave. Ak vyhrá  "domáci" Trenčín, Podbrezová padne do druhej ligy. Remíza takisto nikomu nepomôže, Trenčania sa chcú vyhnúť aj nepríjemnej baráži. Nôž na krku majú obaja, no predovšetkým železiari, ktorí sú dve kolá pred koncom na dne. Kto zvládne zápas pod obrovským tlakom lepšie?

   

Šláger kola: Ružomberok - Dunajská Streda
Hoci najdôležitejší duel sa hrá v Myjave, predsa len zápas tretieho s druhým je sobotňajším šlágrom. Vypukne po ňom na Liptove veľká radosť?

Otázka kola: Priblíži sa Šporar k rekordu?
Tri góly nie sú veľa a už vôbec nie pre slovinského kanoniera. Spoluhráči v Slovane určite budú hrať naňho a nie je vylúčené, že zopakuje kanonádu z minulého víkendu. Zvládne Andraž Šporar tlak okolia a vyrovná strelecký rekord našej ligy?

Očakávanie kola: Ako dopadne bitka o všetko?
Spoznáme zostupujúceho, alebo sa Podbrezová vyburcuje k veľkému výkonu a podá Čierneho Petra do rúk Trenčanom? Prípadne sa zrodí remíza? Tá by najviac potešila Zlatomoravčanov, keďže by pre nich znamenala záchranu aj v prípade prehry v Senici.