Toto sme tu nemali takmer šesť rokov

Toto sme tu nemali takmer šesť rokov

Sobotňajšie gólové hody sú málo vídané aj v európskom meradle.

Päť gólov v jednom zápase je pre strelcov výborné vysvedčenie a pre fanúšikov pekný futbalový zážitok, ale aby bol päťgólový priemer v celom kole, to už je naozaj jedinečná bilancia. Takéto fantastické divadlo ponúkli futbalisti v sobotu 11. mája na šiestich štadiónoch, na ktorých sa hrali zápasy 8. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy. Dovedna nastrieľali 30 gólov, čo je nielen rekord aktuálnej sezóny, ale aj maximum za posledných päť ročníkov našej ligy.

Naposledy padlo u nás viac gólov ako v sobotu v 3. kole sezóny 2013/14. V sobotu 27. júla a v nedeľu 28. júla 2013 skórovali hráči spolu až 31-krát. Zaujímavosťou sú viaceré paralely medzi oboma gólovo výrazne nadpriemernými kolami. Aj pred necelými šiestimi rokmi sa duel, v ktorom videli diváci najviac gólov, skončil výsledkom 6:2. Bolo to derby Spartakov, v ktorom Myjava na svojom štadióne zdolala Trnavu. Mimochodom, o jeden gól víťazov sa postaral Štefan Pekár, dnes už hráč bílych andelov. Aj koncom júla 2013 boli minimom v jednom stretnutí tri góly a aspoň jeden gól strelilo jedenásť z dvanástich mužstiev. Teraz vyšli naprázdno len Michalovčania proti Ružomberku (0:3), vtedy Dunajská Streda v Senici (4:0). Aj vtedy sme boli svedkami jedného hetriku. Kým teraz sa z neho tešil slovanista Andraž Šporar, hrdinom poslednej júlovej nedele v roku 2013 bol útočník Trenčína Tomáš Malec, ktorý práve v súboji s Bratislavčanmi v záverečných trinástich minútach čistým hetrikom otočil nepriaznivý stav a postaral sa o víťazstvo AS 4:2.

Vynikajúce sobotňajšie predstavenie fortunaligových strelcov len ťažko hľadá konkurenciu aj v Európe. Naša liga je iba jednou z troch, ktorá sa v tejto sezóne môže pochváliť kolom s priemerom päť a viac gólov na zápas. Lídrom tohto rebríčka je Gibraltár, kde v 19. kole padlo 29 gólov, čo pri piatich stretnutiach predstavuje priemer 5,8. Treba však dodať, že na maličkom polostrove, ktorého prvej lige patrí v klasifikácii UEFA 52. miesto z 55, je veľký rozdiel v kvalite tímov. O tento vysoký priemer sa postaral najmä jeden zápas, v ktorom tretí klub tabuľky St. Joseph´s zdolal poslednú Bocu Juniors 10:1. Z renomovanejších súťaží je pred Fortuna ligou len najvyššia súťaž v Slovinsku, kde v 15. kole zaznamenali 26 presných zásahov (priemer 5,2). Štvrtá priečka za Slovenskom patrí Walesu s najvyšším priemerom 4,83 gólu na zápas v jednom kole, prvú päťku uzatvára švajčiarska liga (4,8).

   

Tri parádne góly v 8. kole nadstavbovej časti Fortuna ligy