Kto si v sobotu vydýchne?

Kto si v sobotu vydýchne?

Pozvánka na zápasy 8. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.

Skupina o titul

Slovan – Žilina (sobota, 15.00)
Skutočný šláger kola uvidia diváci na Tehelnom poli, no pre Žilinu veru neprichádza v príhodný čas. Séria piatich ligových prehier je pod Dubňom nevídaná a popri nej bolí aj prehra vo finále Slovnaft Cupu, ktorou MŠK „prihral“ európsku miestenku do Trnavy. Teraz o ňu musí bojovať na diaľku s Ružomberkom, no v sobotu má toho najťažšieho možného súpera. Slovan je už v pohode, ako dávno istý majster si dovolil aj nečakané dve prehry v sérii, no tretiu, zvlášť pred domácimi fanúšikmi a pri príležitosti osláv storočnice, si už naozaj nemôže dovoliť.

Dunajská Streda – Sereď (sobota, 17.00)
S istotou druhej priečky a klubovým bodovým rekordom nastúpi DAC na zápas proti Seredi, ktorá sa ešte v záverečných kolách pokúsi zabrať piate miesto Michaloviec. V tíme trénera Petra Hyballu vládne obrovská pohoda a čokoľvek iné než víťazstvo DAC by bolo v MOL Aréne prekvapením. Lenže Sereď už párkrát favoritov šokovala a keďže domáci kouč možno dá priestor aj talentom a hráčom z lavičky, v sobotu nie je vylúčené ani to, čo čaká naozaj málokto. Nechajme sa prekvapiť!

Michalovce – Ružomberok (sobota, 17.00)
O Európu si už Zemplínčania nezahrajú, tretie miesto je privysoko, no v závere sezóny ešte zabojujú o potvrdenie skvelej piatej priečky a cez víkend môžu zároveň „odstreliť“ Liptákov z pohárovej tretej. Už by aj bolo načase zdolať tím, nad ktorým ešte vo Fortuna lige nikdy nevyhrali. Tlak je predovšetkým na strane hostí, tí sú však v oblakoch, veď pred týždňom zdolali doma Slovan v krásnom zápase 3:2. Potvrdí „Ruža“ európske ambície, ktoré má už iba vo vlastných rukách?

  

Skupina o udržanie sa

Nitra – Senica (sobota, 17.00)
Sedembodový vankúš nad barážovou hrozbou a domáci zápas pred sebou, Nitrania to majú skvele rozohrané k istote záchrany a môžu pokračovať v boji o udržanie si stále pekného siedmeho miesta. Po vytúženom a dlhoočakávanom víťazstve, ktoré prišlo pred týždňom proti Trenčínu už môžu byť v psychickej pohode, no to isté platí aj o hosťujúcom tíme. Senica má totiž s piatimi víťazstvami v sérii spolu s Dunajskou Stredou najlepšiu formu vo Fortuna lige! Tešíme sa preto na jeden z najatraktívnejších zápasov v skupine o udržanie sa s podtitulom boja o siedme miesto, hoci prioritou hostí je stále predovšetkým udržať si prvú desiatku.

Trnava – Podbrezová (sobota, 17.00)
Spartak si prehrou v Senici skomplikoval záver sezóny, ktorá je ako na sínusoide. Keďže pred barážovým jedenástym miestom Trenčína má len štvorbodový náskok, ešte stále potrebuje bodovať, ideálne už v sobotu doma proti poslednej Podbrezovej. Tá stráca iba dva body na desiaty ViOn, čo je záležitosť jediného víťazstva. Domáci vzájomný zápas síce nezvládla, no z kabíny cítiť odhodlanie a počuť hlasy o boji do poslednej sekundy. Prekvapia tentoraz železiari pozitívne víťazstvom v Trnave, kde od svojho vstupu medzi slovenskú elitu v roku 2014 bodovali naplno už dvakrát?

Zlaté Moravce – Trenčín (sobota, 17.00)
Trenčania robia všetko, čo je v ich silách, aby sa vyhli zostupovej blamáži a vytiahnuť ich z bahna má nový tréner Ivan Galád. Skúsený kouč, ktorý dosiaľ pôsobil v Nitre a Trenčín viedol ešte v druhej najvyššej súťaži pred desiatimi rokmi, má tri zápasy na to, aby ukázal svoje predovšetkým motivačné schopnosti a prebudil hráčov AS. V súboji desiateho s jedenástym tímom tabuľky na to majú skvelú príležitosť, inak už budú v poriadnych problémoch. ViOn naposledy uspel v Podbrezovej vďaka premenenej jedenástke Tomáša Ďubeka a natiahol tak šnúru bez prehry na tri duely. V Zlatých Moravciach to so záchranou myslia vážne a vedia, že ak zdolajú Trenčín, výrazne sa k nej priblížia.

   

Šláger kola: Slovan – Žilina
Ak chce hrať Žilina v Európe, musí bodovať, či teraz proti Slovanu alebo v záverečných dvoch kolách. Neradno si však nechávať rozhodnutie na poslednú chvíľu. Šošoni môžu byť prví, kto uspeje na novom Tehelnom poli, a to je zaujímavá výzva.

Otázka kola: Spoznáme ďalšie istoty?
Michalovce si môžu definitívne zabezpečiť piatu priečku a Sereď tým pádom zostane šiesta, Nitra má v sobotu ambíciu poistiť si, že nevypadne, rovnako sa to môže podariť aj Trnave a Senici. Kto zabojuje o naplnenie cieľov najviac?

Očakávanie kola: Zaberie liek s názvom Ivan Galád?
Nová metla dobre metie, hovorí sa pri trénerských rošádach a v Trenčíne úpenlivo dúfajú, že aj tá ich bude fungovať. AS sa potrebuje zachrániť, pomôže mu k tomu energia a skúsenosti trénera Galáda?