Aj šatňa Karvinej počúvala o Spartaku

Aj šatňa Karvinej počúvala o Spartaku

S Marekom Janečkom o treťom pôsobení v Spartaku Trnava, ale aj o minulej úspešnej sezóne, ktorú sledoval len z diaľky.

V predchádzajúcej sezóne získala Trnava titul po dlhých štyridsiatich piatich rokoch, na jeseň si zahrala v kvalifikácii Ligy majstrov a v skupinovej fáze Európskej ligy, kde získala vynikajúcich sedem bodov. Po zimnej rekonštrukcii klubu odišlo z mužstva veľa úspešných hráčov. Našiel sa však srdciar, ktorý sa vrátil. Dokonca nie prvý raz. Obranca, prípadne defenzívny stredopoliar, Marek Janečka (35) posilnil mužstvo zo „slovenského Ríma“ a má nemalý podiel na tom, že Trnava je opäť blízko k európskej scéne. Vo Fortuna lige síce Spartak hrá v skupine o udržanie sa, no v pohárovom semifinále vyradil Senicu a 1. mája sa v Nitre predstaví vo finále Slovnaft Cupu proti Žiline. „Víťazstvo v pohári je naším jednoznačným cieľom,“ deklaroval ambície klubu v našom rozhovore Marek Janečka.

     

Ako ste si užili postup do pohárového finále?
Nijako špeciálne. Skôr som sa sústredil na to, aby sme vzadu uhrali nulu a stali sa postupujúcim tímom. Po záverečnom hvizde som začal rozmýšľať, čo nás čaká ďalej a kto bude naším finálovým súperom. Chceme hrať Európsku ligu, a tak musíme túto trofej vyhrať.

Len s máloktorým tímom by pricestovalo v strede týždňa toľko fanúšikov. Ani to vo vás nevyvolalo špeciálne emócie?
Klobúk dolu pred nimi. Určite ma však neprekvapili, pretože na to som zvyknutý. Viem, čoho sú fanúšikovia Spartaka schopní. Do Senice vždy prišli v hojnom počte. Očakával som veľa ľudí a atmosféra bola naozaj výborná.

Trnava s vynoveným kádrom smeruje za prvým veľkým úspechom. Čo hovoríte na vaše výsledky a výkony po zimnej obmene realizačného tímu aj mužstva?
Ešte sme nič nedokázali. Potrebujeme uspieť vo finále Slovnaft Cupu. Skomplikovali sme si cestu do pohárovej Európy, keďže sme nezvládli boj o prvú šestku. Pohár je pre nás jediná priama cesta na medzinárodnú scénu. Cieľ je teda jasný a 1. mája sa uvidí, či máme na to, aby sme ho dosiahli.

Vaším finálovým súperom bude Žilina. Ako vnímate tohto protivníka?
Žilina si ide dlhodobo svojou cestou a určite bude kvalitným súperom. Vieme, čo môžeme od tohto tímu očakávať. Tvoria ho šikovní futbalisti, ktorí radi hrajú kombinačný futbal. Verím, že budeme dostatočne vyhecovaní, zdravou agresivitou sa Žiline vyrovnáme a pokúsime sa uspieť vlastnými zbraňami.

   

NEVADÍ, ŽE NEBOL PRI TITULE

Mrzí vás, že zisk titulu po takmer polstoročí ste nezažili ako hráč Spartaka?
Nie. Všetko sa stalo tak, ako sa to malo stať. Trnava získala titul a ja som jej to veľmi prial, hoci som pri tom nebol. Aktuálne som späť a robím všetko pre ďalšie úspechy, trebárs pre zisk Slovnaft Cupu v máji.

Aké to bolo sledovať európske zápasy Trnavy bez stresu?
Veľakrát som prežíval stres tak, akoby som bol hráčom Spartaka. Aj v Česku sme sa o tom stále rozprávali. V kabíne Karvinej, kde som v tom čase hrával, si robili zo mňa srandu. Podpichovali ma, že už nehrám za Spartak. Trnavu som stále sledoval. Hoci som bol mimo, klub nosím v srdci. Inak to nešlo.

Čo je podľa vás hlavným dôvodom toho, že Trnava získala titul?
Jednoznačne osobnosť trénera Nestora El Maestra, ktorý sa ukázal ako správny psychológ. Mužstvo vyhecoval a chlapcov presvedčil, že môžu byť majstri. Nezbavoval sa zodpovednosti, tlak sťahoval na seba, odvracal pozornosť od negatívnych vecí. Trnava vďaka tomu zachytila úvod súťaže, potom sa už držala na horných poschodiach tabuľky. Samozrejme, výkony hráčov boli výborne, ale trénersky kumšt v tom zohral veľkú úlohu.

Ktorý zápas bol pre vás vrcholom tejto úspešnej éry?
Zrejme to boli prvé kroky na medzinárodnej scéne. Vynikajúci zápas odohral Spartak v 2. kole kvalifikácie Ligy majstrov na trávniku Legie Varšava. Víťazstvo 2:0 bolo parádne, gól Jána Vlaska nádherný. Vtedy som začal veriť, že Trnava môže zvládnuť aj zápasy s kvalitnejšími protivníkmi. Potvrdilo sa to v skupinovej fáze Európskej ligy, kde chlapci neboli ani zďaleka fackovacím panákom a získali krásnych sedem bodov. Slovan Bratislava zažil hlavnú fázu tejto súťaže dvakrát a nebol úspešný. Trnava ukázala, že sa dá víťaziť aj na medzinárodnej scéne. Všetko sa odvíjalo od kvalitnej defenzívy. Bol to veľký prínos pre celý slovenský futbal.

Myslíte si, že takáto skúsenosť zbaví Trnavu nálepky smoliarskeho mužstva a klub bude pravidelne dosahovať podobné úspechy?
Je to ťažké nielen pre Trnavu, ale pre každého. Slovenský klubový futbal nemá prenikavé úspechy na medzinárodnej scéne. Pozrime sa na to, ako zaostávame v tomto smere za Českom. Bol by som rád, keby sa to našim mužstvám podarilo zlepšiť. Pre kluby z Fortuna ligy je veľmi ťažké bojovať na tejto úrovni pravidelne, sem-tam niekto vystrelí. Ťažko očakávať zmenu, práce je pred nami veľa. Bol by som veľmi rád, keby som sa mýlil.

   

NIE JE Z TRNAVY, NO SPARTAKU VŽDY FANDIL

Hovorí sa, že dvakrát by človek nemal vstúpiť do tej istej rieky. Vy ste tak učinili už trikrát. Čím je pre vás Spartak výnimočný?
Sám som sa nad tým zamýšľal. Jednoducho, Trnava je mi srdcu blízka a to aj napriek tomu, že nie je jednoduché hrať v jej drese. Prostredie je špecifické a veľmi náročné. Zažil som veľa vecí, ktoré ma posilnili, neboli len pekné obdobia. Do Trnavy som sa však zase vrátil a neľutujem svoje kroky. Dvakrát som hral napríklad aj v Rimavskej Sobote.

Nie ste rodák z Trnavy. Fandíte Spartaku odmalička?
Od začiatku mi bol tento klub sympatický. Pamätám si, keď som bol tínedžer a za Spartak hrali futbalisti ako Karhan, Bališ, Ujlaky či Šimon. Táto generácia hráčov si ma získala a vždy sa mi samozrejme páčila aj atmosféra v Trnave. Nenavštevoval som zápasy osobne, no sledoval som v televízii reláciu Tango a vždy na mňa zapôsobili hráči aj diváci. 

V Trnave ste v minulosti nosili kapitánsku pásku. Dá sa to označiť za splnený sen?
Nad tým som nikdy nerozmýšľal, takže som také sny nemal. Keď som sa stal kapitánom, nezakladal som si na tom. Bral som to ako fakt. Sníval som len o tom, aby som raz bol profesionálny futbalista. Podriadil som tomu všetko. Nikdy som nebol veľmi talentovaný, no mal som pevnú vôľu a túžbu niečo dosiahnuť. Vďaka tomu som si splnil svoje ambície a na to som najviac hrdý.

Dnes nosí pásku na ramene Erik Grendel. Hrával za Slovan, ale získal si dôveru fanúšikov aj kabíny. Čím to je?
Keď sme si volili kapitána, jednoznačne som ukázal na Erika. Viem, aké sú jeho schopnosti na ihrisku aj mimo neho. Plne si to zaslúži. Videl som, aké výkony podával na jeseň. Patril k najlepším v Trnave. V Slovane síce v minulosti hrával, ale do Trnavy neprišiel priamo z Bratislavy. Má herné aj ľudské kvality na to, aby bol vodca. Som rád, že to tak vyšlo.

Erik Grendel je jedným z mála hráčov, ktorí v Trnave hrávali ešte na jeseň a dnes sú v zostave Spartaka. Dokázali ste rýchlo stmeliť novozloženú kabínu?
V tomto nebol žiadny problém. Tvoríme dobrú partiu. Samozrejme, máme určité kvalitatívne hranice, ktoré však nahrádzame bojovnosťou. Tým bola Trnava vždy známa. Partia funguje, zlepšovať môžeme len výkony na ihrisku.

    

FUTBAL CHCE HRAŤ ČO NAJDLHŠIE

Stali ste sa osobnosťou našej ligy, v zahraničí ste pôsobili len v Nemecku a v Česku. Čo vám dali tieto skúsenosti?
V Nemecku to pre mňa bola obrovská skúsenosť, a zároveň splnenie detských túžob. Vždy som sníval o tom, že ak budem profesionálny futbalista, rád by som si vyskúšal Nemecko. Bol som v druholigovej Hanse Rostock a považujem to za svoj najväčší úspech v kariére. Veľa mi dal aj angažmán v Česku. Keď som naposledy skončil v Trnave, chcel som dokázať, že futbal viem hrať. Išiel som do Karvinej a možno si veľa ľudí myslelo, že idem len do priemerného druholigového mužstva, no moje ambície boli posunúť sa vyššie. Podarilo sa nám postúpiť a napokon som strávil v tomto klube tri roky. V českej lige som odohral snáď 95% možných zápasov. Nebýval som zranený a mal som dôveru. Moje pôsobenie v Karvinej bolo slušné a nemyslím si, že by som sa mal za niečo hanbiť. Urobil som si dobré meno v Česku a najmä na Morave.

Nechceli ste zostať u našich susedov?
Záver bol trochu zvláštny. Stali sa veci, ktoré sa stali. Nevidel som dôvod zostávať dlhšie. Chcel som hrávať. Prišla možnosť pomôcť Trnave, a tak som neváhal a vrátil som sa na Slovensko. Nerozmýšľal som nad tým, že prídem o status legionára. Futbal budem hrať dovtedy, kým budem zdravý a budem mať dôveru trénerov a vedenia.

V každom tíme vás mali fanúšikovia veľmi radi. Čím to podľa vás je?
Nie je to podľa mňa úplná pravda. V Trnave je to pol na pol. Buď ma ľudia milujú, alebo nenávidia. V Karvinej, v Zlatých Moravciach aj v Rimavskej Sobote som mal slušné meno. Asi je to aj tým, že sú to menšie kluby s menším počtom fanúšikov. Nikdy však nebudete na sto percent pasovať všetkým. Som si vedomý svojich nedostatkov v technike, ktoré som sa vždy snažil vynahradiť bojovnosťou. Niektorí ľudia to ocenia, iným to nestačí. Nikdy som sa nezbavoval zodpovednosti a vždy som išiel do zápasov naplno. Samozrejme, niekedy to vyjde, inokedy nie. Záleží to aj na kvalite súpera a šťastene. Teší ma, keď ľudia cítia, že sa snažím odviesť maximum.

Premýšľate ešte nad zahraničným angažmánom?
Nikdy nehovor nikdy. Zmluvu mám platnú do roka 2020. Sústredím sa na Trnavu a uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Futbal chcem hrať čo najdlhšie. V lete budem mať 36 rokov, čo však nie je pre mňa to najpodstatnejšie. Som fit a pokiaľ budem cítiť, že mám mužstvu čo dať, určite budem chcieť hrať ďalej.

Zamýšľate sa aj nad budúcnosťou po aktívnej kariére?
Zaoberám sa aj touto témou. Samozrejme, chcel by som ostať pri futbale a som presvedčený, že sa mi to podarí. Uvidíme, v akej úlohe to bude. Ešte je zbytočné o tom špekulovať. Stále som aktívny hráč.

   

MAREK JANEČKA – FAKTY

  • Narodil sa 9. júna 1983 v Levoči, hráva za Spartak Trnava na pozícii obrancu, prípadne defenzívneho stredopoliara.
  • Je otcom dcéry Zoe (5) a syna Marca (3).
  • S futbalom začínal v rodnej Levoči, odkiaľ v sedemnástich rokoch prestúpil do neďalekej treťoligovej Spišskej Novej Vsi. Následne odišiel do Rimavskej Soboty, kde si ho vyhliadla Banská Bystrica. V Dukle sa však nepresadil a vrátil sa na Gemer.
  • V sezóne 2009/2010 sa dohodol na zmluve so Zlatými Moravcami, s ktorými postúpil do najvyššej súťaže.
  • Debut medzi slovenskou elitou si odkrútil ako 27-ročný 17. júla 2010 proti Žiline a ViOn prehral 1:2. Prvý gól v najvyššej súťaži strelil 10. septembra 2011 takisto proti Žiline, zápas sa skončil remízou 2:2.
  • Začiatkom roka 2012 odišiel hosťovať na pol roka do nemeckého druholigového klubu Hansa Rostock, kde hral s bývalým reprezentantom Marekom Mintálom. Odohral 15 zápasov. Mužstvo sa však neudržalo v súťaži, a tak sa vrátil do ViOnu.
  • V lete 2012 vykúpila Mareka Janečku z ViOnu Trnava, v Spartaku si zahral predkolá Európskej ligy a neskôr sa stal aj kapitánom tímu. Do histórie klubu sa zapísal ako autor prvého gólu na novom Štadióne Antona Malatinského, dosiahol ho pri víťazstve 2:0 nad Žilinou.
  • V lete 2015 odišiel do Podbrezovej, z ktorej napokon opäť zamieril do Trnavy, tentoraz na hosťovanie. O rok neskôr sa stal hráčom Karvinej, kde strávil tri roky a pomohol klubu hneď v prvej sezóne k postupu do prvej českej ligy.
  • Po úspešnom období Trnavy odišiel koncom minulého roka z klubu majiteľ, vedenie, tréneri a veľká časť kádra, ktorá získala pre Spartak titul po 45 rokoch a úspešne reprezentovala slovenský futbal v Európskej lige. Marek Janečka bol jedným z hráčov, ktorí prišli zaceliť miesto po odchádzajúcich.
  • Na jar odohral za Trnavu vo Fortuna lige 8 zápasov, strelecky sa nepresadil a dostal dve žlté karty.
  • Nemá obľúbený zahraničný klub ani futbalistu, najviac sleduje zápasy nemeckej a poľskej ligy.
  • Riadi sa životným mottom: „Všetko je tak, ako má byť.“