Príbeh, ktorý môže inšpirovať mladých hráčov

Príbeh, ktorý môže inšpirovať mladých hráčov

S obrancom Zlatých Moraviec Petrom Čögleyom o aktuálnej situácii ViOnu, ale aj o štúdiu na vysokej škole popri futbale.

Po jeseni mali na konte jedenásť bodov a boli beznádejne na poslednom mieste v tabuľke. V súčasnosti ťahajú šnúru troch víťazstiev a s dvadsiatimi tromi bodmi im patrí predposledná pozícia len o skóre za dvojicou Trenčín, Podbrezová. Reč je o futbalistoch Zlatých Moraviec, ktorí patria medzi najpríjemnejšia prekvapenia jarnej časti Fortuna ligy. „Verím, že sme po psychickej stránke na tom aktuálne lepšie ako naši súperi,“ povedal v našom rozhovore pravý obranca ViOnu Peter Čögley (30), ktorý väčšinu svojej kariéry spojil práve so súperom v súčasnom boji o záchranu – s tímom AS Trenčín.

  

Čo sa stalo so Zlatými Moravcami, že prišlo takéto náhle zlepšenie?
Horšie to už ani nemohlo byť, a tak sme vstúpili do jari odpočinutí s cieľom pobiť sa o svoje meno, o ViOn a najmä o záchranu. Na jeseň sme mali takisto kvalitu, ale jednoducho padla na nás deka a nevedeli sme sa spod nej vyhrabať. Teraz pracujeme na taktike, tvrdo trénujeme a má to svoj význam. Výsledky sa zlepšujú.

Kde konkrétne nastal ten zlom?
Asi v kvalitnej zimnej príprave. Hrali sme síce najmä proti druholigistom, ale aj tí vás vedia v prípade nedostatočného prístupu vytrestať. My sme však vyhrávali, prinajhoršom sme remizovali. To bol pre nás dobrý signál. Uvedomili sme si, že nie sme na tom až tak zle. Tréner nás presvedčil, že môžeme víťaziť. Potom sme šli na prvý zápas do Ružomberka a dostali sme facku 0:4. To bola katastrofa. Povedali sme si, že takto to už ďalej nejde. Začali sme niektoré veci robiť jednoduchšie a začalo nám to vychádzať.

Ako ožila kabína po posledných víťazstvách?
Veľmi. Stále sme pod obrovským tlakom, ale teraz ho znášame zrejme o čosi ľahšie. Po jeseni nám už každý hovoril, že sme prakticky v druhej lige. Teraz máme rovnaký počet bodov ako Podbrezová a Trenčín, ale myslím si, že psychicky sme na tom oveľa lepšie ako tieto dva kluby. Máme čo stratiť, no v podstate pol roka sme boli stále poslední. Cítime, že sme teraz na vzostupe. Pre našich protivníkov je súčasná situácia nová a budú s ňou mať veľké problémy.

Máte pocit, že záchranárske práce bez problémov zvládnete?
Ešte je to ďaleko. Sami sme sa však presvedčili, že vieme vyhrať aj tri zápasy za sebou. Uspeli sme v Trnave, doma s Trenčínom, zvládli sme ťažký šesťbodový zápas so Senicou, ktorá je veľmi futbalová. Prečo by sme nemali byť úspešní aj naďalej?

Máte o štyri body viac ako posledná Senica, ktorá je navyše v semifinále Slovnaft Cupu. To sa javí ako veľká výhoda.
Niekedy je lepšie hrať viac zápasov v porovnaní s neustálym tréningom. Aspoň mne to tak vyhovuje. Senica je vážny súper a musíme s ňou počítať.

Po jeseni sa Zlatých Moraviec ujal nový tréner – Karol Praženica. Čo priniesol do mužstva?
Dbá na veci, ktoré nefungovali na jeseň. Dostal do tímu viac profesionalizmu. Niektorí hráči z jesenného kádra by pod trénerom Praženicom nevydržali ani týždeň. Správali sa ako amatéri a nedalo sa s nimi hnúť. Neduhy z jesennej časti dnes už našťastie neexistujú.

  

V KONTAKTE JE SO ŠEMRINCOM

Spomenuli ste váš bývalý klub z Trenčína, ktorý na jeseň vypoklonkoval z Európskej ligy Feyenoord Rotterdam. Je pre vás aktuálne postavenie AS šokujúce?
Je to veľký šok. Trenčín má svoju filozofiu, z ktorej aktuálne nevie vyťažiť maximum. Našu ligu len ťažko môžete hrať iba s mladými hráčmi. Mužstvo má veľké problémy a sám som zvedavý, ako sa s tým vyrovná. Peťo Kleščík sa zranil, Igor Šemrinec je dlhodobo zranený, veľa iných skúsených chlapcov tam už nie je a z kabíny sa zrejme tak trochu vytratil lokalpatriotizmus. Legionári prevyšujú počtom odchovancov. Týmto sa však teraz nezaťažujem. Snažím sa zachrániť Fortuna ligu pre Zlaté Moravce. Futbal je spravodlivý, hrá sa na body a nakoniec sa ukáže, ktoré tímy si najvyššiu súťaž zaslúžia. To je aktuálne tá najdôležitejšia vec.

Predpokladáme, že si záchranu Zlatých Moraviec želáte skôr na úkor iných klubov ako je Trenčín?
Samozrejme. Neprajem Trenčínu vypadnutie, ale aktuálne sú Zlaté Moravce pre mňa priorita. Mohlo by to vyjsť tak, že sa zachránime my aj oni. To by som bol najradšej.

Ste v kontakte s bývalými spoluhráčmi z Trenčína?
Už pomenej. Samozrejme, v kontakte som s Igorom Šemrincom. Odkedy som odišiel, veľa hráčov sa vymenilo. Zo súčasného Trenčína už poznám iba pár chalanov.

V dolnej šestke je aj Trnava, teda váš ďalší bývalý zamestnávateľ. Sú zápasy sú Spartakom pre vás podobne špecifické ako tie s Trenčínom?
Nie sú to úplne obyčajné stretnutia. Skupina o záchranu je teraz celkovo veľmi zaujímavá. Hráme proti Trenčínu aj Trnave. V Spartaku mám takisto dobrých kamarátov, s ktorými sa poznám. Trnava sa na rozdiel od Trenčína nemá čoho báť. Má kvalitný káder, hráčov ako Grendel, Janečka, Sloboda či môj veľmi dobrý kamarát Depetris. Spolu sme čo-to prežili, ja som bol na jeho svadbe, on zas na mojej.

   

PRVÝ GÓL, SKVELÉ PODMIENKY

Zlaté Moravce sú prvým klubom z malého mesta, v ktorom pôsobíte. Ako ste si zvykli?
Je to pre mňa niečo nové. Samozrejme, nehrám vo veľkom meste, ale aj keď som pôsobil v Trnave či v Prahe, nechodil som zvlášť do spoločnosti. Vždy som sa skôr venoval futbalu. Do Zlatých Moraviec väčšiu časť z týždňa dochádzam. Najlepšie je mi doma, kde sa venujem manželke.

V tíme je vás viacero bývalých hráčov Trenčína. Tvoríte minipartiu?
Áno. Ja, Aďo Chovan a Dávid Richtárech chodievame spoločne do Zlatých Moraviec, vždy zoberie auto niekto iný, spoločne si dáme kávu, raňajky, obedy, večere. Máme jednoducho rovnaké rituály. Celkovo máme v kabíne teraz charakterovo výborné mužstvo, nemáme medzi sebou problémy. Všetci sme si sadli.

Každý vo ViOne si dlhodobo pochvaľuje podmienky. Platí to aj vo vašom prípade?
Môžem to len potvrdiť. ViOn je rodinný klub – najmenší, v akom som zatiaľ bol. Máme však výborné podmienky na prácu. Málokde na Slovensku máte k dispozícii takú starostlivosť, ako máme my v Zlatých Moravciach.

Vo ViOne ste dali prvý gól vo Fortuna lige. Čakali ste naň 186 zápasov. To si asi zapamätáte navždy!
Uf, to samozrejme. Čakal som na to…, no, všetci na to čakali poriadne dlho dlho. Každý si ma doberal, že kedy už dám gól. Novinári, fanúšikovia… Som rád, že pri premiérovom presnom zásahu som mal na štadióne manželku, rodičov a priateľov. Bol to môj prvý zápas za Zlaté Moravce, a navyše sme vyhrali (4:0 nad Senicou, pozn.). Bol to nezabudnuteľný moment.

Zlaté Moravce sú klubom, ktorý hráva pravidelne o záchranu, pričom zvyčajne býva úspešný. Čo máme za tým hľadať?
Nikto nevyvíja na hráčov zásadný tlak. Snažíte sa hrať čo najlepší futbal, bojujete o potlesk divákov. Bodaj by každý klub mal majiteľa, ako má ViOn. Pracuje v rámci svojich možností, dáva futbalu veľa. Nemôžem na neho povedať nič zlé, pretože jeho slovo platí. To vytvára v mužstve pohodu.

   

FUTBALISTA MÁ VEĽA ČASU, TREBA ŠTUDOVAŤ

Patríte medzi futbalistov, ktorí mysleli aj na vzdelanie a vďaka tomu ste získali inžiniersky titul. Čo vás k tomu viedlo?
V prvom rade asi to, že vedľa trenčianskeho štadióna stojí univerzita. Mal som veľmi veľa voľného času. Ono sa to nezdá, ale popri futbale je ho naozaj dosť. Bol by hriech nevyštudovať vysokú školu. Každý to kvitoval. Generálny manažér Trenčína Róbert Rybníček mi povedal, že môžem ísť a vyhoveli mi aj na škole, dali mi individuálny študijný plán. Som dodnes vďačný za to, že som dostával z času na čas voľno z tréningov, prípadne som skôr odchádzal z prípravných zápasov. Veľmi ma podporoval vtedajší tréner Adrián Guľa. Vysokú školu môže spraviť každý, stačí chcieť. Keď futbalista povie, že sa to nedá, je to len lenivosť. Spoznal som kamarátov po celom Slovensku, som nesmierne rád, že mám túto skúsenosť. Chcel by som v tomto smere inšpirovať mladých hráčov.

Kde ste študovali?
Na fakulte sociálno-ekonomických vzťahov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka.

Viete si predstaviť, že by ste sa tým v budúcnosti živili?
Skôr som si rozširoval obzory. Titul mám, ale v budúcnosti sa chcem venovať kondičnému trénerstvu. Mám k tomu blízko a počas kariéry som získal kontakty, ktoré ma podporujú na tejto ceste. Spomenul by som mená ako Martin Rusňák, v Zlatých Moravciach sledujem prácu Milana Ivanku. K vzdelaniu ma vždy posúval aj Martin Ševela. Som rád, že mám takýchto ľudí okolo seba.

Takže po kariére sa budete skôr špecializovať, hlavný tréner z vás nebude…
Nikdy, nehovor nikdy. Skôr si však myslím, že pôjdem týmto smerom.

Máte pred sebou ešte pár rokov futbalovej kariéry. Čo by ste ešte počas nej chceli stihnúť?
Mojím krátkodobým cieľom je zachrániť Fortuna ligu pre ViOn a potom? Ťažko povedať. Čo bude, to bude. S manželkou sme v očakávaní prírastku, takže sa skôr teším na leto. To je dnes pre mňa maximálna priorita.

   

PETER ČÖGLEY – FAKTY

  • Narodil sa 11. augusta 1988 v Trenčíne, hráva na pozícii pravého obrancu.
  • Je ženatý s manželkou Monikou. mladý pár je v očakávaní prírastku do rodiny.
  • S futbalom začínal v Trenčíne, v ktorom pôsobil až do januára 2016, v roku 2015 sa s AS tešil zo zisku slovenského double.
  • V januári 2016 sa stal hráčom českého klubu Bohemians 1905, v ktorom vydržal pol roka a vrátil sa na Slovensko do Spartaka Trnava.
  • Po angažmáne v Trnave sa vrátil opäť do Trenčína a od leta minulého roka je hráčom Zlatých Moraviec.
  • Jeho obľúbeným zahraničným klubom je Manchester United, hráčom Cristiano Ronaldo.
  • Riadi sa životným mottom: „Každý si je strojcom svojho šťastia.“