Hodená rukavica pre ofenzívne esá

Hodená rukavica pre ofenzívne esá

Hitparáde talentov po 3. kole nadstavbovej časti Fortuna ligy dominujú brankári a obrancovia.

Tretie kolo nadstavbovej časti Fortuna ligy premiešalo poradie v Hitparáde talentov. Z prvej desiatky vypadli až traja hráči. Obranca Žiliny Branislav Sluka (pokles z 3. na 24. miesto) a stredopoliar Dunajskej Stredy Christián Herc (z 8. na 31.) doplatili na kartové tresty, pre ktoré sobotňajší vzájomný súboj ich mužstiev na Žitnom ostrove vynechali. Medzi absolútnou špičkou sa neudržal ani útočník DAC Abdulrahman Taiwo, ktorý do duelu o druhú priečku v tabuľke naskočil až v závere a nižší bodový zisk mu stačí „iba“ na aktuálnu dvanástu pozíciu.

Namiesto spomenutých hráčov sa do top 10 dostali traja futbalisti, ktorých kluby síce v ostatnom kole nebodovali, oni sami však zahrali solídne, ale najmä si udržiavajú stabilnú výkonnosť počas celého hodnoteného obdobia. Reč je o dvojici obrancov Podbrezovej Alexander Mojžiš (aktuálne 8. v rebríčku), Matej Oravec (10.) aj ľavom bekovi Michaloviec Matúšovi Vojtkovi (9.). Ich postavenie v elitnej desiatke však ani zďaleka nie je pevné a už po najbližšom víkende môže byť v mimoriadne nabitom poradí všetko inak. Veď medzi siedmym Miroslavom Káčerom a sedemnástym Kubilayom Yilmazom je rozdiel len 101 bodov, ktorý sa dá zmazať jedným vydareným zápasom, alebo naopak stratiť v prípade slabšieho dňa.

Zaujímavo sa vyvíja aj situácia na samej špici Hitparády talentov. Naďalej síce vedie dvojica slovanistov Dominik Greif, Jurij Medveděv, no po stretnutí s Michalovcami dokázal český obranca stiahnuť náskok svojho spoluhráča v bráne z priepastných 230 bodov na necelých 73. Určite stojí za to sledovať, ako sa obaja v nedeľu vyrovnajú s mimoriadne náročnou výzvou v podobe silnej žilinskej ofenzívy. Na zaváhanie belasých bude číhať napríklad brankár Martin Jedlička. Hrdina DAC zo zápasu proti šošonom je už tretí a v prípade, ak zachytá na podobnej úrovni aj proti Seredi, môže ohroziť dvojicu pred sebou.

Aj ďalšie miesta pod pomyselnými stupňami víťazov patria defenzívnym hráčom. Zo šiestej priečky na štvrtú sa po víťazstve na nulu nad Sereďou posunul kapitán Ružomberka Dominik Kružliak. Piatu pozíciu si udržal stopér Michaloviec Danylo Beskorovajnyj a šiesty je už Souleymane Kone, ktorý si na jar vydobyl stabilné miesto v základnej zostave Dunajskej Stredy.

  

Top 25 Hitparády talentov

   
Hitparáda talentov je rebríček najlepších hráčov Fortuna ligy narodených v roku 1996 a mladších, teda hráčov, ktorí v aktuálnom cykle môžu reprezentovať svoju krajinu v kategórii do 21 rokov. Poradie je zostavené na základe oficiálnych zápasových štatistík a do celkového bodového zisku sa ráta posledných desať ligových kôl. Rebríček je aktualizovaný po každom kole.