V druhom vystúpení prehra o gól

V druhom vystúpení prehra o gól

Slováci nenašli recept na defenzívu Walesu s niekdajším hráčom Trenčína Jamesom Lawrencom a z Cardiffu odchádzajú bez bodu.

Slovenská reprezentácia prehrala v nedeľu v jej druhom zápase kvalifikácie EURO 2020 v Cardiffe s Walesom 0:1. Súperi sa ešte ani poriadne nestačili takticky oťukať a Slováci už v 5. minúte prehrávali. Po rýchlej akcii domácich z pravej strany sa lopta dostala k Pekaríkovi, ktorý spravil veľkú chybu, loptu mu šikovne zobral James a z hranice šestnástky presne trafil k pravej žrdi bezmocného Dúbravku. Hostia vyzerali na začiatku síce opticky aktívnejšie, ale rýchly gól ich nahlodal. Walesania vyhrávali osobné súboje a boli rýchlejší. V 21. minúte sa po presnom centri z ľavej strany oprel do strely Brooks a lopta trafila bočnú sieť Dúbravkovej brány. Na hosťoch síce bola vidieť snaha, ale nevedeli sa presadiť cez aktívnu obranu Walesu, viackrát boli aj zbytočne nepresní. V 27. minúte to skúsil zobrať na seba Kucka, po narážačke jeho strelu domáci zblokovali na roh. V 39. minúte to v pohode hrajúci Wales mohol mať ešte krajšie, Brooks sa pokúsil o technický obstrel k vzdialenejšej žrdi, ale tesne minul.

Cez prestávku tréneri zmeny neurobili. Zvýšiť najprv mohol nebezpečným pokusom Bale, Dúbravka pekne zakročil. Na druhej strane sa Rusnák dostal po výbornej prihrávke od Maka v zakončení tesne pred brankára Hennesseyho, ale lobom ho trafil len do tváre. Lopta sa potom odrazila aj od tváre Rusnáka, no dopadla tesne vedľa brány. Slováci ožili, nebezpečne to skúsil Pekarík, ale zblokovali ho. Nasledovali hlavička Hancka po rohu či strela Maka, domáci gólman odolal. Následne Wales nebezpečne zahrozil z brejku, krásne prenikol James, presne krížom prihral Wilsonovi, ktorý v dobrej pozícii minul. V 67. minúte si zasekol loptu na hranici šestnástky Mak, vystrelil, no len do náručia brankára. V 74. minúte skvele vypálil domáci Wilson, ale Dúbravka podržal spoluhráčov výborným zákrokom. Hral sa zaujímavý futbal, v strede poľa to bol boj o každú loptu. Obrovská šanca vyrovnať prišla v 82. minúte, Rusnák presne nacentroval na hlavu Ďuriša, jeho gólovú strelu Hennessey vyrazil a v dorážke neuspel ani Hancko. Potom na vzdialenejšej žrdi hlavičkoval aj nabiehajúci Pekarík, ale opäť mimo. Slovensko tlačilo, v záverečnom nápore sa mu však vyrovnať nepodarilo.

V E-skupine majú zverenci trénera Pavla Hapala na konte 3 body za víťazstvo 2:0 nad Maďarskom. Najbližšie v boji o kontinentálny šampionát nastúpia 11. júna o 18.00 SELČ v Azerbajdžane.

     

Wales - Slovensko 1:0 (1:0)

Gól: 5. James, ŽK: Allen, C. Roberts - Mak, Vavro, Lobotka, Ďuriš, Hamšík, Stoch, Kucka, rozhodovali: Zwayer - Schiffner, Achmüller (všetci Nem.), 31 617 divákov

Wales: Hennessey - C. Roberts, Mepham, Lawrence, B. Davies - Allen, Smith - Wilson (86. Vaulks), Brooks (59. T. Roberts), James (72. Williams) - Bale

Slovensko: Dúbravka - Pekarík (90. Šafranko), Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka - Rusnák, Hamšík, Mak (69. Stoch) - Duda (65. Ďuriš)

  

Pavel Hapal, tréner Slovenska: "V prvom polčase sme spravili veľa nepresností a súperovi darovali gól, prehrávali sme osobné súboje. V druhom polčase sme boli lepší, zahodili sme však šance. Pozitívom z úvodných dvoch zápasov sú tri body, aj keď sme mohli získať viac. V Cardiffe sme nepodali zlý výkon, ale chýbala efektivita."

Ryan Giggs, tréner Walesu: "Pred zápasom bolo cítiť určitý tlak, pretože to bol náš úvodný zápas v kvalifikácii. Viacerí moji hráči podali výborne výkony. V prvom polčase sme hrali s veľkým pokojom a náš náskok mohol byť aj výraznejší. V závere sme museli tuho bojovať o to, aby sme si udržali čisté konto. Som rád, že sa nám to podarilo. V tíme máme veľmi dobrú symbiózu starších hráčov s mladšími, ktorí sú veľmi talentovaní."

Marek Hamšík, kapitán Slovenska: "Prvý polčas nám nevyšiel, druhý bol lepší. Vypracovali sme si aj šance, ale nevyšlo to. Cez prestávku sme si povedali veci a v druhom polčase sme boli aktívnejší. Mišo Ďuriš mal dobrú príležitosť, Hancko netrafil loptu, škoda. Chceli sme tu uhrať aspoň bod, ale ešte zostáva dosť zápasov."

Milan Škriniar, obranca Slovenska: "Nemali sme dobrý vstup do zápasu. Potom sme pridali v agresivite a zlepšili sme sa. Chýbala však lepšia koncovka. Súper nám robil problémy loptami za obranu, ktoré sa potom snažil zbierať. Škoda najmä našej slabej efektivity. Tiež sme dostali veľa žltých kariet, hoci niektoré boli príliš prísne. Možno keby sme uhrali lepší výsledok, bolo by ich menej."

Peter Pekarík, obranca Slovenska: "Spravil som chybu, ktorá rozhodla zápas. Chalanom som sa ospravedlnil a ospravedlňujem sa aj slovenským fanúšikom, ktorí prišli do Cardiffu. Teraz musíme bojovať v ďalších zápasoch."

   

Budapešť
Maďarsko - Chorvátsko 2:1 (1:1)
Góly: 34. Szalai, 76. Patkai - 13. Rebič
Maďarsko: Gulácsi - Lovrencsics, Barath, Orbán, Kádár - Á. Nagy, Patkai - Dzsudzsák (85. Bese), Szoboszlai (65. Kalmár), D. Nagy (40. Varga) - Szalai
Chorvátsko: Kalinič - Jedvaj (77. Petkovič), Lovren, Vida, Barišič (30. Leovac) - Modrič, Brožovič - Rebič (67. Brekalo), Rakitič, Perišič - Kramarič

      

Tabuľka E-skupiny

1.Slovensko21012:13
2.Wales11001:03
3.Chorvátsko21012:23
4.Maďarsko21012:33
5.Azerbajdžan10011:20