Prvoligovú šancu si veľmi váži, recept na penalty nie je tajomstvo

Prvoligovú šancu si veľmi váži, recept na penalty nie je tajomstvo

S brankárom Senice Federicom Tabordom o pohárovom úspechu, jeho bilancii v pokutových kopoch a tiež živote na Slovensku.

Funkcionári Senice namiešali pred sezónou zaujímavý kokteil. Káder vytvorili v drvivej väčšine z legionárov, nechýbajú hráči z Južnej Ameriky či Afriky. Mužstvo sa postupne zlepšuje, a hoci Záhorákom patrí vo fortunaligovej tabuľke až predposledná priečka, v Slovnaft Cupe to po utorkovom víťazstve 5:1 nad Nitrou dotiahli už do semifinále. „Radi by sme išli v pohári čo najďalej,“ priznal v našom rozhovore brankár Federico Taborda (30). Argentínsky rodák patrí medzi opory Senice, a pritom v najvyššej súťaži chytá po prvý raz vo svojej kariére. Zo siedmich penált v tejto sezóne chytil tri, a tak sme sa v rozhovore s ním pokúsili získať okrem iného aj recept na úspech v jedenástkových rozstreloch.

  

Ste v semifinále pohára, Nitru ste rozbili 5:1. Čo k tomu viac dodať?
Azda len to, že sme veľmi šťastní. Túžili sme po semifinále. Slovnaft Cup má pre nás veľmi veľký význam.

Môže vám toto pohárové víťazstvo pomôcť aj vo Fortuna lige?
Áno. Dúfam, že to tak bude. Veľmi sme potrebovali takéto víťazstvo, malo by nám dodať potrebné sebavedomie. Po takomto výsledku sa nám určite bude lepšie pripravovať na sobotňajší zápas v Zlatých Moravciach, ktorý bude pre nás veľmi dôležitý z pohľadu celej sezóny.

V Slovnaft Cupe sa vám darí, v ligovej súťaži je to horšie. Prečo?
Pravdupovediac, neviem. V pohári sme zdolali Dunajskú Stredu aj Nitru vysokým rozdielom. Strelili sme veľa gólov. Možno aj preto, že sa hralo na jeden zápas. Keď sa duel vyvíjal nepriaznivo pre súpera, otvoril hru. Nám sa podarilo využiť viac priestoru v jeho obrane. Určite však nerobíme rozdiely medzi Fortuna ligou a Slovnaft Cupom. Na každý zápas sa pripravujeme rovnako.

Stále teda bojujete na dvoch frontoch. Aké sú teraz vaše hlavné ambície?
Samozrejme, naším hlavným cieľom je zotrvanie medzi ligovou elitou, ale veľmi chceme hrať aj finále pohára. Spravíme maximum pre to, aby sme dosiahli na vytúžené méty v oboch súťažiach.

V porovnaní s jesennou časťou Fortuna ligy hráte lepšie, no na jar ste v súbojoch so silnými protivníkmi ako Slovan, Dunajská Streda či Žilina ešte nebodovali. Čo vám chýba?
Azda je to efektivita, ktorú sa nám podarilo ukázať v pohárovom dueli s Nitrou. Je pravda, že proti trom najlepším ligovým tímom sme si vytvorili dosť šancí, dostali sme sa do nebezpečných situácií, no nedali sme góly. Tie nám chýbali k tomu, aby sme dosiahli lepšie výsledky.

V minulej sezóne si Senica zachránila fortunaligovú príslušnosť až v baráži. Môžete teraz ťažiť z týchto skúseností?
Máme v mužstvo niekoľko hráčov, ktorí si prešli úspešnou barážou, no momentálne sa pozeráme skôr na to, aby sme sa tejto hrozbe vyhli. Hrať dva zápasy proti druhému tímu druhej ligy môže byť veľmi riskantné. Tí, ktorí to zažili, vedia, že je to ošemetná situácia. Musíme vydať zo seba maximum už teraz v nadstavbe, aby sme sa nedostali do takýchto nepríjemností.

Čaká vás zápas v Zlatých Moravciach, ktoré za vami zaostávajú o jediný bod. Sledujete tohto súpera?
Sledujem všetkých súperov, v televízii pozerám zostrihy bez ohľadu na to, proti komu nastúpime najbližšie. Špeciálne sa zameriavam nielen na ViOn, ale aj na Podbrezovú a Trenčín, teda na mužstvá, ktoré sú tesne nad nami. Našou ambíciou je predbehnúť ich v tabuľke.

Čo bude pre vás v sobotňajšom zápase najdôležitejšie?
Pre nás je to v podstate niečo ako finále. Stretnú sa posledné dva tímy a náš súper bude hrať doma. Musíme sa snažiť previesť to, v čom sme silní. Potrebujeme byť maximálne koncentrovaní, zdravo agresívni a najdôležitejšie bude, aby sme mali takú efektivitu ako v stretnutí s Nitrou.

   

PENALTY SÚ O KONCENTRÁCII A MENTÁLNEJ STRÁNKE

Vo Fortuna lige ste čelili už siedmim penaltám, pričom v troch prípadoch ste z týchto súbojov vyšli ako víťaz. Čím to je?
Sú to situácie, v ktorých brankár nemá čo stratiť, ale zároveň môže veľmi veľa získať. Keď sa vám podarí uspieť raz, v ďalších takýchto prípadoch ste sebavedomejší.

Venujete sa penaltám špeciálne v tréningovom procese?
Penalty sú najmä o stopercentnej koncentrácii a mentálnej stránke a práve na tom sa snažím pracovať. Som rád, že sa mi podarilo pri niektorých pokutových kopoch pomôcť mužstvu. Pri iných to naopak nevyšlo, takže za tým nie je žiadne tajomstvo. Snažím sa byť pozorný a počkať si do poslednej chvíle. Samozrejme, vždy si môžete pozrieť, ako v minulosti kopali penalty hráči súpera.

Ktorého zo spoluhráčov viete na tréningoch zarmútiť svojimi penaltovými zákrokmi?
Na tréningoch je to iné, pretože sa všetci veľmi dobre poznáme. Brankár to má o čosi ľahšie. Ale Eric Ramirez sa vždy hnevá, keď sa mu nepodarí skórovať.

Vždy ste boli penaltovým expertom, alebo ste si tieto kvality osvojili až na Slovensku?
Vďakabohu, už sa mi párkrát podarilo uspieť v penaltových rozstreloch, ktoré prišli po remízových výsledkoch v pohároch. Táto sezóna je však pre mňa najúspešnejšia z pohľadu pokutových kopov, ktorým som čelil v priebehu zápasov.

Z bieleho bodu vás neprekonal ani Andraž Šporar zo Slovana Bratislava, ktorý v základnej časti skóroval proti každému klubu okrem Senice. Máte z toho o to väčšiu radosť?
Teší ma to najmä preto, že táto penalta bola v danom momente veľmi dôležitá pre ďalší vývoj zápasu. Zakrátko sme vyrovnali na 1:1. Vedeli sme, že Andraž Šporar sa nepomýlil z pokutového kopu v predchádzajúcich siedmich prípadoch. Je to však len štatistika. Myslím si, že bude naďalej pokračovať v strieľaní gólov a že napokon bude najlepším kanonierom súťaže.

   

INFORMÁCIE ZHÁŇAL U GOROSITA

Prvýkrát v kariére hráte najvyššiu súťaž. Čo to pre vás znamená?
Som veľmi šťastný, užívam si každý jeden zápas a každý jeden tréning. V prvoligovom mužstve si musíte vážiť každú maličkosť, ktorú so sebou prináša práca profesionálneho futbalistu.

Bola práve najvyššia súťaž hlavným dôvodom, prečo ste sa upísali Senici?
Nepochybne áno. Keď som prišiel do Senice, uvedomil som si, že to bolo najlepšie rozhodnutie, aké som v danom momente mohol spraviť. Po začiatku sezóny sa tento pocit ešte viac umocnil.

Nemali ste obavy z neznáma?
Pred príchodom som si hľadal informácie o klube a aj o Fortuna lige. Zistil som, že v Senici a v Slovane Bratislava hrával môj krajan Nicolas Gorosito. Podarilo sa mi s ním skontaktovať a o klube aj súťaži mi hovoril iba v dobrom.

V čom cítite najväčšie rozdiely medzi Fortuna ligou a súťažami, v ktorých ste pôsobili v minulosti?
V mnohých veciach... Infraštruktúra, štadióny, tréningové plochy - to všetko je na úplne inej úrovni ako v nižších súťažiach. Prvá liga navyše prináša aj motiváciu v podobe boja o medzinárodné súťaže, čo je snom snáď každého futbalistu.

V čom ste pocítili zmenu po príchode na Slovensko?
Veľmi odlišné boli pre mňa tri veci. Hovorím samozrejme o reči, klíme, keďže je tu počas zimy veľký chlad a úplne iný je aj denný režim. Ja som napríklad zvyknutý večerať o pol desiatej a stále sa toho držím. Na Slovensku majú ľudia večeru bežne už okolo siedmej, prípadne ôsmej. Na to som si nedokázal zvyknúť.

Čo si myslíte o slovenskom futbale a Fortuna lige?
V tejto súťaži je veľmi veľa dobrých hráčov. Kluby zo slovenskej špičky majú potenciál a kvalitu na to, aby hrali vyrovnanú partiu aj so súpermi v elitných súťažiach ako Európska liga. Hrá sa tu dynamický futbal a väčšina mužstiev sa snaží o vysoký pressing.

Ako sa vám pozdáva bežný život?
Je to fajn. Ťažké je len to, že som ďaleko od rodiny, priateľky a kamarátov. Na Slovensku sa však cítim príjemne. Ľudia sú milí, tolerantní, v klube mi každý ochotne pomáha. Páči sa mi, že mesto je veľmi bezpečné a pokojné.

    

NA PRÍLEŽITOSŤ SI MUSEL POČKAŤ

Z Argentíny prichádzajú do Európy zvyčajne mladší hráči. Prečo sa váš odchod z rodnej krajiny uskutočnil až o čosi neskôr?
Musel som veľa bojovať a počkať si na príležitosť zrejme aj preto, že sa mi nikdy nepodarilo dostať sa do prvej argentínskej ligy. Je pravda, že z Argentíny zvyknú hráči odchádzať ako veľmi mladí, no ja som bol v nižších súťažiach a asi som nebol až tak na očiach. O to viac sa teším, že sa mi to podarilo.

Pôsobili ste aj v Taliansku. Aká to bola pre vás skúsenosť?
Výborná. Taliansko je nádherná krajina a ľudia v nej majú obrovskú vášeň pre futbal. Mesto, v ktorom som žil, je krásne. V tíme nás bolo viacero Argentínčanov, a tak sa mi domovina nezdala byť až tak vzdialená. Zažil som naozaj veľmi pekný rok.

Aké máte dnes športové ambície?
Chcel by som naďalej pôsobiť v najvyššej súťaži, udržať si súčasnú výkonnosť, respektíve posunúť ju ešte o čosi vyššie.

Chcete zostať žiť v Európe, alebo uvažujete skôr nad návratom domov?
Vzdialenou budúcnosťou sa príliš nezaoberám. Veľmi rád by som ešte odohral pár sezón v Európe. Chcem si užívať futbal až dovtedy, kým neskončím kariéru. Potom sa budem rozhodovať, čo bude ďalej a kde budem žiť.

David Depetris či Aldo Baez, ale aj už spomenutý Nicolas Gorosito si na Slovensku našli manželky a založili si tu rodiny. Viete si predstaviť takýto scenár?
Poznám ich príbeh, ale môj prípad to nebude. Priateľku mám v Argentíne. Čoskoro príde za mnou a uvidíme, možno tu pár rokov zotrváme. V prvom rade chcem byť s ňou a kde? To sa dozvieme neskôr.

Ako sa na vás „lepí“ slovenčina?
Medzi slovenčinou a španielčinou je obrovský rozdiel a pre mňa je to veľmi komplikované. Snažím sa dostať do krvi slovíčka potrebné v zápase a samozrejme aj také, ktoré mi uľahčia každodenný život. Viem základné veci, pozdraviť sa, poznám čísla, viem sa po slovensky spýtať, ako sa máte.

   

FEDERICO TABORDA – FAKTY

  • Narodil sa 1. novembra 1988 v argentínskom meste Pergamino, je zadaný a bezdetný.
  • Hráva na pozícii brankára, no začínal ako útočník, medzi žrde sa dostal v trinástich rokoch.
  • V rodnej Argentíne pôsobil len v nižších súťažiach, do Európy nazrel prvý raz až v lete 2017, keď ho angažoval taliansky klub Civitanovese Calcio.
  • Po ročnom agažmáne v nižšej talianskej súťaži sa stal hráčom FK Senica.
  • Vo Fortuna lige odchytal túto sezónu všetkých 22 zápasov, trikrát si udržal čisté konto.
  • V základnej časti našej ligy si pripísal 97 úspešných zákrokov, čo je najviac spomedzi všetkých brankárov.
  • Jeho obľúbeným klubom je argentínsky River Plate. Nemá obľúbeného futbalistu, ale ako mladý hráč obdivoval argentínskeho brankára Oscara Ustariho.
  • Je silno veriaci, pri otázke o životnom motte odpovedá: "Božie slovo je mojím sprievodcom. Každý citát z Biblie by mohol byť mojím mottom."