Tri zmeny v prvej desiatke

Tri zmeny v prvej desiatke

V top 10 aktuálnej Hitparády talentov má zastúpenie sedem fortunaligových klubov.

Predposledné kolo základnej časti Fortuna ligy prinieslo niekoľko zmien v absolútnej špičke Hitparády talentov. Netýkali sa však prvého miesta, ktoré už od 18. kola patrí Dominikovi Greifovi. Brankár Slovana na jar ešte ani raz neinkasoval, aj keď veľkú zásluhu na tom majú aj jeho spoluhráči. Jednotka belasých totiž v posledných dvoch zápasoch proti Seredi a Trnave nemusela čeliť žiadnej strele do priestoru svojej brány. Pohyb v rebríčku nastal už bezprostredne za Greifom. Keďže žilinský kapitán Miroslav Káčer pre kartový trest nehral proti Zlatým Moravciam, druhé miesto si neudržal (klesol na 21.) a prepustil ho dosiaľ tretiemu brankárovi Dunajskej Stredy Martinovi Jedličkovi. Prvú trojku uzatvára jeho spoluhráč z DAC Christián Herc a ďalší zástupca žlto-modrých Abdulrahman Taiwo je piaty.

Po bezgólovom súboji Ružomberka s Michalovcami boli spokojnejší hostia, ktorým bod napokon stačil na potvrdenie účasti v nadstavbe o titul. Individuálna konfrontácia dvoch mladých opôr v strede obrany však vyznela v prospech domáceho Dominika Kružliaka, ktorý dosiahol lepšie štatistické hodnotenie ako stopér Zemplína Danylo Beskorovajnyj. V Hitparáde talentov sa kapitán Liptákov posunul zo siedmej priečke na štvrtú, odkiaľ sa práve Ukrajinec v službách Michaloviec zosunul na šieste miesto. V tomto stretnutí chýbal Ružomberku vykartovaný Zinedin Mustedanagič, ktorý tak rovnako ako Miroslav Káčer vypadol z prvej desiatky (teraz 27.). Tretím hráčom, ktorý sa po 21. kole neudržal v top 10 Hitparády talentov, je Tomáš Vestenický. Najlepší strelec Nitry zaokrúhlil v kľúčovom dueli so Sereďou (0:2) čakanie na ôsmy gól v sezóne na desať zápasov a v rebríčku mladých hráčov klesol z desiatej pozície na jedenástu.

Staronovým členom elitnej desiatky je žilinský obranca Branislav Sluka (na fotke vpravo), ktorý v nej bol naposledy po 15. kole Fortuna ligy. Vtedajšie ôsme miesto si autor prvého gólu šošonov v stretnutí so Zlatými Moravcami teraz ešte vylepšil. Je siedmy a je tak najvyššie postaveným Žilinčanom, keďže v novom roku zatiaľ gólovo mlčiaci Róbert Boženík zostal ôsmy.

Premiérovo v tejto sezóne sa do prvej desiatky Hitparády talentov dostal obranca Trenčína Martin Šulek a absolútnu premiéru v nej má práve po zápase s AS dvadsaťročný ľavý bek Podbrezovej Alexander Mojžiš.

    

Top 25 Hitparády talentov

   

Hitparáda talentov je rebríček najlepších hráčov Fortuna ligy narodených v roku 1996 a mladších, teda hráčov, ktorí v aktuálnom cykle môžu reprezentovať svoju krajinu v kategórii do 21 rokov. Poradie je zostavené na základe oficiálnych zápasových štatistík a do celkového bodového zisku sa ráta posledných desať ligových kôl. Rebríček je aktualizovaný po každom kole.