Mr. Zero ho nevolajú, dostal inú prezývku

Mr. Zero ho nevolajú, dostal inú prezývku

Séria Matúša Kiru bez inkasovaného gólu sa po bezgólovej remíze s Nitrou natiahla už na 412 minút. Brankár Michaloviec nám poskytol exkluzívny rozhovor.

V súboji s Nitrou ste nevyužili prvý mečbal na potvrdenie účasti v hornej šestke. Mrzí to veľmi?
Vedeli sme, že víťazstvo nám zabezpečí účasť v skupine o titul. Snažili sme sa tomu podriadiť všetko. Žiaľ, nepodarilo sa nám to. Dva body nám chýbajú, ale v hre ich je ešte šesť a verím, že nejaké ešte získame a splníme náš cieľ.

Hráči Nitry na vás vyslali štyri strely. Aký to bol pre vás zápas?
Bol to ťažký zápas, keďže v prvom polčase som chytal proti vetru. Počasie nebolo ideálne. V predchádzajúcom kole proti Seredi bolo krásnych osem stupňov, teraz, žiaľ, klesla teplota na jeden pod nulou a pocitová bola ešte nižšia. Bol som uzimený, no snažil som sa udržiavať v optimálnej teplote. Podmienky boli náročné, ale nejak sme to zvládli.

Ťaháte najdlhšiu šnúru bez inkasovaného gólu spomedzi všetkých brankárov v tejto sezóne. Loptu zo svojej siete ste nelovili 412 minút. Ako vnímate túto osobnú štatistiku?
Samozrejme, sú to pekné čísla. Každý brankár chce chytať tak, aby nedostal gól. Nebudem skrývať radosť, som z toho šťastný, ale prvoradý je tím. Poslednú nulu proti Nitre by som určite vymenil za tri body a istotu hornej šestky.

Čo hľadať za vašou formou?
Nehovoril by som o forme, čisté kontá sú zásluhou celého tímu a tiež trénera brankárov, ktorý sa nám venuje. Som vďačný za to, že môžem byť v bráne. Chalani mi pomáhajú. Bez nich by žiadna šnúra nebola.

Volajú vás v kabíne Mr. Zero?
Tak ma nevolajú, ani to od nich nevyžadujem. Mám však inú prezývku. Keďže ma komentátor zápasov proti Seredi a Nitre volal Matúš Kiro, tak mi hovoria lietajúci Matúš Kiro. Majú z toho zábavu, takže týmto by som ich chcel pozdraviť.

Mali ste už niekedy v kariére podobnú šnúru bez inkasovania?
Zrejme ešte v druhej lige, keďže tam sme veľa gólov nedostali. V najvyššej súťaži som mal v minulej sezóne tuším 313 minút. Toto je určite najdlhšia séria a verím, že ju ešte natiahneme.

Kým v defenzíve sa vám darí, v ofenzíve vedia vaši spoluhráči občas zahodiť aj nemožné. Čím to podľa vás je?
Ťažko povedať. Niekedy sme zvykli skórovať aj z toho, čo sme nemuseli. Futbal je v tom krásny, že niekedy ti uberie a niekedy zase pridá. V Podbrezovej sme mali dobré šance, ktoré sme nepremenili a napokon sme vyhrali gólom Blažeja Vaščáka zo záveru zápasu, keď ho trafil brankár nákopom. Na druhej strane, v domácich zápasoch so Žilinou, Sereďou či Nitrou sme mali veľa možností a neprišlo to. Stále hovorím, že futbal je spravodlivý. Sme asi zaslúžene tam, kde sme.

V úvode sezóny boli Michalovce na chvoste tabuľky. Kde nastal zlom, ktorý vás vystrelil až na súčasne piate miesto?
Začali sme naozaj veľmi zle a aj sme si hovorili, že táto sezóna už bude zrejme veľmi ťažká, keďže po šiestich kolách sme mali iba jeden bod. Obmena v Michalovciach je zakaždým veľká. Potrebovali sme čas na to, aby sme sa zohrali. Začali sme si viac rozumieť a tam bol asi ten zlom. Tréner to dobre poskladal a keď si mužstvo sadlo, začali sme zbierať body. Každým dobrým výsledkom sme si verili viac a potom to už išlo.

V závere základnej časti najskôr cestujete do Ružomberka a potom hostíte doma Trenčín. Cítite, že účasť v skupine o titul je blízko?
Máme to rozohraté dobre, ale bude to ešte náročné. V lige nie je ani jeden ľahký súper. Nechcem nikoho preceňovať ani podceňovať. Mohli sme už mať istotu, takto to môže byť ešte všelijako, ale netreba kalkulovať, kto s kým ako bude hrať. Treba sa sústrediť na najbližší zápas. Uvedomujeme si, že posledné kroky bývajú vo všetkom najťažšie. Chceme sa na to dobre pripraviť a nejakými bodmi si prilepšiť, aby sme v tej hornej šestke boli.

Čo by pre Michalovce znamenala účasť v skupine o titul?
Po historickom postupe do najvyššej súťaže, ktorý sme vybojovali pred štyrmi rokmi, by to bol ďalší pekný a cenný úspech. Pri skromných podmienkach, v ktorých pracujeme a taktiež pri rozpočte tohto klubu by to znamenalo veľa. Treba si to vážiť, pretože v najbližšej dobe sa to možno nezopakuje. Hlavne to musíme splniť. Sú pred nami dva zápasy, na ktoré sa musíme sústrediť a pripraviť. Ja hovorím jedno: skromnosťou a pracovitosťou, ako v ostatných šiestich zápasoch, to môžeme dosiahnuť.