Po veľkých zmenách dôraz na pohár

Po veľkých zmenách dôraz na pohár

Trnavčania idú do jari s realistickými očakávaniami, naďalej sa rieši aj príchod nového majiteľa.

Futbalisti Spartaka Trnava sa v jarnej časti Fortuna ligy pokúsia o prienik do hornej polovice tabuľky, no pokiaľ neuspejú, nebudú to považovať za neúspech. Na účasť v prvej šestke stráca úradujúci majster zimujúci na 8. priečke len tri body, ale má ťažké vyžrebovanie. Po sobotňajšej jarnej ouvertúre v Žiline ho čakajú zápasy s ašpirantmi na titul Dunajskou Stredou a Slovanom plus nepríjemný nováčik zo Serede. Veľkú dôležitosť pripisujú v tábore "andelov" Slovnaft Cupu, v ktorom sa prebojovali už do štvrťfinále a radi by si zahrali o trofej v májovom finále v Nitre.

V zimnej príprave odohral Spartak osem zápasov s bilanciou 1 víťazstvo, 2 remízy a 5 prehier, okrem domácich podmienok vycestoval aj za lepšou klímou do Turecka. V generálke podľahol rakúskemu tímu Wiener Neustadt 0:1. "Mužstvo má silu, ale potrebujeme čas, lebo sa skladalo za pochodu. Spôsob hry meniť nebudeme, chceme byť konkurencieschopní v lige aj v pohári," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii nový tréner Spartaka Michal Ščasný, ktorý bol na jeseň asistentom Radoslava Látala.

Spartak má za sebou po športovej stránke mimoriadne úspešný rok 2018, v ktorom získal prvý majstrovský titul v novodobej ére našej ligy. Následne si urobil dobré meno na medzinárodnej scéne, v D-skupine Európskej ligy v konkurencii Dinama Záhreb, Fenerbahce a Anderlechtu obsadil so ziskom siedmich bodov tretiu priečku. Koniec roka 2018 bol však poriadne turbulentný. Po odchodoch funkcionárov prišlo aj k očakávanému exodu viacerých hráčskych opôr. Stredopoliar Erik Grendel sa ako jeden z mála rozhodol zostať na "trnavskej palube" a na jar bude kapitánom mužstva. "Pre mňa sa prakticky nič nemení, je to len páska na rukáve. Príprava na zápas bude rovnaká. Zmien v zime bolo v tíme veľa, ale my hráči sme tu na to, aby sme hrali a neriešili tieto veci," povedal Grendel.

Nového investora Trnavčania stále hľadajú, rokovania prebiehajú s tromi spoločnosťami, dve sú zo zahraničia. Na jar je klub finančne stabilizovaný, meškanie výplat nehrozí, ale k dispozícii bude nižší rozpočet. "Myslím si, že do konca tejto sezóny príde k predaju klubu, ale je to skôr otázka na majiteľa. Ten má klub rád a som presvedčený, že sa rozhodne správne," povedal generálny manažér Spartaka Marián Černý a ďalej naznačil ambície do jarnej časti sezóny: "Máme za sebou krásne obdobie. Hráči z majstrovskej sezóny dosiahli vrchol a rozhodli sa z klubu odísť, pričom so všetkými sme sa rozišli v dobrom. Chcem sa im, ako aj trénerom, poďakovať za odvedené služby. Pán Poór garantoval, že v jarnej časti zabezpečí chod klubu a to platí. Spartak Trnava z futbalovej mapy neodišiel a ani neodíde. Po športovej stránke potrebujeme čas, aby sa mužstvo zohralo. Verím, že bude hrať v lige dôstojnú rolu. Sme realisti, do prvej šestky máme ďaleko a na spodok tabuľky sa pozeráme s pokorou. Našou túžbou je uspieť v Slovenskom pohári, kde by sme sa radi dostali do finále a v Nitre vypredali štadión našimi fanúšikmi. Tých chcem poprosiť, aby boli pozitívne naladení a nápomocní."      

    

Káder Spartaka Trnava na jarnú časť sezóny:

brankári: Bolek, Rusov, Urminský, Takáč

hráči do poľa: Turňa, Abena, Čonka, Tumma, Lupták, Mesík, Lovat, Košút, Horvát, Kulhánek, Brigant, Grendel, Ashiru, Dangubič, Dudl, Miesenböck, Sloboda, Rada, Tavares, Janečka, Yilmaz, Markoski, Hing-Glover, Mihálek, Depetris, Lovás, Pekár

   

prišli: Štefan Pekár, Tomáš Brigant (obaja návrat z juniorky), Alexander Horvát, Ivan Mesík, Kristián Mihálek, Rafael Tavares, Gergely Tumma (všetci z dorastu), Matúš Turňa (Podbrezová), Petr Bolek (Viktoria Plzeň), Tomáš Košút (Stara Zagora), Myenty Abena (De Graafschap), Lucas Lovat (Avai FC), Ashiru Olasunkanmi (Zbrojovka Brno), Marek Janečka (Karviná), Václav Dudl (Sparta Praha, hosťovanie), Kire Markoski (AEL Limassol, hosťovanie), David Depetris (Huracan), Macario Hing-Glover (NK Krško)

odišli: Marek Bakoš (koniec hosťovania, návrat do Plzne), Erik Jirka (CZ Belehrad), Lukáš Greššák, Martin Tóth (obaja Zaglebie Sosnowiec), Ali Ghorbani (Sepahan SC), Andrej Kadlec (Jagiellonia Bialystok), Matej Oravec (Podbrezová), Oliver Janso (juniorka), Vachtang Čanturišvili (Fastav Zlín), Boris Godál (AEL Limassol), Ivan Hladík (Dinamo Bukurešť), Martin Chudý (Górnik Zabrze), Davit Schirtladze (Riga FC), Senad Jarovič (SönderjyskE)

    

Výsledky Trnavy v zimnej príprave:

Spartak Trnava - Tatran Liptovský Mikuláš 2:2 (1:0)
Góly Trnavy: Jarovič, Vantruba

MFK Skalica - Spartak Trnava 1:0 (1:0)

Gyirmót FC - Spartak Trnava 2:0 (2:0)

Vasas SC - Spartak Trnava 1:0 (1:0)

Arsenal Kyjev - Spartak Trnava 0:3 (0:1)
Góly: Grendel, Yilmaz, Dangubič

Radnički Niš - Spartak Trnava 2:1 (0:0)
Gól Trnavy: Ashiru

Hartberg - Spartak Trnava 1:1 (0:1)
Gól Trnavy: Pekár

SC Wiener Neustadt - Spartak Trnava 1:0 (0:0)