Verí, že má ešte v našej lige čo ukázať

Verí, že má ešte v našej lige čo ukázať

S novou posilou Serede Marekom Kuzmom o návrate na fortunaligovú scénu, ambíciách aj o minulosti.

Na Slovensku hral za Dubnicu, Banskú Bystricu, Slovan Bratislava, Myjavu, Borčice a Zlaté Moravce. V lete 2016 opustil naše trávniky a vyskúšal si pôsobenie v Bulharsku a v Poľsku. Reč je bývalom útočníkovi reprezentácie do 21 rokov Marekovi Kuzmovi (30), ktorý sa vrátil do Fortuna ligy. Trenčiansky rodák sa upísal najpríjemnejšiemu prekvapeniu jesennej časti – piatemu tímu tabuľky, nováčikovi ŠKF Sereď. „Vzostup Serede som sledoval aj zo zahraničia,“ priznal v našom rozhovore Marek Kuzma, ktorý verí, že na jar pomôže klubu k udržaniu súčasných pozícií.

  

Ako si užívate návrat na Slovensko po dva a pol roku?
Veľmi. Som rád, že som doma. Už ma aj niečo ťahalo na Slovensko. Verím, že ešte mám vo Fortuna lige čo ukázať.

Čo konkrétne vás ťahalo domov?
Posledný polrok v Poľsku som nemal futbalovo vydarený. Chcel som zmeniť pôsobisko. Predtým v Bulharsku to bolo podstatne lepšie po futbalovej aj životnej stránke.

Čo vás presvedčilo prikývnuť na ponuku Serede?
Prišli s konkrétnou ponukou, cítil som veľký záujem. Mal som ešte pol roka platný kontrakt v Poľsku, ale ozval sa mi športový riaditeľ ŠKF Roman Čavojský. Veci sa pohli a podarilo sa mi rozviazať zmluvu. Už predtým mi Poliaci dovolili trénovať so Sereďou, čo bolo super.

Aké sú vaše prvé pocity z nového tímu?
Môžem hovoriť len v superlatívoch. Zišla sa naozaj skvelá partia, čo je základom každého úspechu. Tréningy sú kvalitné, vydarili sa nám aj prípravné zápasy, dosiahli sme dobré výsledky. V tíme vládne spokojnosť a všetci sa tešíme na prvý, a zároveň možno kľúčový, zápas jari v Michalovciach.

Stretli ste sa v kabíne aj so známymi tvárami?
Ale áno. Keď som do Serede išiel, ihneď som si naštudoval, kto v tíme je. Našiel som tu kamarátov Tomáša Hučka, Paliho Penksu, Ľuba Ulricha. Poznal som ich zo svojich predchádzajúcich pôsobísk.

Sústredenie v Turecku bolo vydarené?
Áno, veľmi. Mali sme super podmienky. Na tréningových ihriskách sme sa striedali s ďalšími fortunaligistami. Vedľa nás trénovali Slovan Bratislava, Spartak Trnava, Podbrezová... Mali sme to kúsok od hotela, ktorý bol parádny. Hrali sme proti kvalitným súperom a darilo sa nám. Môžeme byť stopercentne spokojní.

      

ZAHRAŤ SI NA JAR NA PEKNÝCH ŠTADIÓNOCH

Jarnú časť Fortuna ligy odštartujete z piatej priečky. S akými ambíciami vstúpite do futbalového roka?
Je super, že si chalani ako nováčik vybojovali takúto štartovaciu pozíciu do jari. Klobúk dolu. Už to treba len potvrdiť, aby sme si vybojovali účasť v skupine o titul. Bolo by parádne hrať na jar proti najkvalitnejším mužstvám na krásnych štadiónoch ako má Dunajská Streda a teraz už aj Slovan Bratislava. Teším sa.

Ciele sú jasné, vy osobne chcete k nim dopomôcť najmä gólmi?
Očakávajú sa odo mňa, keďže som útočník. Budem sa snažiť streliť ich čo najviac. Poteší ma každý gól aj asistencia. Najdôležitejšie však je, aby sa darilo mužstvu. Znie to ako klišé, ale tak to je.

Sledovali ste zo zahraničia seredský príbeh?
Áno. Udržiaval som si prehľad o tom, čo sa deje v slovenskom futbale. Čítal som správy, sem-tam som si pozrel aj nejaký zápas. Nevypadol som z toho, mám to zmapované (smiech, pozn. red.).

Bol úspech nováčika pre vás šokom?
Neviem, či by som to označil slovom šok. Určite to bolo obdivuhodné. Mužstvo potiahlo niekoľko skúsených futbalistov, pridali sa mladší, vedenie vhodne doplnilo káder niekoľkými solídnymi legionármi. Vytvorili dobrý mix, vyšlo im to, môžem len chváliť.

   

V BULHARSKU SPOKOJNÝ, POĽSKO NEHODNOTÍ POZITÍVNE

V lete 2016 ste opustili slovenské trávniky a na dva roky ste sa upísali bulharskému klubu Černo More Varna. Čo vám dal tento angažmán?
Zažil som tam veľa pozitívneho. Spoznal som mnohých skvelých ľudí. V klube fungovali veci, každému môžem Bulharsko len odporučiť. Počul som, že niektoré kluby majú problémy, no s fungovaním u môjho bývalého zamestnávateľa môžem vysloviť len spokojnosť. Liga bola zaujímavá.

Aký futbal sa v nej hrá?
Súťaž je podobná našej Fortuna lige. Samozrejme, nepočítam do toho Ludogorec, ktorého mužstvo tvoria z troch štvrtín Brazílčania a jeho kvalita je niekde inde. Keď sme hrali s Razgradom, v podstate nám ani len nepožičali loptu. S CSKA a Levski Sofia to boli vždy veľmi kvalitné zápasy. Ostatné mužstvá sa snažia hrať technický futbal, súťaž mi vyhovovala.

Aké ste mali k dispozícii zázemie?
Keď som tam prišiel, na našom hlavnom štadióne iba trénovali. Bol starší a ligové zápasy sme hrali päťdesiat kilometrov od Varny. Náš domáci stánok postupne prerábali a ďalšiu sezónu sme už hrávali doma. Vymenili trávnik, vybudovali osvetlenie. Prvý rok sme nemali veľkú podporu fanúšikov, pretože diváci museli cestovať hodinu autom. Potom to už bolo super.

Život pri mori bol zrejme fajn.
To som si naozaj užil. Strávil som tam veľa voľných chvíľ. V lete to bolo úplne super. V zime tam bolo ako u nás. Bulhari hovorili, že takú zimu nemali tridsať rokov. Teplota klesla poriadne pod nulu.

Po dvoch rokoch ste vo Varne skončili. Nedohodli ste sa na novej zmluve?
Zmenil sa tréner a nový kouč mi po poslednom kole prezradil svoje predstavy a povedal mi, že mi nepredĺžia zmluvu. Rozišli sme sa však v dobrom. Nič zlé nemôžem na neho povedať a vôbec, to platí o každom v tomto klube.

V lete minulého roka ste sa upísali poľskému druholigovému klubu Puszcza Niepolomice. Tento angažmán sa vám teda nevydaril?
Nebolo to veru ideálne.

Čo sa nepodarilo?
Tréner si ma síce vybral, ale veci nevyšli tak, ako som si želal. Takisto naňho nemôžem nič zlé povedať. Podali sme si ruky a zaželali si všetko dobré.

Nedal vám dostatok priestoru?
Je to tak. Prvý zápas sme prehrali 0:3 s lídrom tabuľky. Odvtedy to išlo dolu vodou. Dal mi menej šancí, do toho som si poranil členok a vypadol som na tri týždne z tréningového procesu. Chalanom sa začalo dariť a už to nechcel meniť.

Kluby poľskej ekstraklasy majú výborné zázemie a veľa fanúšikov. Platí to aj o druhej najvyššej súťaži?
O mojom bývalom klube to nemôžeme povedať. Mali sme malý štadión a na zápasy chodilo ani nie tisíc ľudí. Ale napríklad také Katovice..., tie mali skvelých divákov. V ekstraklase je to o niečom úplne inom.

   

MRZÍ HO OSUD DUBNICE A BANSKEJ BYSTRICE, TEŠÍ SA NA TEHELNÉ POLE

Tridsaťročný Marek Kuzma zažil toho v kariére už pomerne dosť, no najviac mu vo futbalovom progrese dali tri tímy – FK Dubnica, Dukla Banská Bystrica a Slovan Bratislava. Ich osud mu zrejme nebude nikdy ľahostajný. Prvú šancu v seniorskom futbale dostal na Považí. „V Dubnici som pôsobil aj v čase, keď sme vypadli do druhej ligy. To bolo naozaj smutné, káder sme nemali zlý. Odvtedy sa klub trápi, prešiel si aj treťou ligou. Sem-tam zájdem na štadión, teraz totiž bývam práve v Dubnici. Verím, že sa vzchopia a ešte ich uvidíme v najvyššej súťaži. Určite si to zaslúžia,“ povedal Marek Kuzma.

Podobnou cestou si prešla aj banskobystrická Dukla. „Vypadnutie do druhej najvyššej súťaže je vždy veľkou ranou. Ťažšie sa klubu potom zháňajú financie, sponzori, hráči odchádzajú... Verím, že sa Dukla stabilizuje a takisto si vybojuje Fortuna ligu. Klub s takou históriou tam patrí.“

V Slovane Bratislava zažil Marek Kuzma svoje najúspešnejšie roky. Prispel k zisku dvoch titulov a k víťazstvu v Slovenskom pohári. V tom čase bol káder belasých zložený vo veľkej miere z domácich hráčov. Dnes je v tíme veľa kvalitných legionárov, mužstvo smeruje za titulom a na jar sa dočká nového domova na Tehelnom poli. „Rád spomínam na obdobie, keď som tam pôsobil. Nieslo sa v znamení úspechov. V súčasnom tíme nepoznám nikoho. Dúfam, že si zahrám na novom Tehelku a klubu držím palce,“ dopĺňa Marek Kuzma.

  

PRIBRZDILI HO ZRANENIA, NO DO VANKÚŠA NEPLAČE

Marek Kuzma patril medzi talenty dubnického futbalu. Bol reprezentantom Slovenska do 21 rokov v ére trénera Borisa Kitku a jeho spoluhráčmi v tomto výbere boli napríklad brankár Newcastlu United Martin Dúbravka, prípadne ďalší hráči so seniorskými reprezentačnými skúsenosťami ako Michal Ďuriš, Jakub Sylvestr či Roman Procházka. Kapitánom tohto perspektívneho výberu bol ďalší dubnický odchovanec Erik Grendel. „Priznávam, čakal som od kariéry trochu viac, ale pribrzdili ma zranenia. V zásade som však toho vo futbale zažil dosť a môžem byť spokojný. Určite neplačem do vankúša. Futbalový život je taký. Zranenia k nemu partia. Beriem to tak, ako to je,“ konštatoval Marek Kuzma.

     

MAREK KUZMA – FAKTY

  • Narodil sa 22. júna 1988 v Trenčíne.
  • Je zadaný, má priateľku Moniku.
  • Hráva na pozícii útočníka. Futbalovo vyrástol v Dubnici, kde dostal aj prvú šancu na seniorskej úrovni, v roku 2009 odišiel na hosťovanie do Banskej Bystrice a v roku 2010 prestúpil do Slovana Bratislava.
  • Hráčom Slovana bol v rokoch 2010 až 2014, podieľal sa na zisku dvoch titulov a takisto mal prsty v jednom víťazstve v Slovenskom pohári.
  • Počas pôsobenia v Slovane stihol aj trikrát hosťovať – v Dubnici, v Banskej Bystrici a v českom klube 1. FC Slovácko.
  • Jeho ďalšími zastávkami boli Spartak Myjava, Iskra Borčice a ViOn Zlaté Moravce.
  • V lete 2016 opustil Fortuna ligu a okúsil svoj druhý zahraničný angažmán, v bulharskom klube Černo More Varna odohral počas dvoch sezón 63 zápasov a strelil 13 gólov.
  • V lete 2018 podpísal ročný kontrakt s poľským druholigovým klubom Puszcza Niepolomice, kde po polroku rozviazal kontrakt a v zime sa dohodol na zmluve s fortunaligovým nováčikom ŠKF Sereď.
  • Slovensko reprezentoval na mládežníckej úrovni až po kategóriu do 21 rokov.
  • Jeho obľúbenými zahraničnými klubmi sú Real Madrid a AS Rím, obľúbeným hráčom útočník Realu Karim Benzema.