Expert na osobné súboje verí v prvú šestku

Expert na osobné súboje verí v prvú šestku

S obrancom Nitry Pavlom Farkašom o zimnej príprave, ambíciách v jarnej časti, ale aj o minulosti a budúcnosti.

Len tri fortunaligové tímy absolvovali zimnú prípravu čisto v domácich podmienkach. Jedným z nich je aj aktuálne šieste mužstvo tabuľky FC Nitra. Sneh, mráz a pár týždňov poriadnej driny si po desiatich rokoch užil aj stopér Nitranov Pavol Farkaš (33), ktorý zažil januárové prípravné obdobie na Slovensku naposledy pred desiatimi rokmi ešte ako hráč Petržalky. „V Taliansku, prípadne v Grécku by si zimnú prípravu ako u nás ani nevedeli predstaviť,“ povedal v našom rozhovore futbalista, ktorý si okrem spomenutých krajín zahral aj v Rumunsku a v exotickom Azerbajdžane.

  

Jarná časť Fortuna ligy odštartuje už v druhej polovici februára. Cítiť v kabíne správnu športovú atmosféru?
Samozrejme, tešíme sa viac a viac. Už sme začali aj s tréningom na prírodnej tráve. Veríme, že počasie pomôže, terény budú dobré, my zvládneme prvé štyri kolá a prebojujeme sa do skupiny o titul.

Ako vám chutí slovenská zimná príprava po desiatich rokoch?
Je to pre mňa akoby niečo nové. V Rumunsku síce bola pár týždňov prestávka, ale v Taliansku a v Grécku to nepoznajú. Decembrové voľno sme si v Nitre užili a od prvého januárového tréningu sme robili maximum. Jar ukáže, ako sme sa pripravili. Hodnotiť to budeme až na základe výsledkov.

Herné sústredenie v teple vám nechýbalo?
Zmena prostredia by určite bola spestrením. Ľudia v klube však robili maximum pre to, aby sme mali dobré podmienky na trénovanie. Dobre nám padlo, že sme na začiatku prípravy hrali zimnú ligu. Domáce podmienky berieme v kabíne ako fakt, nikto sa nad tým zvlášť nepozastavuje. Niektoré kluby preferujú prípravu v teple, iné zase v prostredí, v akom sa začne jarná časť u nás. Prvé kolá ukážu, kto je na tom lepšie.

Počas hustých snežení si mužstvo spoločne s realizačným tímom pripravovalo tréningové plochy. Chalani na to nefrflali?
Nikto nefrflal. Už dlho som nezažil taký kolektív, ako máme momentálne v Nitre. K príprave patrí aj to, že sa niekto posťažuje. Určite sa však nenašiel žiadny hráč, ktorý by flákal tréningy pre sneh, prípadne pre zimu. Preniesli sme sa cez to ako sa patrí.

Keď ste pôsobili v Taliansku či v Grécku, opisovali ste spoluhráčom zimné prípravy u nás?
Ale áno. Oni si vôbec nevedeli predstaviť voľný december a januárový začiatok tréningu. V Grécku, v Taliansku, ale aj v Azerbajdžane boli celoročne vynikajúce podmienky na futbal. Domáci žijú v bubline. Mysleli si, že tak, ako to robia oni, tak je to všade. Mal som však aj spoluhráčov z Balkánu, kde to funguje podobne ako u nás. Chápali, že v januári sa začína v podstate odznova.

   

KÓŇOVI BY MALI POSTAVIŤ SOCHU

Mužstvo prešlo v zime väčšou obmenou. Cítiť to v kabíne?
Nemôžme sa tváriť, že kabínu to nijako nepoznačilo. Odišli štyria hráči základnej zostavy, ktorí boli nositeľmi kvality. S brankárom Lukášom Hroššom nám odišla skúsenosť, ale máme v mužstve mladého Dávida Šípoša a z Anglicka prišiel Branislav Pindroch. Každý je nahraditeľný, ale chalani ako Križan, Taiwo či Fábry nám budú chýbať na ihrisku aj mimo neho. Boli skvelí do partie. Posunuli sa však v kariére vpred, čo je normálne a my im želáme len to najlepšie. Klub a mužstvo sa s tým musia vyrovnať. Vo futbale je málokedy jedno mužstvo štyri roky pohromade. Fluktuácia je prirodzená, dôležitá bude naša reakcia.

Ako sa zžívajú s kolektívom zimné posily?
Myslím si, že dobre. Balkánci to budú mať ťažšie kvôli jazyku, ale kabína ich prijala dobre. Vo svete som sa naučil, že futbal nemá jazyk, všade je rovnaký. Rýchlo si zvyknú. Rozdiely v mentalite samozrejme sú, ale v zápasoch ukázali, že nám môžu pomôcť nahradiť tých, ktorí odišli.

Štyria hráči odišli, no zmluvu predĺžil líder tímu Tomáš Kóňa.
Je to skvelé. Kongo je klubová ikona a takémuto hráčovi by mali v Nitre postaviť sochu. Pre mesto a futbal v ňom urobil naozaj veľa. Je vynikajúce, že sa sem vrátil po peknej kariére. Nie je však jediný. Dôležitým mužom je aj kapitán Miloš Šimončič. Menovať by sme mohli ďalších. Kongo je však výnimočný, bez neho si to v Nitre ani neviem predstaviť. Ľudia z vedenia urobilo len a len dobre, že si ho zaviazali. Talentovaným chlapcom odovzdáva skúsenosti, jeho slovo má v kabíne váhu.

Skúseností máte aj vy na rozdávanie a predpokladáme, že v tomto smere to s Tomášom ťaháte aj vy.
Ale áno. Chalani sú inteligentní a my skúsenejší im veľmi radi pomáhame na ihrisku aj mimo neho. Takisto sme boli mladí a vieme, že nie je jednoduché začleniť sa do nového kolektívu a preniknúť do mužského futbalu. Snažíme sa uľahčiť im prechod z dorastu, prípadne juniorky. Je nás na to viac skúsenejších – ja, Kóňa, Šimončič, Charizopulos, Machovec, Chovanec. Myslím si, že sa nám v tomto smere darí, čoho dôkazom je napríklad aj Andrej Fábry. Trochu sme ho usmernili a on zažil výborný polrok a vybojoval si prestup do Jablonca. Netvrdím, že je to naša zásluha, ale určite sa snažíme pomôcť tomu, aby z nitrianskej liahne vychádzali chlapci, ktorí sa môžu presadiť aj vonku.

Pomáhate nielen mimo ihriska, ale aj na ňom. Zaujímavé je, že máte percentuálne najväčšiu úspešnosť v osobných súbojoch spomedzi hráčov celej Fortuna ligy. Je to vaša obľúbená disciplína?
Som stopér a odo mňa sa čaká, aby som v prvom rade dobre bránil. Osobné súboje k tomu patria. Špeciálne sa na to nezameriavam, no táto informácia ma určite potešila. Človek si povie, že jeho hra je stále prínosná. Dodalo mi to impulz do ďalšej práce. Rozhodne sa nechystám do starého železa. Trend je jasný – treba dávať šancu mladým hráčom, no tí sa potrebujú učiť aj od starších.

  

ABY IM ZNOVU NEUŠLA SKUPINA O TITUL

Fortunaligová jar sa začne poslednými štyrmi kolami základnej časti. Zimujete na šiestej priečke, ktorá garantuje účasť v skupine o titul, no ste len o skóre pred Michalovcami. Ako vidíte boj o prvú šestku?
Liga je vyrovnaná. Povedzme si otvorene, že ešte tri kolá pred prestávkou sme na tom neboli ktovieako, no vyhrali sme posledné tri zápasy a v tabuľke sme poskočili. Určite však urobíme maximum pre to, aby sme na šiestej priečke zostali a vychutnali sme si ťažké zápasy v skupine o titul. O prvenstvo sa samozrejme pobijú iné tímy, no my by sme radi nastupovali na jar proti najlepším.

Vlani vám zostal „čierny Peter“ v podobe siedmeho miesta. Môžete z tejto skúsenosti vyťažiť tento rok?
Je to možné, o všetkom sa rozhoduje na ihrisku. Uvidíme... Škoda, že sa liga skončila v decembri, keď sme sa dostali do formy. Prvý zápas máme doma s Podbrezovou, ktorej určite súčasná pozícia nesvedčí. Má dobrý káder, ktorý v zime zaujímavo prebudovala. Každé mužstvo má svoju kvalitu a takisto ambície. Nikto vám nedá body zadarmo, bude to zaujímavé. Máme o čo hrať, snáď to teda zvládneme.

Minulý rok ste bojovali s Ružomberkom a Trenčínom, teraz sú vašimi hlavnými konkurentmi Sereď a Michalovce. Papierovo to vyzerá priaznivejšie.
Papier je jedna vec, realita druhá. Sereď sa ako nováčik prezentuje v skvelom svetle, vo vzájomnom zápase nás dokázala zdolať. Michalovce sa v priebehu jesene takisto zlepšovali. Každý hrá o dvanásť bodov.

    

NÁVRAT OSOBNOSTÍ AJ ZÁSLUHOU GALÁDA

V Nitre ste odštartovali vaše kariéru, po viac ako desiatich rokoch ste sa pod Zobor vrátili. Je tento klub vašou poslednou zastávkou?
Vrátil som sa pred rokom, mal som vtedy problémy v Grécku. Myslel som si, že ešte zotrvám v zahraničí. Odmietol som nejaké ponuky a napokon všetko vyústilo do môjho návratu. Zmluvu mám do leta. Verím, že našu ligu môžem hrať ešte pár rokov. Ak by však prišla zaujímavá ponuka zo zahraničia, možno by som to ešte skúsil. Počul som už šumy, že mi v Nitre ponúknu nový kontrakt. Ak sa dohodneme, budem rád. Zatiaľ sme sa konkrétne nebavili. Futbalový život je často vrtkavý. Ťažko v tejto chvíli povedať, či tu zostanem až do konca kariéry.

Do Nitry sa odchovanci vracajú často. Je to dôkazom fungujúceho vzťahu medzi klubom a hráčmi?
Keby to tak nebolo, chalani by sa domov určite nevracali. Za seba môžem povedať, že mám k Nitre citovú väzbu. Nechcem sa však búchať do pŕs, že už odtiaľto neodídem. Čas ukáže.

Tréner Ivan Galád si urobil meno v Nitre a takisto sa do nej vrátil. Cítite, že má trochu iný prístup k hráčom, ktorí konali rovnako?
Áno. Má nemalý podiel na tom, že sa odchovanci vracajú domov.

Vy ste z Nitry odišli v lete 2007. Po návrate ste zažili otvorenie nového štadióna. Ako vnímate tento fakt?
Je to super. Takých štadiónov by na Slovensku mohlo byť ešte viac. Nitra si ho zaslúžila. Teraz už len musíme pritiahnuť naň fanúšikov. Prvé kolá bol plný, to bolo nádherné. Užívali sme si to. Ku koncu sezóny to už bolo horšie, na čom sa určite podpísala aj zima. Treba však povedať aj to, že u nás to nie je ako v Anglicku, kde je návšteva futbalu takpovediac kultúrou.

Nový štadión, kvalitná mládež, zdá sa, že Nitra je klub s veľkým potenciálom.
Nitra bola vždy známa tým, že každý rok vyskočil v jej tíme zaujímavý talent. Konkurencia však nespí a nemôžeme zatvárať oči pred tým, aký areál napríklad urobila Dunajská Streda. To môže pre Nitru predstavovať problém, keďže talentovaní chlapci zo spádových oblastí ako Nové Zámky, Šurany, Levice môžu uprednostniť DAC. Nič to nemení na tom, že nitrianski tréneri a skauti majú nos na šikovných chlapcov a budú sa o to snažiť ďalej. Nitra teda trochu zaostáva v infraštruktúre, ale snaží sa na tom pracovať. Všetko je to o financiách, podpore samospráv a štátu. Okrem nového štadióna vybudoval klub aj nový umelý trávnik. Uvidíme o pár rokov, či sme v tomto smere na dobrej ceste.

     

PEKNÁ KARIÉRA, KTORÁ SA EŠTE NEKONČÍ

Pavol Farkaš má zaujímavý futbalový životopis, a pritom sa jeho kariéra ešte stále nechýli ku koncu. Úspechy dosiahol doma i v zahraničí. Z Nitry prestúpil v lete 2007 za bratislavský starý most. „Petržalka pre mňa predstavovala skok do väčšieho futbalu. Podpísal som zmluvu a hneď na druhý deň som letel na zápas Pohára UEFA. Hodili ma do vody a musel som plávať. Veľa som sa naučil. Odišiel som z domu a musel som sa o seba postarať. Boli sme majstri, vyhrali sme pohár,“ opísal Pavol Farkaš svoje prvé väčšie úspechy, vďaka ktorým si vybojoval angažmán v rumunskom klube FC Vaslui, v ktorom strávil tri a pol roka: „To bola naozaj škola života. Všetci poznáme povesť rumunských klubov. Boli sme klub z jednej z najchudobnejších oblastí Európskej únie. Ľudia boli veľmi milí, no životná úroveň bola... Poviem to tak, nebol to New York. Po futbalovej stránke mi to dalo veľmi veľa.“

Vrchol kariéry zažil rodák z Vrábeľ v Taliansku. Po angažmáne v FC Vaslui prijal ponuku Chieva Verona: „Tam som pochopil, čo znamená robiť futbal na najvyššej úrovni. Serie A má nenadarmo veľký cveng. Škrie ma, že som sa v Chieve výraznejšie nepresadil. Asi to tak malo byť. Išiel som hosťovať do druhej ligy do Ternany, kde som strávil rok a odohral som takmer celú sezónu v Serii B. Mal som sa vrátiť do Verony, no prišla ponuka z Azerbajdžanu. V Chieve mi naznačili, že so mnou s najväčšou pravdepodobnosťou nepočítajú do základnej zostavy, a tak som odišiel.“

Novým pôsobiskom Pavol Farkaš prekvapil. Podpísal totiž kontrakt s azerbajdžanským tímom FK Gabala. „Bolo to úplne odlišné v porovnaní s tým, na čo som bol zvyknutý v Taliansku. Skončili sme tretí. Pol roka som hral stabilne v základnej zostave. Potom sa vymenil tréner a približne desať hráčov a do leta som sa už trápil. Zmluvu som však naplnil.“

Nateraz posledné obdobie v zahraničí prežil Pavol Farkaš v Grécku. „V Škode Xanthi som strávil rok a v AE Larissa rok a pol. Po futbalovej stránke to bolo zaujímavé a páčilo sa tam aj mojej rodine. Myslím si, že som zažil pekné pôsobenie v zahraničí. Vyprofilovalo ma to po futbalovej aj ľudskej stránke. Myslím si, že s tým, čo som dokázal vonku, môžem byť spokojný.“

   

PAVOL FARKAŠ – FAKTY

  • Hráva na pozícii stopéra.
  • Narodil sa 27. marca 1985 vo Vrábľoch. Je ženatý, s manželkou Róbertou má dvoch synov – Dávida (6) a Filipa (3).
  • Ako mládežník hral za Spartak Vráble, profesionálnu kariéru odštartoval v Nitre, kde pôsobil v rokoch 2003 až 2007. Počas tejto éry odohral 59 zápasov a strelil dva góly.
  • V lete 2007 prestúpil do Petržalky a rýchlo sa udomácnil v základnej zostave. V čierno-bielom drese sa v roku 2008 tešil z víťazstva v lige i v pohári.
  • V zahraničí pôsobil v štyroch krajinách, hrával za rumunský tím FC Vaslui, v talianskej Serii A odohral štyri zápasy za Chievo Verona a hosťoval v druholigovej Ternane. V Azerbajdžane pôsobil v FK Gabala, v Grécku nosil dresy Škody Xanti a AE Larissa.
  • Do Nitry sa vrátil minulú zimu. Odvtedy odohral za mužstvo spod Zobora 22 fortunaligových zápasov a strelil aj jeden gól.
  • V  reprezentácii odohrali tri zápasy. Debutoval pod vedením Jána Kociana v roku 2006 na trávniku Spojených arabských emirátov, nad ktorými Slovensko vyhralo 2:1.
  • Jeho obľúbenými hráčmi sú úspešní slovenskí reprezentanti Marek Hamšík, Martin Škrtel a Milan Škriniar, páči sa mu hra neapolského stopéra z Pobrežia Slonoviny Souleymana Coulibalyho. Zo zahraničných tímov drží palce Neapolu.