Skončil aj Kuciak, na jeho mieste Vantruba

Skončil aj Kuciak, na jeho mieste Vantruba

Zimná prestávka je v Podbrezovej v znamení veľkých zmien.

Futbalisti FK Železiarne Podbrezová vybehli na prvý novoročný tréning s najdôležitejšou zmenou, novým trénerom Vladimírom Veselým. Tak, ako vedenie klubu naznačilo už v predstihu, vystriedal dočasného kouča Gergelyho Geriho. Od bývalého trénera českého druholigistu FK Třinec, ale aj od nového športového riaditeľa Miroslava Poliačeka, si vedenie sľubuje, že sa mužstvo vyhne záchranárskym prácam vo Fortuna lige.

Výrazný pohyb nastal aj v kádri. S klubom sa rozlúčili Martin Kuciak, Matúš Turňa, Adrián Kopičár i legionári Iľja Tereščenko, Jesse Edge, Stijepo Njire, Endy Opoku Bernadina. Na príchody si treba trpezlivo počkať, aj keď nový tréner sa na to príliš nespolieha. Vladimír Veselý sa zaviazal Podbrezovej, po jeseni 10. mužstvu v tabuľke, zmluvou na tri roky. "Ponuku som prijal s potešením, pretože je to pre mňa nová výzva, iný level, na akom som dosiaľ pracoval. Preto som rád, že som sa v tejto pozícii ocitol a verím, že budú všetky strany spokojné."

Najvyššia súťaž inšpiruje a Vladimír Veselý v nej zažije premiéru. "Každý tréner má nejaké sny a ciele dostať sa až na najvyššiu úroveň. Mne sa to pošťastilo, teraz si bude treba len vyhrnúť rukávy. Budeme sa snažiť vyhnúť bojom o záchranu, radi by sme sa pohybovali v pokojnom tabuľkovom strede. Prichádzajú k nám mladí hráči a sám som zvedavý, ako to dopadne," poznamenal nový kouč železiarov.

Kabínu oživilo veľa nových tvárí a podľa trénera Veselého sa vytvorila pozoruhodná veková zmes: "Spoliehať sa budem na kostru skúsenejších, ako je Obročník, Viazanko, Podstavek, oporami by mali byť aj Mikuš a Wiezik. Uvidíme, kto všetko ešte v prestupovom čase odíde a kto príde, určite si viacerých ešte vyskúšame. Rozhodli sme sa ísť cestou omladzovania, aj preto ma ponuka oslovila, pretože rád pracujem s mladými hráčmi. Bolo tak v Žiline i v Třinci, kde som pôsobil. Mlaď je tvarovateľná, príde nová energia, mladé pušky, každý jeden sa pousiluje presadiť a ukázať v dobrom svetle."

Zimná príprava bude mať osvedčenú podobu s prípravnými zápasmi aj v príjemnejšej klíme v Turecku. Úvodné dva týždne prípravy strávia hráči v domácich podmienkach, päť prípravných duelov odohrajú na umelom trávniku v Podbrezovej-Skalici. Na prelome mesiacov január – február pocestujú za teplom, na 15-dňové herné sústredenie v Beleku. "Pre nás je zima veľmi krátka a súperi budú veľmi dobrí," pochvaľuje si tréner. "Na tureckom sústredení ešte dolaďujeme zápasy, no už teraz vieme, že nám padne vhod konfrontácia s kvalitnými tímami. Bol by som rád, keby sme ukazovali pekný ofenzívny futbal, vsadíme na ofenzívu, no nie na naivitu. Verím, že nás bude sprevádzať atraktívna hra, noví mladí hráči sú na to ako stvorení. Nejaké požiadavky z mojej strany na posily nepadli. To, čo mi manažment predostrel, aj s veľmi zaujímavými menami, mi stačilo. Hneď na prvom tréningu sa čiastočne ukáže, kto na tom ako je, budeme sa za pochodu spoznávať. Neradi by sme padli tam, kde sa bojuje o záchranu, mladých hráčov sa vynasnažíme rozvíjať už aj so zreteľom na ďalšiu sezónu."

Skúsený kapitán Miroslav Viazanko prvý tréning privítal: "Mali sme dlhšie voľno, hlavne na psychický oddych. Po ňom už asi každý čakal, kedy to príde, pretože futbal nám veľmi chýbal. Som zdravý a dúfam, že mi to vydrží počas celého roka. Chceme byť úspešní a spokojní, to je náš cieľ. Zbežne som si mladých chlapcov pozrel, ešte ich nepoznám, mali by do mužstva vniesť dravosť." V závere jesene sa mužstvu nedarilo a dobre to vie aj Miroslav Viazanko. "Príprava by nám mala poslúžiť na to, aby sme sa fyzicky a psychicky na nároky pripravili, pochopiteľne, s primeranou dávkou optimizmu. Musíme veriť našim schopnostiam. Vonku je poriadna zima, pre mňa však nič nové, už som si za tie predchádzajúce tri prípravy na ňu navykol, niektorých mladíkov to však môže prekvapiť. Zažili sme aj tréningy, keď bolo mínus dvadsať. Verím, že nový tréner mužstvu pomôže vo fyzičke i v psychike tak, aby sme zo seba na ihrisku odovzdali všetko. Nemáme veľa priestoru na prípravu, no na druhej strane je dostatočný, aby sa káder solídne poskladal."

    

Káder na úvodnom tréningu:

brankári: Martin Vantruba (hosť. Slavia Praha), Richard Ludha, Marko Drobnjak

hráči do poľa: Matej Podstavek, Marek Kristián Bartoš, Daniel Magda, Aurel Dávidík (z dorastu), Lazar Milutinović (Srbsko, skúška), René Paraj (prestup – FK Pohronie), Miroslav Viazanko, Jozef Pastorek (prestup – Aston Villa), Michal Obročník, Jozef Špyrka (prestup – FK Pohronie), Michal Breznanik, Roland Galčík, Nicolas Mejri, Jakub Wiezik, Daniel Pavúk, Peter Voško, Daniel Skiba (Poľsko – skúška), David Toševski (Macedónsko – skúška), Matúš Mikuš, Dávid Leško, David Fadairo (Nigéria – skúška), Jasper Chibueze (Nigéria – skúška), Michal Staniucha (Poľsko – skúška), Andrej Macuľa (z dorastu), Matúš Ončák (z dorastu)

Chýbal Alexander Mojžiš, ktorý si plní reprezentačné povinnosti.

    

Program prípravných zápasov:

12.1. Podbrezová – FK Pohronie 11.00 (ihrisko Podbrezová–Skalica)
12.1. Podbrezová – Dukla Banská Bystrica 13.00 (Podbrezová–Skalica)
15.1. Podbrezová – Tatran Liptovský Mikuláš 13.00 (Podbrezová–Skalica)
19.1. Podbrezová – FK Poprad 11:00 (Podbrezová–Skalica)
22.1. Podbrezová – FK Dubnica nad Váhom 13.00 (Podbrezová–Skalica)
23.1. – 6.2. herné sústredenie v Beleku (Tur.)