Túži po titule a európskom úspechu

Túži po titule a európskom úspechu

S trénerom Slovana Bratislava Martinom Ševelom o končiacom sa roku a cieľoch do nadchádzajúceho obdobia.

Slovan Bratislava má za sebou vcelku vydarený rok. Na jar vyhral Slovnaft Cup a po jesennej časti aktuálnej sezóny Fortuna ligy je bez prehry lídrom tabuľky. Nemalý podiel na týchto výsledkoch má tréner Martin Ševela (43), ktorý chce v úspešnom príbehu pokračovať. Belasí sú hladní po zisku titulu, ktorý im ušiel v posledných štyroch sezónach. Navyše, na jar začnú hrať na novom Tehelnom poli a klub bude v roku 2019 oslavovať storočnicu. „Chceme titul a chceme sa dostať aj na mapu futbalovej Európy,“ netajil v našom rozhovore vysoké ambície stále ešte mladý kouč, ktorý ráznym krokom smeruje už za svojím tretím majstrovským titulom v pozícii trénera.

   

Ako ste si po skvelej jeseni užili vianočné sviatky?
Ešte pred nimi som absolvoval krátku štvordňovú stáž v Taliansku, kde som si pozrel aj zápas Fiorentina – Empoli. Dávid Hancko do zápasu naskočil, Samo Mráz príležitosť nedostal. Mal som možnosť s nimi byť a popýtať sa ich na tréningový proces. Samotné sviatky som už prežil klasicky doma s rodinou.

Ubehla vám počas nich myseľ smerom k úspechu, ktorý sa vám na jeseň podaril?
Tieto veci som si už stihol rozanalyzovať po poslednom zápase. Zažili sme naozaj príjemné obdobie, čo si niekedy uvedomíte až s odstupom času. Sme však stále iba v polovici cesty. Máme to skvele rozbehnuté, no potrebujeme na jar ešte ukázať svoju kvalitu. Bol by som rád, keby sme pokračovali v tom, čo sa nám darilo na záver jesene. Ukázalo sa, že mužstvo sme doplnili vhodnou typológiou hráčov, a preto sme mohli predvádzať futbal, aký sme chceli.

O vašich jesenných číslach sa už toho veľa rozprávalo. Na jeseň ste dali gól v každom zápase, neprehrali ste ani jeden zápas vo Fortuna lige a túto sériu ste natiahli už na dvadsať stretnutí. Vonku ste vyhrali všetky duely. Ktorú z týchto štatistík si najviac vážite?
Každú jednu, ale vyzdvihol by som aj iné. V nedávnej minulosti nebývalo pravidlom, že by Slovan viedol v štatistike strelených gólov. Veľmi sme sa snažili pretaviť ofenzívny herný prejav z tréningového procesu do zápasov. Efektivita je veľmi dôležitá a nám sa podarilo strieľať góly aj vplyvom osoby Andraža Šporara, ktorý mal výbornú jeseň a zaslúžene je na čele poradia kanonierov. Navyše mal skvelého nahrávača v Mohovi, ktorý však takisto strieľal góly. Nie je to však o dvoch hráčoch, dobrú robotu odviedli aj ich spoluhráči. Ocenil by som aj to, že sme z osemnástich zápasov vyhrali štrnásť. To je naozaj úctyhodné číslo. Je to potešiteľné a aj zaväzujúce do jari.

Takže vládne maximálna spokojnosť?
Vždy je na čom pracovať. Dôležité je, aby sme čo najmenej gólov aj inkasovali. Boli zápasy, v ktorých súper skóroval dvakrát, prípadne trikrát. Na tom chceme popracovať. V lete nás čaká pohárová Európa a tam bude vyváženosť defenzívy a ofenzívy kľúčová.    

Slovan už zažil aj v minulosti jeseň bez prehry. Bolo to v roku 1994 a takýto úspech sa už podarilo dosiahnuť aj Trnave. Ešte nikto však neprešiel celou sezónou bez prehry. Trúfate si na takýto historický zápis aj vzhľadom na to, že budete hrať v skupine o titul?
Uvedomujem si, že jar bude náročnejšia a tiež som sa už zamýšľal týmto spôsobom. Bolo by skvelé prejsť celou sezónou bez prehry. Dôležité bude, aby sme išli od zápasu k zápasu. Stanoviť si cieľ je jedna vec, no vždy proti vám stojí aj súper. Môžete mať deň blbec, nemusia vám vychádzať veci, ktoré predtým išli ľahko. Máme to však dobre rozbehnuté a pokiaľ budeme pokračovať v nastolenom trende, môže sa nám to podariť. Bolo by to úžasné.

     

VÝZVOU STOROČNICA KLUBU AJ NOVÉ TEHELNÉ POLE

Počas zimy vás čaká sústredenie na Malte aj v tureckom Beleku. Doma budete málo. Rozhodli ste sa pre tento model aj preto, že sa vám osvedčil minulý rok?
Áno, aj keď minulý rok sme boli vonku štyri týždne v Turecku, čo bol trochu extrém. Museli sme prispôsobiť program, aby chlapci dostali aj voľno. Zvládli odlúčenie od rodín ako profesionáli. Teraz pôjdeme na Maltu na osem dní, krátko budeme doma a odídeme do Turecka. Ide nám najmä o to, aby sme sa pripravovali na kvalitných ihriskách proti silným súperom. Chceme byť čo najlepšie pripravení na jarnú časť.

Majiteľ klubu vyhlásil, že v zime neopustí mužstvo žiadny dôležitý hráč. To sa trénerovi asi celkom dobre dovolenkuje s vedomím, že ho na prvom tréningu nečaká žiadne prekvapenie.
Povedali sme si, že by bolo výborné udržať nosných hráčov, aj keď to nie je jednoduché. Je prirodzené, že po takejto jeseni je o chlapcov záujem. Je to vizitka práce celého klubu. Chlapci majú vytvorené dobré podmienky, a tak chcú ísť spoločne za dosiahnutím cieľa, ktorým je zisk titulu. Je skvelé, že káder zostane pohromade a možno sa aj doplní, čo je prirodzené. Odídu len chlapci, ktorým sa nepodarilo chytiť a tí môžu hľadať svoje šťastie inde. Teší ma, že mužstvo zostane pohromade a my môžeme ďalej vylepšovať herný prejav a hrať ešte kvalitnejší futbal.

Slovan sa v predchádzajúcich rokoch musel skloniť dvakrát pred Trenčínom a raz pred Žilinou a Trnavou. Je pre vás práve tento fakt tým najviac motivujúcim pre úspech?
Tých faktorov je podstatne viac. Chceme prevýšiť spomenutých konkurentov a takisto by sme boli radi, keby si ľudia našli cestu na štadión. Hrať sa bude na novom Tehelnom poli. Verím, že sa nám vrátia fanúšikovia, ktorí nemajú radi Pasienky. V nových priestoroch budú mať vytvorený úžasný komfort. Rok 2019 sa ponesie aj v znamení osláv storočnice. Všetky tieto atribúty nás v klube veľmi motivujú. Chceme titul a úspešne reprezentovať Slovensko v pohárovej Európe. Dali sme si dlhodobé ciele a na konci má byť silný Slovan, ktorý bude mať rešpekt na medzinárodnej scéne a ako najúspešnejší slovenský klub bude prinášať radosť tak, ako to bolo v minulosti. Za tým pôjdeme postupnými krokmi.

Nové Tehelné pole otvoríte súbojom s Trnavou. Ako vnímate, že derby bude mať takýto historický nádych?
Derby má vždy väčší náboj. Musíme si na to samozrejme ešte počkať, lebo na úvod jari nás čakajú dva zápasy vonku. Chceli by sme, aby sa štadión zaplnil do posledného miesta a aby ľudia neboli zvedaví iba na krásny štadión, ale aj na naše mužstvo. Pripravíme sa čo najzodpovednejšie. Nie však iba na tento zápas, ale na celú jarnú časť. O motiváciu máme naozaj postarané.

Boli ste sa pozrieť na štadión?
Osobne ešte nie. Na poslednom kontrolnom dni som chýbal. Priebežne sledujem fotografie aj videá, registrujem, ako štadión postupne rastie. Je to naozaj krásny a úžasný stánok, na ktorý môže byť hrdá celá Bratislava a takisto celé Slovensko.

Ako sa vám bude lúčiť s Pasienkami, kde ste prežili úspešné obdobie ako hráč a tiež ako tréner?
Je to história, tie roky boli naozaj nádherné. Nikdy som nemal nevraživosť voči Pasienkom a situáciu beriem takú, aká je. Spomínať budem v dobrom, ale teším sa na niečo nové a krásne. Ešte viac sa budem tešiť, keď v takomto prostredí zdvihneme nad hlavu pohár.

Takže rok 2019 budete považovať za úspešný, keď získate titul a dostanete sa do skupinovej fázy niektorej z európskych súťaží?
Bolo by skvelé, keby sa tieto méty podarilo splniť. Bolo by to splnením mojich osobných aj klubových cieľov.

   

MÔŽE BYŤ ÚSPEŠNEJŠÍ HRÁČ AKO TRÉNER

Ťažko by ste hľadali úspešnejšieho muža na fortunaligovej scéne ako Martina Ševelu. Ako hráč Interu Bratislava získal dva majstrovské tituly a trikrát vyhral Slovenský pohár. Rovnakú bilanciu už dosiahol aj ako tréner. V AS Trenčín sa dvakrát tešil zo slovenského double a v minulej sezóne pridal prvenstvo v Slovnaft Cupe so Slovanom. Ak v lete zavŕši s belasými cestu za majstrovským primátom, vyhrá na Slovensku svoju jedenástu trofej a už vo veku 43 rokov prevýši ako tréner svoje hráčske úspechy. Martin Ševela je teda úspešný muž. „Ďakujem veľmi pekne za tieto slová uznania. Som šťastný, že sa mi toho už toľko podarilo. Keď budem bilancovať, možno si uvedomím, že je to naozaj niečo úžasné. Už som sa však neraz vyjadril, že som hladný po úspechoch, mám obrovskú túžbu a motiváciu posúvať sa vpred. Preto opäť len zopakujem, chcem titul a úspech na medzinárodnej scéne. Trofeje na Slovensku vás môžu posunúť ďalej, preto si treba dávať stále vyššie ciele,“ povedal Martin Ševela.

    

MARTIN ŠEVELA – FAKTY

  • Narodil sa 20. novembra 1975, pochádza z Mosta pri Bratislave, je futbalovým trénerom, v minulosti hrával na pozícii obrancu.
  • Je ženatý, s manželkou Luciou má dve deti – dcéru Viktóriu (17) a syna Martina (19), ktorý išiel v stopách otca a futbal hráva v Moste pri Bratislave.
  • S veľkým futbalom začínal v Interi Bratislava, kde pôsobil v rokoch 1995 až 2001 a počas tejto éry získal dva majstrovské tituly a trikrát vyhral Slovenský pohár, v roku 1999 krátko hosťoval v Trenčíne.
  • V rokoch 2002 až 2004 pôsobil v Dubnici, následne odišiel do českých Drnovíc, s ktorými zostúpil do druhej ligy.
  • V lete 2005 sa vrátil na Slovensko do Slovana Bratislava a belasým pomohol k návratu do najvyššej súťaže, pred začiatkom jarnej časti v roku 2007 opäť prišiel do Interu Bratislava a v rokoch 2009 až 2012 hral za AS Trenčín, ktorému pomohol k postupu medzi slovenskú elitu.
  • Kariéru trénera odštartoval v Trenčíne, na seniorskej úrovni začínal ako asistent súčasného kouča reprezentácie do 21 rokov Adriána Guľu.
  • Po odchode Guľu do Žiliny bol súčasťou realizačného tímu Ľuboša Nosického, no na jeseň 2013 sa ujal mužstva spoločne s Ivanom Vrabcom, s ktorým je dnes pri kormidle v Slovane.
  • S Trenčínom získal dvakrát slovenské double, ale v európskych súťažiach AS vždy skončil v kvalifikácii.
  • V septembri 2017 skončil v AS Trenčín, keď ho na lavičke nahradil Vladimír Cifranič. Bez práce dlho nebol, v októbri sa stal trénerom Slovana, s ktorým na jar 2018 získal Slovnaft Cup a po jeseni patrí jeho zverencom vedúca pozícia vo Fortuna lige.
  • Jeho obľúbeným zahraničným tímom je FC Barcelona, hráčom Lionel Messi a trénerom Pep Guardiola.