V najlepšej jedenástke hráči prvých piatich klubov

V najlepšej jedenástke hráči prvých piatich klubov

Najlepšie štatistické ukazovatele posunuli do ideálnej zostavy fortunaligovej jesene po štyroch hráčov Slovana a Dunajskej Stredy.

Do najlepšej jedenástky jesennej časti Fortuna ligy 2018/19 sa dostali futbalisti z klubov, ktoré zimujú na prvých piatich priečkach tabuľky. Po štyroch hráčoch v elitnom tíme majú líder Slovan Bratislava a druhý DAC Dunajská Streda, tretiu Žilinu, štvrtý Ružomberok aj piatu Sereď reprezentuje vo výbere jeden zástupca. Ideálna zostava jesene vznikla na základe oficiálnych štatistík zo všetkých dosiaľ odohraných zápasov, teda obdobným spôsobom, akým Únia ligových klubov vyhodnocuje na oficiálnom facebookovom profile Fortuna ligy aj najlepšie jedenástky jednotlivých kôl.

Najlepšie čísla spomedzi brankárov dosiahol Žilinčan Dominik Holec. V šestnástich odchytaných dueloch si šesťkrát udržal čisté konto a svoj tím doviedol k deviatim víťazstvám. „Je veľmi potešiteľné, že máme viac dobrých brankárov v mladom veku, ktorí môžu neskôr klopať aj na dvere reprezentácie. Dominik je jedným z nich, tvrdo pracoval a počkal si na svoju šancu, ku ktorej sa dostal absolútne zaslúžene. Podáva stabilné výkony, hoci pri poste najlepšieho brankára ligy je mu viac ako vyrovnanou konkurenciou aj Dominik Greif zo Slovana,“ povedal na margo Holeca fortunaligový expert, tréner a donedávna aj držiteľ rekordu v počte ligových štartov Martin Poljovka.

Bývalý skvelý obranca sa stotožnil aj s nomináciou v defenzívnej formácii: „Tieto ankety sú v prípade hlasovania subjektívne, respektíve ako konsenzus viacerých názorov, ale tento raz sa nedá nesúhlasiť. Výsledok kopíruje výsledky družstiev, keďže Slovan a DAC na jeseň v súťaži dominovali. Navyše, Eric Davis je účastníkom MS v Rusku, čo hovorí za všetko.“  Jednou z najväčších hviezd v našej lige je krídelník Slovana Moha. „Určite je najlepší ofenzívny stredopoliar v súťaži, na jeseň bol veľkým ťahúňom Slovana. Gatarič zasa symbolizuje veľmi vydarenú jeseň v podaní nováčika zo Serede. Pristavil by som sa pri osobe Qoseho, ktorý ešte stále nemá dostatočne stabilnú výkonnosť, ale keď sa mu darí, je v Ružomberku obrovskou oporou. Verím, že bude napredovať a dotiahne to ďaleko,“ pridal Martin Poljovka ďalšie postrehy.

Najlepšími útočníkmi jesene sú dvaja najlepší ligoví kanonieri, pätnásťgólový Andraž Šporar a Vakoun Bayo, ktorý strelil o päť gólov menej, rovnako ako Róbert Boženík zo Žiliny. „Čísla nemusia byť vždy rozhodujúce, ale pri útočníkoch je to najjednoznačnejšie meradlo kvality. Obaja sú hviezdami a veľmi pozitívnymi zjavmi vo Fortuna lige, ich nominácia do Jedenástky jesene je absolútne zaslúžená,“ dodal Martin Poljovka.