Symbolická výmena na Pasienkoch

Symbolická výmena na Pasienkoch

Dominik Greif nedovolil Miroslavovi Káčerovi skórovať, ani uzavrieť jeseň v pozícii lídra Hitparády talentov.

Od 13. kola bol Miroslav Káčer nepretržite na prvom mieste Hitparády talentov, ale posledný krok k tomu, aby na ňom zotrval aj počas zimnej prestávky, už nespravil. Zápas záverečného jesenného kola na ihrisku Slovana Žilinčanom nevyšiel. Prehrali 2:5 a líder rebríčka najlepších mladých hráčov Fortuna ligy navyše neuspel zoči-voči svojmu najbližšiemu prenasledovateľovi Dominikovi Greifovi, ktorý mu chytil penaltu. Brankár belasých síce bol následne bezmocný proti dorážke Róberta Boženíka a v závere nemal nárok ani na hlavičku Filipa Kašu, ostatné šance hostí však zmaril a za svoj výkon získal až o 110 bodov viac ako Káčer, čo mu stačilo na to, aby stredopoliara šošonov vystriedal na najvyššej pozícii Hitparády talentov.

Pred Miroslava Káčera sa po 18. kole pretlačil aj ďalší brankár Martin Jedlička. Mládežnícky reprezentant Česka vychytal hráčov Serede a mal výrazný podiel na tesnom víťazstve Dunajskej Stredy 1:0. Pripísal si šiestu nulu v sezóne a dotiahol sa na lídra našej ligy v tejto štatistike Dominika Holeca zo Žiliny.

Najpočetnejšie, až štvornásobné, zastúpenie v prvej desiatke Hitparády talentov si od 11. kola zachováva DAC. Druhému tímu fortunaligovej tabuľky síce vypadol z top 10 jeho najlepší strelec Vakoun Bayo, ktorý proti Seredi pre trest nemohol hrať, namiesto neho sa však medzi úplnú špičku dostal ďalší ofenzívny hráč Marko Divkovič. Devätnásťročný Chorvát po dueli s nováčikom postúpil zo 16. na 10. priečku. Stabilne sa na samom vrchu držia stredopoliar Christián Herc (po jeseni štvrtý) a defenzívny univerzál Máté Vida (šiesty).

Záver jesene zastihol v dobrej forme futbalistov Nitry, ktorí sériou troch víťazstiev zvýšili svoje šance zahrať si na jar o titul. Dôležitým hráčom v zostave trénera Ivana Galáda bol aj Abdulrahman Taiwo. Dvadsaťročný nigérijský krídelník v posledných štyroch zápasoch jeden gól dal, na ďalšie dva prihral a v Hitparáde talentov dosiahol svoje dosiaľ najlepšie umiestnenie – 5. priečku.

Fanúšikov Ružomberka na jeseň potešil aj návrat Dominika Kružliaka do zostavy po komplikovanom zranení kolena. Odchovanec Liptákov si znova navliekol na ruku kapitánsku pásku a spoľahlivé výkony podával na pravom kraji obrany aj na svojom tradičnom stopérskom poste. V rebríčku najlepších mladíkov Fortuna ligy postupoval míľovými krokmi a aj osem štartov v základnej zostave mu stačilo na tom, aby jeseň zavŕšil na siedmej pozícii.

Rovnako ako Dunajskej Strede, aj Žiline a Michalovciam vypadli z prvej desiatky Hitparády talentov futbalisti, ktorí v 18. kole nemohli nastúpiť – defenzívny stredopoliar šošonov Enis Fazlagič a dvojica Zemplínčanov Peter Kolesár, Llazaros Rota. Uvoľnené pozície však zaujali ich spoluhráči. Z jedenásteho miesta na ôsme sa posunul najlepší žilinský strelec Róbert Boženík, ktorý proti Slovanu zaokrúhlil svoje jesenné konto na desať gólov. Východniarom zostal v top 10 aspoň jeden zástupca, keďže pôvodne dvanástemu stopérovi Danylovi Beskorovajnému sa po čistom konte a víťazstve 1:0 v Podbrezovej tiež podaril posun o tri priečky a jeseň končí ako deviatka rebríčka.

  

Top 25 Hitparády talentov

  

Hitparáda talentov je rebríček najlepších hráčov Fortuna ligy narodených v roku 1996 a mladších, teda hráčov, ktorí v aktuálnom cykle môžu reprezentovať svoju krajinu v kategórii do 21 rokov. Poradie je zostavené na základe oficiálnych zápasových štatistík a do celkového bodového zisku sa ráta posledných desať ligových kôl. Rebríček je aktualizovaný po každom kole.