Po úspešnej hráčskej kariére na začiatku trénerskej cesty

Po úspešnej hráčskej kariére na začiatku trénerskej cesty

S Michalom Hanekom o začiatkoch v Podbrezovej, práci v Žiline či o skúsenosti s prácou televízneho spolukomentátora.

Na konte má štrnásť reprezentačných štartov, bol kapitánom Slovana Bratislava, hrával v Sparte Praha, v Diname Moskva, ale aj v Rakúsku, Maďarsku či v Poľsku. Bývalý obranca Michal Hanek (38) má za sebou zaujímavú hráčsku kariéru a ako tréner už pôsobil pri mládeži MŠK Žilina. Na záver jesennej časti sezóny sa dočkal novej výzvy, stal sa členom realizačného tímu FK Železiarne Podbrezová a po prvý raz dostal v pozícii asistenta trénera šancu aj v seniorskom tíme fortunaligistu. Tento rok si navyše vyskúšal aj prácu televízneho spolukomentátora, takže dôvodov na rozhovor bolo viac.

    

Aké boli prvé týždne na Horehroní?
Chcel som sa najmä porozhliadať a prispieť svojimi skúsenosťami v posledných dvoch jesenných kolách Fortuna ligy. Spolupracoval som s hlavným trénerom, ktorým bol Gergely Geri a tiež s ďalším asistentom Jozefom Moresom. Snažili sme sa spoločne pomôcť chalanom, ale bohužiaľ, z pohľadu výsledkov sa nám to príliš nepodarilo. V dvoch domácich zápasoch sme mali získať viac ako jeden bod. Bola to však cenná a zaujímavá skúsenosť.

Doteraz ste pôsobili pri žilinskej mládeži. Aké rozdiely ste si uvedomili po príchode do mužskej kabíny Podbrezovej?
Pocítil som veľkú zodpovednosť. Mužský futbal je o niečom inom, je to najvyššia súťaž. V mládeži som sa až tak nesústredil na výsledky, štandardné situácie a podobne. U mužov je tréningový proces trochu odlišný, rozhodujú detaily. Zažil som teda aj iné veci. Hráči sú skúsenejší, majú schopnosti a danosti, na ktorých chcete stavať a môžete riešiť nadstavbu.

Práve šanca zažiť mužský futbal bola kľúčová v tom, že ste opustili Žilinu?
Vyvinulo sa to trochu inak. Skončil som v Žiline a ponuka prišla až potom. Nemusel som sa rozhodovať, či opustím predchádzajúce pôsobisko.

Aký kolektív ste našli v šatni?
Nie je to jednoduché, keď mužstvo prehrá šesť zápasov za sebou. Logicky som neprišiel do vysmiatej partie, výsledky mužstvo poznačia. Videl som však v hráčoch odhodlanie, chceli zmeniť vývoj situácie. V týchto dvoch zápasoch to bolo aj cítiť. Nechali na ihrisku všetko, aj keď nám to nevyšlo. So Sereďou sme boli lepší, mali sme vyhrať. Víťazstvo Michaloviec bolo možno kruté, keďže sme inkasovali v závere po nešťastnej situácii, no určite spravodlivé. Súper bol lepší.  

Podbrezovej patrí po jeseni desiata priečka, ale pomerne dlho bola v prvej šestke. Odzrkadľuje súčasná pozícia výkony hráčov?
Kvalita v tíme je, ale šírka kádra nebola natoľko výrazná, aby mužstvo mohlo na dobrej vlne ťahať celú sezónu. Niektorí hráči mali isté miesto v zostave, nemali želanú konkurenciu, prišli aj zranenia. V zime chceme vytvoriť konkurenčné prostredie, prídu noví futbalisti a takto vyvinieme na kolektív aj určitý tlak. V závere jesene sa zbehlo dohromady viacero faktorov, ktoré na mužstvo doľahli a prišla teda aj negatívna séria. Vždy hovorím, že tabuľka je spravodlivá. Tam, kde sme teraz, zrejme aj patríme. Treba to povedať na rovinu a odštartovať tvrdú prácu, aby sme sa dopracovali k lepším výsledkom a takisto k lepšej hre.

   

ŽILINA MÁ NAJLEPŠIU MLÁDEŽ, NAJVIAC HO OBOHATILI GUĽOVCI

Čo vám dalo pôsobenie pri žilinskej mládeži, kde ste odštartovali trénerskú dráhu?
Bola to pre mňa veľmi zaujímavá a cenná skúsenosť. Tri a pol roka som fungoval v najlepšom klube na Slovensku, čo sa týka práce s mládežou. Môžem rozprávať iba v superlatívoch. Kvalita mládežníckych trénerov a tréningového procesu je v Žiline špičková. Chcem sa poďakovať za to, že som mohol byť súčasťou tohto klubu. Teraz je mojím cieľom preniesť nadobudnuté skúsenosti do mužského futbalu.

Cítite, že Žilina bude dlhodobo dodávať množstvo hráčov do našich reprezentácií?
Žilina má výborne nastavený systém výchovy. Vďaka podmienkam si tento klub radi vyberajú talentovaní chlapci z celého Slovenska. V tomto sa MŠK naozaj tak trochu odlišuje od ostatných. Či to tak bude dlhodobo? Uvidíme. Veľmi zaujímavé prostredie sa začína tvoriť v Dunajskej Strede, ktorá vybudovala skvelé tréningové podmienky. Solídnych hráčov vychováva aj Trenčín a chce to robiť aj Podbrezová. Verím, že sa nájdu kluby, ktoré budú Žilinu nasledovať.

V Žiline ste spolupracovali so súčasným trénerom reprezentácie do 21 rokov Adriánom Guľom? V čom bol prínosom pre mládežníckych trénerov?
V Žiline ma obohatili viacerí tréneri, ale zrejme najviac bratia Guľovci – Adrián a Norbert. Aďo zastrešil v Žiline tréningový proces odborne aj osobnostne, z čoho ťažili všetci mládežnícki tréneri. Rovnako chcem oceniť aj skúsenosť s jeho bratom Norom, s ktorým som asi rok a pol spolupracoval a takisto mi  toho odovzdal veľmi veľa. Sú to dve výrazné trénerské osobnosti, ale ovplyvnili ma aj ďalší tréneri a tiež hráči.

Máte bohaté hráčske skúsenosti. Je vaším cieľom prekonať úspechy z čias aktívnej kariéry teraz v pozícii trénera?
Ambície som mal ako hráč a mám ich aj ako tréner. Tie by mal mať každý, kto chce niečo dosiahnuť. Najbližšie obdobie budem fungovať ako asistent, chýba mi ešte najvyššia licencia. Som v procese výchovy a vzdelávania. Čas ukáže, čo dosiahnem. Jedna vec je potenciál, iná zase prax.

    

SLOVANU STÁLE FANDÍ, ŽELÁ MU ÚSPECH V EURÓPE

Pristavme sa pri Slovane, v ktorom ste získali titul a dostali ste sa do sŕdc fanúšikov. Ako vnímate najslávnejší slovenský klub dnes?
V časoch môjho pôsobenia mal Slovan mužstvo poskladané prevažne zo slovenských hráčov. Súčasný tím je zložený z veľmi kvalitných legionárov a právom vedie súťaž. Neprehrali na jeseň ani jeden zápas, vonku vyhrali všetky stretnutia. To o niečom svedčí, mužstvo tvoria naozaj veľké osobnosti.

Fandíte mu aj po viac ako trojročnej „žltozelenej transfúzii“?
K Slovanu mám stále pozitívny vzťah, ale pozerám sa na neho už trochu inak, keďže v prvom mužstve nemá veľa slovenských hráčov. K tomuto klubu samozrejme patria najvyššie ambície a s nimi prichádzajú aj kvalitní legionári, ktorí dvíhajú silu tímu a úroveň ligy, no myslím si, že by mal podstatne viac fanúšikov, keby zaň hrávalo viac Slovákov.

Slovan sa na jar vráti na nové Tehelné pole, kde ste hrávali aj vy. Táto správa vás zrejme veľmi teší.
Slovan skutočne veľmi trpel na to, že nemal svoj štadión. Je super, že sa klub vracia domov a Slovensko bude reprezentovať v peknom prostredí.

Myslíte si, že po štyroch neúspešných rokoch získa Slovan konečne titul a výraznejšie sa presadí aj na medzinárodnej scéne?
Liga potrebuje silný Slovan a bolo by dobré, keby uspel aj za hranicami. To, čo vo Fortuna lige prinesie úspech, vonku stačiť nemusí. Až samotné zápasy ukážu, či sa to podarí. Bolo by skvelé, keby sa presadil v Európe. Želám mu to. Ešte však musia belasí zvládnuť jarnú časť.

    

PRÁCU PRED KAMERAMI SI UŽIL, ALE MARIÁN ZEMAN Z NEHO NEBUDE

Počas tohto roka ste si vyskúšali prácu televízneho spolukomentátora. Ako sa vám pozdávala?
Bola to zaujímavá skúsenosť. Mám rád výzvy. Prijal som túto ponuku na kratšie obdobie. Celkom som si to už užil, bavilo ma to, ale určite nechcem týmto smerom rozvíjať svoju kariéru. Som tréner, nie komentátor.

S médiami ste to vedeli už ako hráč, takže žiadna nervozita nebola?
To nie. Chcel som byť prirodzený. Uvedomoval som si, že nie vždy sa všetkým zapáčim. To je normálne. Mojím cieľom bolo sprostredkovať svoje názory na konkrétne zápasy na základe mojich futbalových skúseností. Nerozmýšľal som nad tým, či sa to bude ľuďom páčiť a s akými sympatiami sa na mňa budú diváci pozerať.

Aké ste mali reakcie na vaše výkony v televízii?
Do uší sa mi dostávali najmä pozitívne. Určite boli aj nejaké negatívne, ale tie ku mne neprišli. Nevyhľadával som ohlasy na svoju prácu, tie prichádzali iba od ľudí z môjho najbližšieho okolia a tí ma chválili. To je však logické, keďže rodina a priatelia vás podporujú, a nie kritizujú.

Je pre trénera náročné ísť verejne s kožou na trh?
Je to určité riziko. Človek musí byť koncentrovaný na zápas, a nie byť v úlohe diváka. Snažil som sa sprostredkovať súvislosti a detaily. Dôležitá je aj príprava, pred každým zápasom som si zháňal informácie, aby som povedal ľuďom aj čosi navyše.

Túto skúsenosť ste si síce užili, no Marián Zeman napokon z vás nebude?
Majo Zeman je absolútna špička. Má perfektný slovný prejav, výborne komentuje, futbal vidí. V tejto úlohe je podľa mňa najlepší na Slovensku. Cítiť, že sa v tom našiel a že ho to veľmi baví. Ja osobne vidím svoju cestu niekde inde. Ak by však opäť prišla takáto príležitosť, nehovorím dopredu rezolútne nie. Celkom sa mi to páčilo, ale chcem byť trénerom.

   

MICHAL HANEK – FAKTY

  • Narodil sa 18. septembra 1980 v Trenčíne, vyrastal v Dolnej Súči.
  • Je ženatý, s manželkou Katarínou má dve deti – syna Damiána (12) a dcéru Lilianu (9).
  • Hrával na pozícii stredného obrancu, prípadne defenzívneho stredopoliara.
  • V najvyššej súťaži debutoval v drese Dubnice, odkiaľ prestúpil v roku 2003 do Dinama Moskva, kde odohral 45 zápasov a strelil 2 góly.
  • V lete 2005 prestúpil do Sparty Praha, kde sa pod vedením trénera Stanislava Grigu nepresadil a odišiel do Slovana Bratislava.
  • V Slovane sa prepracoval na kapitána a v roku 2009 priviedol mužstvo k zisku titulu.
  • Po angažmáne v Slovane Bratislava si zahral za Tatran Prešov, poľské kluby Polonia Bytom a Zaglebie Lubin, rakúsky Kapfenberg a maďarský Diósgyör.
  • V roku 2004 obsadil v ankete Futbalista roka 8. miesto.
  • Ako tréner začínal v MŠK Žilina, dnes je asistentom hlavného kouča v Podbrezovej.
  • Jeho obľúbenými klubmi sú FC Barcelona a Manchester City, spomedzi trénerov obdivuje Pepa Guardiolu.