Rybníček: Hráčom chýbala zodpovednosť a disciplína

Rybníček: Hráčom chýbala zodpovednosť a disciplína

Generálny manažér AS Róbert Rybníček o hlavných príčinách trenčianskej krízy aj o ceste z nej.

Trenčín má za sebou najhoršiu jeseň od návratu medzi futbalovú elitu. Ukončil ju sériou desiatich zápasov bez víťazstva, akú si na Sihoti pamätajú naposledy zo sezóny 2007/2008, keď klub opustil najvyššiu súťaž. Niečo podobné si v aktuálne deviatom tíme Fortuna ligy nepripúšťajú, s generálnym manažérom AS Róbertom Rybníčkom sme sa porozprávali aj o plánovaných zimných zmenách.

  

Aký je váš pohľad na prvú polovicu sezóny?
Jeseň bola turbulentná. Zažili sme obrovský úspech, prešli sme v kvalifikácii Európskej ligy cez slávny Feyenoord Rotterdam. Všetci hovorili o našom klube, no vo Fortuna lige prišiel pád. Niekedy sa takéto situácie stávajú aj v živote. Musíme to akceptovať a tiež si to musíme veľmi dobre rozanalyzovať. Myslím si, že vieme, kde sú hlavné chyby. Na základe toho sa musíme nastaviť a pripraviť všetko od januára tak, aby sa nám už niečo takéto nestalo. Náš klub je už naozaj veľmi ďaleko na to, aby mal takúto negatívnu sériu. Bez ohľadu na to, či máme svoj domovský štadión alebo nie. Toto sa nám už nemôže stať a verím tomu, že ani nestane.

Kde sú teda hlavné príčiny spackanej jesene v našej lige?
V prvom rade je to zodpovednosť a motivácia hráčov. Samozrejme, aj vedenie tímu a veľa ďalších vplyvov. Myslím si, že niektorým hráčom je dnes v Trenčíne veľmi dobre, pretože majú všetko zabezpečené, je o nich postarané. Na druhej strane nemajú v sebe ani trochu motivácie navyše, ktorá by mala pomôcť ich budúcnosti a predovšetkým budúcnosti klubu. Na základe tohto si myslím, že štyria-piati hráči našu kabínu v zime opustia. Musíme si tiež upratať realizačný tím, pretože ani tam nám to veľmi nefunguje.

Je teda reálna zmena na poste hlavného trénera?
Stále to analyzujeme. Taká bola aj dohoda medzi nami. Budeme veľmi radi, ak s nami Vladimír Cifranič zostane, no musíme vziať do úvahy aj zodpovednosť voči klubu. Nie je to iba vzťahová otázka, že či by sme mu to dopriali. My sa musíme posúvať a treba zhodnotiť, či sme schopní ísť v takomto režime ďalej. V hre je aj doplnenie realizačného tímu. Kedysi sme v ňom mali aj supervisora, ktorý pomáhal. Nad touto alternatívou rozmýšľame. Radi by sme pokračovali ako doteraz, ale treba povedať, že očakávania neboli naplnené a mužstvo momentálne v sebe nemá žiadnu emóciu, nasadenie a chtíč. Žiaľ, je to vec aj realizačného tímu. Teraz budeme mať čas vyriešiť to a 9. januára, keď začneme prípravu, bude všetko jasné.

Ktorí hráči v zime opustia klub?
O niektorých je záujem. Napríklad Antonio Mance si urobil v Európskej lige veľmi dobré meno. V lete bol v hľadáčiku viacerých klubov. Uvidíme, či interes o neho ešte trvá, keďže v poslednom čase sa mu herne príliš nedarilo. Budeme mať jasnejšie v horizonte jedného či dvoch týždňov. U niektorých hráčov zase budeme musieť zvážiť, či má pre obe strany zmysel ďalej pokračovať v spolupráci. Toto je príklad Desleyho Ubbinka či Jakuba Paura. Sú to výborní futbalisti, no ide predovšetkým o ich motiváciu. Majú už svoje roky, nadobudnuté skúsenosti a náš klub hľadá typy, o ktoré sa môže oprieť. Momentálne cítime, že z ich strany to tak nie je. Budeme si s nimi musieť sadnúť a prehodnotiť, ako pôjdeme ďalej. Na druhej strane budú aj príchody. Nedávno nás posilniť mladý Ghančan, ešte plánujeme priviesť dvoch krídelníkov.

Bude počas zimy v kabíne AS Trenčín veľký prievan?
Naopak, my by sme radi tvár mužstva zastabilizovali. Viete, futbal sa už nehrá len tak, že viete hrať futbal. Futbal sa hrá aj srdcom a mentalitou a platí to čím ďalej tým viac. My takéto typy momentálne v kabíne nemáme. Musíme porozmýšľať aj nad tým, kde ich pohľadať, lebo to nie je vôbec jednoduché. Každopádne, musíme inak nastaviť disciplínu a zodpovednosť každého hráča v tíme. Videli ste, v poslednom zápase jesene proti Trnave urobil Erhan Mašovič dve hrubé stupídne chyby. Je to mladý perspektívny futbalista, ale presne toto je o tej zodpovednosti, ktorú hráči musia dostať iba disciplínou a pokynmi trénera. Tie musia byť stručné, jasné, ale pritom zrozumiteľné pre každého. Iba tak vieme využiť potenciál, ktorý v Trenčíne máme, lebo ja stále hovorím a stojím si za tým, že ten je obrovský.