Sapara: Obrovská škola

Sapara: Obrovská škola

Po vypadnutí Ružomberka z Európskej ligy sme sa porozprávali s lídrom tímu Marekom Saparom.

V 3. predkole ste s favorizovaným Evertonom odohrali dva vyrovnané zápasy. Čo si z nich odnášate?
Predovšetkým veľa skúseností. Odviedli sme dobrú prácu. V oboch dueloch sme dokázali vzdorovať mužstvu, ktoré hrá ťažké zápasy v anglickej lige. Je to fantastický tím so skvelými individualitami. My sme si dokázali, že vieme hrať futbal.

Čo absentovalo v ofenzíve, aby ste v domácej odvete strelili gól a konfrontáciu s Evertonom ešte viac zdramatizovali?
Chýbali nám väčšie skúsenosti z ťažkých duelov. Naše mužstvo ich nemá veľa odohratých. Ukázalo sa to na ihrisku. My sme naše príležitosti nedotiahli, nepremenili. Naopak, súper skóroval z jednej pološance. Chvíľami sme boli aj lepší, no Everton si to uhral práve vďaka skúsenostiam. Nemáme sa za čo hanbiť. Musíme ďalej poctivo a tvrdo pracovať, tie skúsenosti sa dostavia.

Aké bolo hrať proti hviezdam svetového futbalu ako Rooney, Klaasen či Mirallas?
Počas kariéry som zvykol mávať rešpekt zo súbojov s takýmito top hráčmi, momentálne som však už ani nevnímal, či proti mne na ihrisku stojí Rooney, Klaasen alebo niekto iný. Bol som rád, že som sa na trávnik vôbec dostal, hoci iba na posledných pár minút. Samozrejme, pre mojich mladých ružomberských spoluhráčov to bola obrovská škola. Ja som už niekoľko takýchto duelov zažil, preto som sa už iba snažil pomôcť im a usmerniť ich. Ukázali, že aj oni majú na to, aby sa niekedy možno posunuli aj do kvalitnej anglickej ligy.

Môžu byť kvalitné výkony v Európskej lige odrazovým mostíkom k tomu, čo sa klubu spod Čebraťa podarilo pred jedenástimi rokmi – teda zisku titulu majstra Slovenska?
Pevne verím, že áno. Pred jedenástimi rokmi sme tiež zožali úspech, no na klube sa to vôbec neodzrkadlilo a potom nastalo také hluchšie obdobie. Snáď nás to teraz naštartuje a budeme pravidelne hrať o popredné priečky vo Fortuna lige a zažívať podobné zápasy na európskej scéne ako teraz. Možno potom prídu ešte väčšie mužstvá ako Everton.

Ako ste si vychutnali atmosféru vypredaného štadióna?
Bolo to krásne. Ja som si to užíval, zase po niekoľkých rokoch ľudia v Ružomberku žili futbalom. Prvý podnet však prišiel od hráčov z ihriska. Snažili sa, jazdili, nič nevypustili. Diváci sa chytili a povzbudzovali nás počas celého zápasu. Mám z toho radosť. Kiežby sme podobnú atmosféru zažívali aj počas domácich ligových zápasov.