Kalmárove ciele: Predbehnúť Slovan a prekvapiť v kvalifikácii

Kalmárove ciele: Predbehnúť Slovan a prekvapiť v kvalifikácii

So stredopoliarom Dunajskej Stredy Zsoltom Kalmárom o aktuálnej fazóne, progrese klubu na všetkých úrovniach, ale aj o žrebe kvalifikácie ME 2020.

Zažil pôsobenie v Nemecku či v Dánsku, dnes sa snaží o historický úspech v Dunajskej Strede. Reč je o maďarskom reprezentačnom stredopoliarovi Zsoltovi Kalmárovi (23), ktorý prišiel na Žitný ostrov na hosťovanie z bundesligového Lipska. Stal sa oporou tímu a s DAC napokon podpísal dlhodobý kontrakt. „V klube som maximálne spokojný a verím, že sa tento rok môžeme pobiť o titul šampióna,“ povedal okrem iného v našom rozhovore rodák z neďalekého Győru, ktorý patrí medzi najväčšie hráčske osobnosti Fortuna ligy.

   

Zásluhou remízy v Žiline ste si udržali druhé miesto v tabuľke. Ako si ceníte bod spod Dubňa?
Bol to veľmi dobrý zápas. Oba tímy hrali ofenzívne. Škoda, že sme stratili dva body. V posledných sekundách sme dostali vyrovnávajúci gól po veľkej chybe. Mali sme rohový kop, ale loptu sme neudržali a z protiútoku získal súper štandardku, z ktorej vyrovnal. Už párkrát v tejto sezóne sme zápasy rozhodli v náš prospech v samom závere, teraz to bolo naopak. Taký je futbal. Boli sme však nahnevaní, chceli sme vyhrať.

Ešte pár dní po zápase sa hovorilo o jeho obrovskej kvalite. Cítili ste, že mal naozaj európske parametre?
Áno, v Žiline bývajú dobré zápasy. Majú svoj štýl, oba tímy chcú hrať útočne a to sa zvyčajne prejaví na veľmi vysokej kvalite aj divácky atraktívnej hre.

Druhé miesto môžete potvrdiť v sobotu na ihrisku Serede. Ako dôležité je pre vás zimovať na druhej pozícii?
Chceme byť čo najvyššie. So Sereďou to však nebudeme mať jednoduché. Je to nepríjemný súper, má dobrú obranu. Po prehre 0:5 u nás zmenil v podstate všetko a začal dosahovať oveľa lepšie výsledky. Bude to pre nás ťažký zápas.

Druhé miesto po jesennej časti znamená pre Dunajskú Stredu jeden z najlepších výsledkov v histórii. Uvedomujete si to?
To je história, my chceme byť šampióni, chceme naháňať Slovan. Aktuálne zaostávame o osem bodov, no stretneme sa dohromady ešte trikrát. Verím, že ich môžeme dobehnúť, pretože máme kvalitu a veľmi mladý tím, ktorý je hladný po úspechoch.

V čom je aktuálne Slovan podľa vás lepší?
Má veľmi skúsené mužstvo zložené z kvalitných hráčov ako Šporar, Ljubičič, Holman. Myslím si však, že aj my máme kvalitu a môžeme sa s nimi merať. Slovan ešte neprehral a my sme bohužiaľ postrácali viac bodov. Napríklad proti Trenčínu sme nevyužili početnú výhodu a remizovali sme.

Čím by ste mohli súpera prevýšiť?
Myslím si, že máme inú filozofiu. Sme mladé mužstvo, hráme vo väčšom tempe, snažíme sa o agresívnejší futbal. V každom zápase máme aj desať šancí, potrebujeme byť produktívnejší. To je náš najväčší problém a v tom sa musíme zlepšiť.

    

ZA ROK A POL NEUSTÁLY PROGRES

DAC neustále napreduje. Nový štadión je už takmer celý hotový, na periférii mesta vyrástla mládežnícka akadémia. Ako to celé vnímate?
Som tu približne rok a pol a klub sa počas tohto obdobia výrazným spôsobom posunul vpred. Je tu naozaj toho veľa nového a myslím si, že máme najlepšie zázemie na Slovensku.

Cítite, že vy hráči máte teraz v rukách to, aby nový štadión bol pravidelne plný?
Je to tak a to je naozaj vzrušujúce. Máme veľa fanúšikov. Desaťtisícové návštevy naozaj nie sú ojedinelé. Diváci stoja za nami a podporujú nás v každej situácii. Dodáva nám to ešte väčšiu motiváciu a energiu, čo je vo futbale veľmi dôležité.

DAC doma takmer neprehráva, je to aj vďaka tomu, ako klub v súčasnosti funguje?
Určite. Je to najmä vďaka tomu. Domáce zápasy sú pre nás úplne iné, máme v nich vďaka divákom absolútne víťaznú mentalitu.

V novej mládežníckej akadémii nájde svoje zázemie aj seniorský tím. Ako sa vám páči vybavenie tréningového centra?
Ešte som tam nebol. Videl som len obrázky a môžem povedať, že akadémia má vysokú úroveň aj na európske pomery. Je neuveriteľné, akým spôsobom klub rastie.

Dá sa to porovnávať s nemeckým Lipskom, kde ste pôsobili?
Do toho by som sa úplne nepúšťal. Predsa len, nemecký futbal je, čo sa týka zázemia, na tom asi najlepšie na svete a Red Bull pumpuje do Lipska obrovské peniaze. Snažia sa o totálny perfekcionizmus. My v Dunajskej Strede rastieme postupne.

  

TEŠÍ SA NA ZÁPASY SO SLOVENSKOM

Myslíte si, že vďaka pôsobeniu v DAC ste sa dostali do maďarskej reprezentácie?
Je to tak. Cítim sa tu veľmi dobre, pretože máme dobré mužstvo a takisto realizačný tím. Hrám každý víkend v základnej zostave, čo je pre hráča vždy veľmi dôležité. Národný tím trénuje Marco Rossi, ktorý bol v Dunajskej Strede. Dobre ma pozná, obaja vieme, čo od seba môžeme očakávať.

Čo pre vás znamená maďarský reprezentačný dres?
Je to naozaj skvelý pocit, že som súčasťou reprezentácie. Som rád, že cítim dôveru a môžem ukázať na ihrisku, čo dokážem.

Na mládežníckej úrovni ste si zahrali na majstrovstvách sveta i Európy. Cítite, že súčasný seniorský maďarský kolektív už má aj vďaka tomu potenciál, aby dokázal niečo podobné?
Verím, že to tak skutočne je. Maďarsko hralo pred dvoma rokmi na majstrovstvách Európy vo Francúzsku, radi by sme tento úspech zopakovali.

V kvalifikácii na EURO 2020 sa stretnete aj so Slovenskom. Potešilo vás to?
Ešte pred žrebom som hovoril slovenským spoluhráčom, že sa stretneme v skupine, no oni sa iba smiali. Vidíte, je to pravda. Bude to veľké derby pre hráčov, trénerov aj fanúšikov. Čaká nás ťažký štart kvalifikácie. Hneď na úvod sa predstavíme na Slovensku a náš súper má naozaj mnoho dobrých hráčov a veľa kvality.

Bude to pravé derby so všetkými emóciami?
Myslím si, že áno. Čítal som na internete veľa diskusných príspevkov maďarských fanúšikov a cítiť, že sa už nevedia dočkať. Našou úlohou bude plne sa sústrediť na svoj cieľ a hrať náš futbal?

Trúfnete si porovnať slovenský a maďarský národný tím?
Máme možno technickejšie mužstvo, ale Slováci hrajú vo vyššom tempe a agresívnejšie. Vaši reprezentanti nastupujú prevažne v zahraničí, kde v silných ligách hrajú ťažké zápasy, čo je veľmi dôležité.

V širšom kádri maďarského tímu je aj stredopoliar Slovana Bratislava Dávid Holman. Čo hovoríte na to, že v lige ste rivali a v reprezentácii partneri?
Dávid je fantastický hráč a tiež veľmi dobrý chalan. Dúfam, že v lige ho dokážem prevýšiť (smiech pozn. red.).

Ako vnímate celkovo náročnosť kvalifikačnej skupiny?
Chorvátsko je najsilnejšie mužstvo v našej skupine, to vie každý. Myslím si, že keď stopercentne odvedieme našu prácu a ukážeme víťaznú mentalitu, môžeme potrápiť každého a prekvapiť. Skupina nie je ani extrémne ťažká, ale rozhodne ani ľahká.

   

NA ŽITNOM OSTROVE AKO DOMA

Pochádzate z neďalekého Győru, dochádzate do Dunajskej Stredy dennodenne?
Je to tak, cesta trvá možno polhodinku. Som rád, že môžem bývať doma.

Cítite sa tu ako doma aj vzhľadom na početnú maďarskú menšinu, ktorá tu žije?
Áno. Desať rokov som hrával v Győri. Je to moje rodné mesto. Potom som odišiel do cudziny a dnes som v Dunajskej Strede, kde sa naozaj cítim skvele. Ľudia v meste majú radi hráčov, v tíme je výborná atmosféra. Sme stále spolu, žijeme ako rodina.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa vaše hosťovanie v DAC zmenilo na trvalý prestup?
Zistil som, že tu môžem pravidelne hrávať. To je najdôležitejšia vec pre hráča. Som mladý, nechcem vysedávať na lavičke. Milujem futbal a chcem ho hrať. Stále chcem rásť a cítim, že tento klub je na to vhodný.

Viete si predstaviť, že by ste sa tu usadili aj na dlhšie obdobie?
Áno, ale dnes nemôžem vedieť, čo prinesie budúcnosť. Chcem tu dosiahnuť čo možno najväčšie úspechy.

Boli ste súčasťou popredného nemeckého klubu RB Lipsko. Prečo ste sa tam nepresadili do základnej zostavy?
To je dobrá otázka. Neviem. Nedostal som veľa šancí. Tvrdo som trénoval, bojoval o šancu, ale tréneri, alebo možno športový riaditeľ, sa rozhodli inak. To je však minulosť. Dnes sa už pozerám iba dopredu a budúcnosť aktuálne patrí Dunajskej Strede.

Pôsobenie v Nemecku pre vás asi bolo veľkou životnou skúsenosťou.
To určite áno. Musel som sa prispôsobiť novej filozofii, novému životnému štýlu, zažil som hosťovanie vo Frankfurte, ale aj v Dánsku. Dúfam, že to dokážem zužitkovať v prospech Dunajskej Stredy.

Kde sa vidíte o päť rokov?
Páči sa mi španielska liga, rád by som si ju raz vyskúšal. Hrá sa tam pekný futbal. Budem však rád, ak si svojimi výkonmi vydobyjem angažmán v ktorejkoľvek z piatich – šiestich najsilnejších európskych súťaží.

   

ZSOLT KALMÁR – FAKTY

  • Narodil sa 9. júna 1995 v maďarskom Győri, je zadaný, hráva na pozícii stredopoliara.
  • S futbalom začal v rodnom Győri, s ktorým v roku 2013 získal maďarský titul.
  • V lete 2014 prestúpil do nemeckého tímu RB Lipsko, s ktorým podpísal päťročný kontrakt.
  • V Lipsku sa naplno nepresadil, a tak postupne hosťoval v FSV Frankfurt, Bröndby Kodaň a v Dunajskej Strede, s ktorou napokon podpísal dlhodobý kontrakt.
  • V aktuálnej sezóne Fortuna ligy odohral pätnásť zápasov, strelil štyri góly a pridal päť asistencii. V minulom ročníku dal v dvadsiatich piatich stretnutiach päť gólov a zaznamenal tri gólové prihrávky.
  • Maďarsko reprezentoval už na mládežníckej úrovni. S výberom do 19 rokov sa predstavil na majstrovstvách Európy 2014, keď boli Maďari hostiteľmi záverečného turnaja. V národnom tíme do 20 rokov si zahral na majstrovstvách sveta 2015 na Novom Zélande, kde Maďarsko v osemfinále nestačilo na Srbsko.
  • V seniorskej reprezentácii má na konte 13 zápasov, zatiaľ sa mu nepodarilo skórovať.
  • Jeho obľúbeným klubom je FC Barcelona, obľúbenými hráčmi sú Andres Iniesta a Lionel Messi.