V Žiline vyhral futbal

V Žiline vyhral futbal

Vo výbornom zápase natiahla Žilina sériu bez prehry na desať zápasov, na druhej strane DAC šošonom nepodľahol už v siedmich stretnutiach v rade.

S trochou nadsádzky sa dá povedať, že v bitke o druhé miesto vyhral futbal a najviac z nej ťažil Slovan. Líder tabuľky totiž zdolal Trenčín, a keďže Žilina s Dunajskou Stredou remizovala, belasí obom prenasledovateľom odskočili o ďalšie dva body. Najlepší zápas víkendu a jeden z najlepších počas celej fortunaligovej jesene sa však hral pod Dubňom.

Dunajskostredčania v oboch polčasoch skórovali ako prví, na góly Vakouna Baya a Kristophera Vidu však domáci vždy dokázali nájsť odpoveď. Michal Škvarka sa presadil už tri minúty po Bayovi, Filip Balaj zasa vyrovnal na 2:2 hlavičkou v posledných sekundách. „Vyšla nám štandardka, keď sme už hrali vabank, bol tam aj brankár Dominik Holec. Gól ma, samozrejme, veľmi teší, aspoň trochu sme potešili divákov, hoci pred zápasom sme mali trojbodový cieľ,“ poznamenal úspešný strelec, ktorý naskočil do zápasu až v závere, keď vystriedal Róberta Boženíka. „Divákom sa zápas musel páčiť, oba tímy doň naskočili nenormálnym tempom a tí, ktorí prišli na štadión, určite neľutovali,“ dodal Filip Balaj, ktorý strelil svoj prvý fortunaligový gól za Žilinu v tom najvhodnejšom momente a zaokrúhlil tak šnúru šošonov bez prehry na desať zápasov.

Oba tímy sa postarali dovedna o viac ako štyridsať (!) streleckých pokusov a jedným z najaktívnejších bol žilinský kapitán Michal Škvarka. V mínusových teplotách najprv trafil brvno, v závere prvého polčasu peknou strelou z otočky však už prekonal brankára Jedličku. „Veľmi sme túžili zdolať DAC, byť herne dominantným tímom a potešiť fanúšikov v poslednom domácom zápase jesene. Z oboch strán to bol výborný zápas a remíza asi je spravodlivá, hoci vnútorne cítim, že keby sme dali gól skôr a lepšie vstúpili do druhého polčasu, mohli sme vyhrať,“ povedal Michal Škvarka, ktorý už myslí na jesennú rozlúčku na ihrisku Slovana. „Práve také zápasy nás môžu posunúť vyššie, či už výkonnostne alebo aj v tabuľke. Verím v náš úspech, musíme však byť ochotní behať a bojovať jeden za druhého.“

Hostia by pred zápasom možno zo Žiliny brali aj bod, veď oba tímy majú skvelú formu, no napokon schádzali z ihriska so sklonenými hlavami. „Prísť o body v 94. minúte je veľká katastrofa,“ myslí si kapitán DAC Tomáš Huk. „Sme síce radi, že diváci si prišli na svoje, lebo to bol vynikajúci zápas, ale nám by stačili aj tie tri góly, ktoré padli do nadstavenia.“ Škoda pre oboch, že si body delili a na Slovan ich už strácajú Dunajskostredčania osem a Žilinčania deväť. „Áno, trošku nám utiekli, už v minulom kole sme pritom mohli znížiť stratu. Čo sa dá robiť, pri žilinskej forme nie je zlé u nich remizovať, hoci momentálne sme veľmi sklamaní,“ doplnil Tomáš Huk.

Ťažko sa hodnotilo aj mladému brankárovi DAC Martinovi Jedličkovi, ktorý mal po žilinských zakončeniach práce ako na tri zápasy. „Boli tam pasáže, keď to lietalo zo všetkých strán. Škoda, že sme zápas nerozhodli skôr, za stavu 2:1 sme mali veľkú šancu na zvýšenie skóre. Zároveň chlapci mohli vpredu po našom rohovom kope v závere podržať loptu trošku viac ako päť sekúnd, no s tým už nič nenarobíme.“ Na hlavičku Balaja z bezprostrednej blízkosti už Jedlička nemal nárok. „Bolo to rozhodovanie v stotinkách sekundy. Možno keby som do toho išiel pravačkou, loptu by som nejako vyškriabal.“