Trnava vybojovala ďalší cenný bod

Trnava vybojovala ďalší cenný bod

Spartak nedovolil Anderlechtu skórovať ani v druhom vzájomnom zápase a zvýšil svoju šancu na konečné tretie miesto, zároveň však prišiel o postupovú nádej.

Futbalisti Spartaka Trnava remizovali vo štvrtkovom zápase 5. kola D-skupiny Európskej ligy v Bruseli na štadióne Anderlechtu 0:0. Zverenci trénera Radoslava Látala napriek cennému výsledku stratili šancu na postup do jarného 16-finále, v ktorom sa predstavia Dinamo Záhreb a Fenerbahce.

Oba tímy nastúpili v improvizovaných zostavách, do tej trnavskej sa síce po zranení vrátil útočník Bakoš, ale zasiahli ju výpadky obrancov Kadleca, Godála a Čonku. Spartak na oživenie postupovej šance potreboval víťazstvo, a súčasne pomoc od Dinama Záhreb v súboji s Fenerbahce. Po vyrovnanom úvode začali vystrkovať rožky hráči Anderlechtu, ich lopty za obranu však hostia zakaždým prečítali. Spartakovcov hnalo vpred asi 700 fanúšikov, ktorí im na poloprázdnom bruselskom štadióne vytvorili domáce prostredie. Na ihrisku v prvom polčase prevládali bojovnosť a osobné súboje na úkor kvality. V 17. minúte Saief na ľavej strane obišiel Čanturišviliho, prenikol do šestnástky, ale jeho prízemnú strelu Chudý chytil. V 25. minúte dostal veľa priestoru Kayembe, mal však vychýlenú mušku. Úradujúci slovenský majster bol v 32. minúte blízko k streleniu prvého gólu, po prihrávke Jirku však brankár Didillon vyrazil Bakošovu strelu zblízka. Anderlecht odpovedal v 40. minúte pokusom Daudu, Chudý zbadal loptu v poslednej chvíli a tá sa odrazila od jeho pravej žrde do poľa.

Anderlecht vstúpil do druhého polčasu s dominantým držaním lopty, ale jeho ofenzíva bola stereotypná a neplynula z nej žiadna vyložená príležitosť. Spartak sa držal svojej defenzívnej taktiky a nebezpečný závar v 58. minúte pred svojou bránou vyriešili až obetavé zákroky jeho hráčov. V 64. minúte sa dostal Appiah cez troch hráčov, no jeho krížna strela nemierila do priestoru brány. Na opačnej strane po rohu vystrelil nepresne Tóth. Spartak vycítil, že sa s favorizovaným súperom dá hrať a začal sa viac tlačiť dopredu. V 76. minúte však mohol inkasovať po tom, ako si Morioka zasekol dvoch obrancov, ale Chudý vytiahol bravúrny zákrok a zabránil gólu. Na bezgólovom skóre nič nezmenilo ani trojité striedanie domáceho tímu.

Spartak sa s premiérovou účasťou v skupinovej fáze európskeho pohára číslo dva rozlúči vo štvrtok 13. decembra o 21.00 h v domácom súboji s Fenerbahce. Slovenský šampión má na konte štyri body, o dva viac ako posledný Anderlecht.

   

RSC Anderlecht - Spartak Trnava 0:0

ŽK: Appiah, Sambi Lokonga - Schirtladze, Greššák, rozhodovali: Papapetrou - Petropoulos, Aptosoglou (všetci Gr.), 12 000 divákov

Anderlecht: Didillon - Appiah, Bornauw, Sanneh, Lawrence - Musona (81. Amuzu), Makarenko (81. Sambi Lokonga), Kayembe, Saief - Morioka (81. Verschaeren), Dauda

Spartak: Chudý - Oravec, Tóth, Greššák, Čanturišvili - Schirtladze, Kulhánek - Jirka, Grendel (90. Miesenböck), Malecki (90. Janso) - Bakoš (60. Ghorbani)

  

Radoslav Látal, tréner Trnavy: "Vychádzali sme z defenzívy, dobre sme bránili, čo bol predpoklad úspechu, aj keď tam nejaké náznaky šancí boli. Máme však bod, dokopy štyri a sme spokojní. Chceme ešte nejaké body a tešíme sa na Fenerbahce, bude to taká naša rozlúčka s úspešným polrokom."

Marek Bakoš, útočník Trnavy: "V Európe mám jednu či dve šance za zápas a buď sa to podarí alebo nie. V Trnave mi to veľmi nejde. Škoda tej šance, mohli sme vyhrať. Bol som veľmi dlho mimo, mal som zdravotné problémy a som veľmi rád, že som bol opäť na ihrisku a mal som šancu pomôcť tímu."

Martin Chudý, brankár Trnavy: "Do zápasu sme išli s tým, že chceme hrať poctivú defenzívu a myslím si, že sa nám to podarilo. Chalani dreli a súpera sme nepúšťali do šancí. V druhom polčase tam jedna taká bola, ale podľa mňa to bola lopta, ktorú som musel chytiť."

Lukáš Greššák, obranca Trnavy: "Hrali sme zo zabezpečenej obrany, chceli sme neinkasovať a možno streliť nejaký ten gól. To sa nám síce nepodarilo, ale sme radi, že sme uhrali nulu. Nemám čo chalanom vytknúť, dreli a urobili si svoju robotu."

Matej Oravec, obranca Trnavy: "Nastúpili sme v oklieštenej zostave bez troch stabilných členov obrany. Z tohto pohľadu to bol pre nás ťažký zápas. Som rád, že sme ho zvládli. Teší nás čisté konto, akurát škoda, že sme v záverečných minútach nešli viac po víťazstve. Ale nevadí, aj remíza s Anderlechtom sa ráta."

  

Tabuľka D-skupiny:

1.Dinamo541011:313
2.Fenerbahce52217:68
3.Spartak51133:74
4.Anderlecht50232:72