Najväčšou odmenou sú priateľstvá

Najväčšou odmenou sú priateľstvá

So stredopoliarom ŠKF Sereď Aldom Baezom o aktuálnej fazóne, minulých pôsobiskách či aklimatizácii na Slovensku.

Na Slovensku si zahral po prvý raz v AS Trenčín, neskôr nosil dresy Spartaka Trnava aj Podbrezovej a dnes je zaujímavou postavou v tíme nováčika Fortuna ligy ŠKF Sereď. Reč je o argentínskom stredopoliarovi Aldovi Baezovi (30), ktorý je s krátkymi prestávkami už viac ako desaťročie súčasťou našej ligy. Hoci pôsobil v minulosti vo väčších kluboch ako teraz, tešiť ho môže jedna skutočnosť – všetci jeho bývalí zamestnávatelia stoja v tabuľke horšie ako mužstvo z mesta horaliek, za ktoré aktuálne hráva. „Nechceme mať silácke reči. Súčasnú situáciu nikto z nás nečakal, no my ju prijímame so skromnosťou,“ povedal v rozhovore pre náš portál rodák z Buenos Aires.

   

V Seredi zažívate historický úspech, ráznym krokom smerujete do prvej šestky. Ako si užívate pôsobenie v tíme nováčika?
Opatrne s veľkými vyhláseniami! Stále nie je nič stopercentné. Uvedomujeme si, že máme na to, aby sme dosiahli veľký úspech pre klub a aj pre nás hráčov. Stále však nie je koniec, pred nami je ešte dlhá cesta.

Čakali ste, že sa nováčikovská sezóna môže vyvíjať takýmto spôsobom?
Samozrejme, že nie. Povedzme si úprimne, asi nikto nečakal, že Sereď bude momentálne zažívať takéto pocity. Po zmene trénerov sa nám začalo veľmi dariť, do mužstva priniesli nové veci. Výsledky sa zlepšili a všetci spoločne pracujeme na tom, aby sme skončili čo najlepšie.

Čo je hlavným dôvodom tohto úspechu?
Máme skvelú partiu. Každý bojuje za druhého. Nemáme žiadnych machrov v kabíne a keby aj niekto začal trochu lietať, hneď ho dáme dole. Sme jedno mužstvo a vďaka tomu prežívame pekné obdobie. Väčšina hráčov, ktorá si vybojovala postup do najvyššej súťaže, zostala pohromade. Nás nových je asi päť a prijali nás veľmi dobre. Vládne tu vzájomný rešpekt a to sa vždy vráti len v tom dobrom.

Vždy ste vedeli na ihrisku veľa rozdať, ale aj prijať. V minulosti ste sa dostali na ihrisku do ostrých súbojov trebárs s Ľubomírom Michalíkom. Aké bolo vaše prvé stretnutie v pozícii spoluhráčov?
Zaujímavé. Nevedel som, ako bude reagovať. Mali sme problémy v čase, keď on hrával za Dunajskú Stredu a ja za Trnavu. Ľubo je však skúsený hráč a obaja berieme situáciu spôsobom, že čo sa stane na ihrisku, tak by tam malo aj zostať. Sme víťazné typy, a tak to občas medzi nami zaiskrilo. Náš vzťah je dnes úplne v poriadku, bojujeme spoločne za Sereď.

Vedenie klubu nevyvíja na mužstvo veľký tlak v podobe vysokých ambícií. Dali ste si sami v kabíne ako cieľ dostať sa do prvej šestky?
Vôbec. Nepozeráme sa ďaleko dopredu. Každý zápas chceme vyhrať, snažíme sa napredovať, Fortuna ligu si vážime a užívame si každý jeden duel.

Darí sa vám, aj keď nemáte typické domáce prostredie. Ako ste sa zžili s novým nitrianskym futbalovým štadiónom?
Doma nemôžeme hrať. Škoda, bolo by to plus pre nás. Vážime si fanúšikov, ktorí sa idú na nás pozrieť do Nitry. Na prostredie sme si už zvykli a teší nás, že sa nám darí zbierať doma body.

Ste len dve priečky od tretieho miesta. Nezasnívate si niekedy o Európskej lige?
Bolo by to famózne pre nás, pre klub a celé mesto. Sme však nohami na zemi a len opakujem, sústredíme sa na každý zápas. Jednoducho, krok za krokom.

    

SLOVENSKO UŽ AKO PRVÝ DOMOV

Sereď je v tabuľke vyššie ako všetky vaše bývalé kluby. Podpichujete svojich bývalých spoluhráčov?
Ani nie. Nechcem provokovať karmu. Samozrejme, dúfam, že zostanú za nami a my zotrváme v prvej šestke. Ešte je však toho pred nami veľa.

Na sociálnych sieťach vás často vidieť v spoločnosti bývalých spoluhráčov. Máte vrúcny vzťah k svojim bývalým tímom?
Najmä k bývalým spoluhráčom. Som v neustálom kontakte s chalanmi zo starej partie Trenčína ako Holúbek, ktorý je dnes v Žiline, Godál, ten je zas v Trnave, Čögley, aktuálne hráč Zlatých Moraviec. Samozrejme nemôžem nespomenúť Kleščíka a Šemrinca, tí sú stále v Trenčíne. Keď máme chvíľu voľného času, stretneme sa, dáme si kávu, pospomíname si... Je skvelé, že sme stále v kontakte.

Do Trenčína ste prišli naraz s ďalším Argentínčanom Davidom Depetrisom. Vytvorilo sa vďaka tomu medzi vami priateľstvo na celý život?
Samozrejme. Mali sme vtedy devätnásť rokov, veľa sme toho spolu prežili. Beriem ho ako kamaráta. Momentálne sme od seba ďalej, keďže hráva v Argentíne. Držím mu palce, sme v neustálom kontakte. Obaja sme si zobrali za manželky Slovenky. Stretávame sa celé rodiny.

Dá sa povedať, že Trenčín vám zostal v srdci?
Jasné, boli to krásne časy. Strávil som tam sedem rokov a som za ne veľmi vďačný. Spomínam na to iba v dobrom. Najväčšou odmenou sú priateľstvá, ktoré som v tomto klube získal.

Na Slovensku ste jedenásť rokov. Obľúbili ste si ho?
Áno. Slovensko beriem ako druhý domov, možno už dokonca ako prvý. Mám manželku zo Slovenska, takisto dieťa a čakáme ďalšie. Bývam v Trenčíne a určite neľutujem, že som sem prišiel.

Na čo ste si zvykali najťažšie?
Na sneh (smiech pozn. red.). V Argentíne som bol zvyknutý prežívať Vianoce v teple a tu zrazu bola strašná zima. Bolo to ťažké, no za tie roky som si už zvykol na všetko – na ľudí, na jedlo, na počasie.

Naučili ste sa lyžovať?
Lyžovať našťastie neviem. Asi by som sa zabil. Skúsil som to raz v Rakúsku, kde som bol s partiou. Boli sme tam desať dní a na lyžiach som stál iba raz, a to asi päť minút. Nebavilo ma to. 

Tradičná slovenská kuchyňa vám chutí?
Mám rád bryndzové halušky. Samozrejme, najlepšie slovenské jedlá pripravujú moja žena a moja svokra.

Na rozdiel od mnohých legionárov ste sa naučili po slovensky. Bolo to pre vás dôležité?
Určite. Keď som prišiel na Slovensko, chcel som hovoriť s domácimi ich rodnou rečou. Nie každý vie po anglicky. S Davidom sme mali šťastie na to, že keď sme prišli do Trenčína, v kádri boli hráči ako Godál a Kleščík, ktorí nás tlačili do slovenčiny. Prijali sme to v dobrom. Je pravdou, že mnoho legionárov nemá záujem učiť sa po slovensky. Treba si uvedomiť, že im to môže pomôcť.

Zostanete na Slovensku po ukončení kariéry?
Momentálne nevidím iný scenár. Chcem zostať na Slovensku.

Čo by ste ešte pred koncom kariéry chceli stihnúť?
Chcem si užiť každý moment na trávniku. Po tridsiatke človek vníma futbal trochu inak. Teším sa na každý tréning a na každý zápas. Futbalový život je bohužiaľ veľmi krátky a nikdy neviete, kedy príde koniec. Treba si ho vychutnávať čo najviac.

   

ALDO BAEZ – FAKTY

  • Narodil sa 5. septembra 1988 v Buenos Aires, s manželkou Katarínou má dvojročného syna Santiaga.
  • Na Slovensko prišiel pred jedenástimi rokmi. Z tímu nižšej argentínskej súťaže Club Ferro Carril Oeste prestúpil do AS Trenčín.
  • V Trenčíne vydržal až do leta 2014, následne si vyskúšal angažmán v Slavii Praha.
  • Po pôsobení v Slavii Praha sa vrátil do Fortuna ligy, postupne hrával za Trnavu, opäť Trenčín, Podbrezovú a v tejto sezóne sa stal súčasťou nováčika ŠKF Sereď.
  • V aktuálnom fortunaligovom ročníku odohral desať zápasov, strelil jeden gól a na konte má aj jednu gólovú prihrávku.
  • Jeho obľúbeným futbalistom bol Gennaro Gattuso, na zahraničných trávnikoch drží palce FC Barcelona.