Utne Trenčín čiernu sériu v Dunajskej Strede?

Utne Trenčín čiernu sériu v Dunajskej Strede?

Pozvánka na zápasy 16. kola Fortuna ligy.

Sereď - Žilina (sobota, 13.45)
Po sérii štyroch zápasov bez prehry, v ktorých získala Sereď skvelých desať bodov, si zmeria sily s favorizovanou Žilinou. Nováčik stojí pred výzvou vrátiť Žiline požičané, augustovú prehru 1:2 vo Fortuna lige a takisto novembrové vyradenie zo Slovnaft Cupu po prehre 1:3. Žlto-zelení sa spoliehajú na strelecké kvality mladíka Róberta Boženíka, hráč mesiaca október má vynikajúcu formu, skóroval v každom zo štyroch posledných duelov. Aby však dokázal, že jeho gólová potencia nie je iba krátkym vzplanutím, musí skórovať počas celej sezóny na pravidelnej báze. Proti Seredi sa očakáva celozápasová ofenzíva hosťujúceho favorita, a preto nie je vylúčené, že aj Boženík navýši svoje deväťgólové konto na dvojciferné.

Senica - Michalovce (sobota, 14.00)
Záhoráci sa konečne zohrávajú, narýchlo postavený káder si od leta už pomaly sadol a Senica sa vďaka siedmim bodom z ostatných troch zápasov prebila cez Zlaté Moravce na jedenáste miesto. Čo je však ešte pozitívnejšie, iba štyri body delia predposledný tím od šiestej Trnavy, a teda od pozície, ktorá zaručuje účasť v nadstavbe o titul. Pohľad na tabuľku je prísľubom veľkej drámy v závere jesene. Jej účastníkom budú aj Michalovce, ktoré majú pred Senicou náskok jediného bodu a tak, ako môžu skončiť okolo "deliacej čiary" hornej šestky, reálne im hrozí aj zosuv na barážovú jedenástu priečku.

Slovan - Ružomberok (sobota, 14.00)
Po vylúčení v zápase s Nitrou nenastúpi v drese Slovana najlepší strelec Fortuna ligy Andraž Šporar a na navýšenie trinásťgólového konta si tak ešte musí počkať. Týždeň čo týždeň opakujeme, že Slovan ešte od začiatku sezóny neprehral, aktuálne ťahá sériu štyroch víťazstiev, celkovo ich má na konte dvanásť a k tomu tri remízy. Ofenzíva belasých však ani bez slovinskej hviezdy nie je slabšia a Ružomberčania sa musia mať na pozore. Slovan ich ako prvý tím v sezóne zdolal, a keďže z ostatných štyroch zápasov prehrali až tri, stratili kontakt so špičkou tabuľky. Liptáci potrebujú bodovať, inak sa prepadnú do hlbín tuhých bojov o jarnú účasť v skupine o titul.

Trnava - Nitra (sobota, 14.00)
Ďalší náročný anglický týždeň čaká na futbalistov Trnavy, vo štvrtok hrajú zápas Európskej ligy v Bruseli s Anderlechtom a ak je táto súťaž pre Spartak stále prioritou, je možné, že proti Nitre tréner Látal niektoré opory ušetrí. Hostia nemajú oslnivú formu, prehrali štyri z ostatných piatich duelov a horšie výsledky v posledných kolách dosiahli už iba Podbrezová a Trenčín. Aj preto je Trnava favoritom bez ohľadu na to, či nastúpi v najsilnejšom zložení. Nitra pritom vie byť veľmi nepríjemným súperom, hrá účelne so silnými stopérmi, skúsenosťami v strede poľa a gólovým útočníkom Vestenickým. Problémom však je, že pre vylúčenia v zápase so Slovanom budú Ivanovi Galádovi chýbať MacDonald Niba aj Tomáš Kóňa. Ani prekvapenie na Štadióne Antona Malatinského vylúčené nie je, Trnava však už nazrela do hornej šestky a rozhodne zo svojej pozície nemieni klesnúť.

Zlaté Moravce - Podbrezová (sobota, 14.00)
Tento súboj potrebovali oba tímy ako soľ. Konečne zápas, v ktorom sa môžu chytiť. Kto využije ponúknutú šancu? Na jednej strane posledný tím tabuľky, na druhej mužstvo, ktoré päťkrát v rade nebodovalo. Obaja si na súpera právom veria. Podbrezová nazbierala šestnásť bodov, čo je dvojnásobok oproti zisku ViOnu, ale úspešná bola predovšetkým v úvode sezóny. Tento raz sú karty rozdané 50:50.

Dunajská Streda - Trenčín (sobota, 15.00)
Šláger kola uvidíme na záver, hoci iba o hodinku neskôr ako väčšinu sobotňajších duelov. Stále výborne hrajúca Dunajská Streda privíta v MOL Aréne Trenčín. Už nám aj dochádzajú prívlastky, ktorými by sme mali pomenovať trenčiansku sériu siedmich ligových prehier. AS naposledy vo Fortuna lige zvíťazil pred dvoma mesiacmi nad Zlatými Moravcami a odvtedy uspel iba v Slovnaft Cupe na pôde druholigovej Lokomotívy Košice. Aj s pohárovou súťažou sa však už medzitým rozlúčil po prehre s takisto druholigovou Skalicou. Trenčania veria, že po reprezentačnej prestávke by sa práve proti favoritovi mohli chytiť, vyhliadky však nemajú ružové. DAC je na druhom mieste, v sezóne prehral iba dvakrát a doma ani raz. Pre Trenčín hovorí nedávna história, v Dunajskej Strede vyhral posledné dve stretnutia.

   

Šláger kola: Dunajská Streda - Trenčín
Dvaja letní pohároví zástupcovia produkujúci ofenzívny futbal si to rozdajú pred predpokladanou návštevou kola na Žitnom ostrove. Od aktérov očakávame predstavenie na úrovni bojov o európske poháre a sme zvedaví, či bude mať navrch domáca sila DAC, alebo Trenčín potvrdí, že sa mu v MOL Aréne zvykne dariť.

Otázka kola: Potrápi nováčik ďalšieho favorita?
Seredčania sú na piatom mieste s reálnou šancou poskočiť na štvrté. Dokážu sa pobiť o tri body s favorizovanou Žilinou, ktorá je s bezpečným odstupom tretia? Ak áno, postarajú sa o ďalšie z radu príjemných prekvapení, ktoré svojim fanúšikom v tejto sezóne už nachystali.

Očakávanie kola: Spoznáme ďalšieho dvojciferného strelca?
Trinásťgólový Šporar si cez víkend oddýchne, s deviatimi gólmi sú v tabuľke kanonierov s odstupom za jeho chrbtom Bayo (DAC) a Boženík (Žilina), osem presných zásahov má na konte Tandir (Ružomberok). Prehupne sa niektorý zo spomenutých strelcov cez víkend cez dvojcifernú hranicu?