Vstúpi do exkluzívneho klubu ďalšie ofenzívne eso?

Vstúpi do exkluzívneho klubu ďalšie ofenzívne eso?

Rozhodnite, kto bol Hráčom mesiaca október vo Fortuna lige.

Od triumfu brankára Nitry Lukáša Hrošša v auguste 2017 sa z víťazstva v ankete Hráč mesiaca vo Fortuna lige tešili len ofenzívni futbalisti. Prelomiť ich nadvládu nebude pre brankárov a obrancov ani tento raz jednoduché, keďže aj október prial na našich trávnikoch predovšetkým útočnému futbalu a v dvoch z troch kôl gólový priemer výrazne prekročil hranicu troch presných zásahov na zápas.

Už pred spustením ankety Hráč mesiaca október je isté, že na zoznam víťazov pribudne úplne nové meno. Nikto z jedenástky kandidátov toto tradičné ocenenie vo futbalovej Fortuna lige dosiaľ nezískal, hoci niektorí ho už mali na dosah.

Vynikajúce štatistiky si aj v októbri držal druhý zo septembrovej ankety Moha, krídelník Slovana v troch zápasoch tri góly dal a na ďalší prihral. Medzi stredopoliarmi opäť patril k najlepším aj jeden z lídrov Dunajskej Stredy Zsolt Kalmár. Tretí zo septembra sa okrem iného prezentoval víťazným gólom v dramatickom súboji s Podbrezovou (3:2). V tíme DAC si vynikajúco počína aj ľavý obranca Eric Davis. Účastník MS v Rusku si v októbri pripísal tri asistencie a skóroval z priameho kopu v stretnutí v Michalovciach, aj keď prehre favorita 1:2 nezabránil. Trio zástupcov Dunajskej Stredy medzi finalistami ankety dopĺňa útočník Vakoun Bayo, ktorý mal v októbri priemer jeden gól na zápas.

Tri želiezka v ohni má okrem DAC aj líder fortunaligovej tabuľky Slovan Bratislava. Okrem Mohu sa o hlasy uchádza aj slovinský stopér Kenan Bajrič, ktorý si okrem kvalitných defenzívnych výkonov v októbri otvoril gólový účet v našej lige a svojím zásahom nasmeroval belasých za víťazstvom 2:0 v Podbrezovej. Medzi finalistami nechýba ani jeho krajan Andraž Šporar. Aktuálne najlepšieho strelca Fortuna ligy posunula do hry o trofej divoká karta Milana Lešického, druhú získal stredopoliar Žiliny Miroslav Káčer. „Najcennejšími hráčmi v každom futbalovom mužstve sú strelci a tvorcovia hry. Medzi najlepších patrí Andraž Šporar s trinástimi strelenými gólmi a priemerom 0,93 gólu na zápas, čím sa radí medzi európsku streleckú špičku. Slovan aj jeho zásluhou v mesiaci október zvýšil svoj náskok vo Fortuna lige. Do tej istej kategórie patrí aj tvorca a organizátor hry Žiliny Miroslav Káčer. Jeho gólové prihrávky, najmä na nový objav našej ligy Róberta Boženíka upevnili umiestnenie Žiliny na stupňoch víťazov,“ okomentoval svoj výber Milan Lešický.

Miroslav Káčer nie je jediným Žilinčanom so šancou na zisk trofeje, ktorá pod Dubeň naposledy putovala zásluhou Samuela Mráza. Jeho nástupca na hrote útoku šošonov Róbert Boženík sa v októbri pridal k trojgólovým strelcom Mohovi a Bayovi a aj on sa bude uchádzať o hlasy fanúšikov a odbornej poroty.

Najlepšie štatistiky spomedzi brankárov mal v októbri Martin Chudý, ktorý si pripísal najviac úspešných zákrokov (18) a výraznou mierou sa zaslúžil o to, že Spartak Trnava sa nateraz dostal z kritickej situácie a z deviateho miesta sa v tabuľke vyšvihol do prvej šestky.

Mimoriadne pozitívne bilancujú uplynulý mesiac v Michalovciach. Zemplínčania zdolali Trenčín i Dunajskú Stredu a remizovali so Žilinou. V defenzíve sa mohli spoľahnúť na Joseho Carrilla, ktorý mal výbornú úspešnosť osobných súbojov a proti Trenčínu pridal aj gólový bonus.

Jedenástku ašpirantov na titul Hráč mesiaca október dopĺňa ružomberský krídelník Peter Gal Andrezly, ktorý sa na víťazstve 3:1 nad Nitrou podieľal gólom a asistenciou a v dueli s Trenčínom bol autorom jediného presného zásahu.

Svojho favorita môžete podporiť na stránke https://hracmesiaca.zoznam.sk/ až do nedele 18. novembra. Na základe výsledkov hlasovania fanúšikov získajú hráči od 11 po 1 bod. Súbežne s týmto hlasovaním sa k slovu dostane aj odborná porota. Každý z jej členov má pre svoju najlepšiu trojicu k dispozícii päť, tri a jeden bod. Po sčítaní bodov od fanúšikov a odbornej poroty spoznáme Hráča mesiaca.

   

Anketu Hráč mesiaca prináša partner Azinc ArkoBiotics od S&D Pharma SK.