Pomohol k záchrane Senici, rovnaký cieľ má vo ViOne

Pomohol k záchrane Senici, rovnaký cieľ má vo ViOne

S obrancom Zlatých Moraviec Oliverom Práznovským nielen o nelichotivých výsledkoch tímu, ale aj o pôsobení v Arménsku a v Rusku.

Hoci je FC ViOn klub z malého mesta, vďaka svedomitej práci a dobrým podmienkam patrí už medzi etablované fortunaligové tímy. Aktuálne však nezažíva ideálne obdobie. Po prehre 0:3 v Senici sa Zlaté Moravce prepadli na poslednú priečku tabuľky. „Mňa osobne súčasná situácia veľmi škrie,“ priznal obranca Oliver Práznovský (27), ktorý záchranárske práce úspešne absolvoval v minulej sezóne práve v Senici. V našom rozhovore porozprával nielen o súčasnej situácii v Zlatých Moravciach, ale aj o jeho skúsenostiach z predchádzajúcich zahraničných pôsobísk.

  

Po prehre 0:3 ste klesli na posledné miesto tabuľky. Ako sa pozeráte súčasnú situáciu?
Musím povedať, že ma to veľmi mrzí. Určite aj ostatných chalanov. Takto sme si situáciu nepredstavovali. Z vedenia klubu už prišla aj snaha o nový impulz. Tréner Juraj Jarábek sa presúva do klubových štruktúr a mužstvo povedie jeho doterajší asistent Branislav Mráz.

ViOn v tomto roku prehral všetky zápasy na ihriskách súperov. To už asi nemôžeme hovoriť iba o náhode.
Určite nie a ani sa vyhovárať na nedostatok šťastia, i keď nám miestami chýbalo. Máme problém s premieňaním šancí a zrejme nám v niektorých zápasoch absentovalo aj väčšie oduševnenie pre lepší výsledok.

V minulej sezóne ste pôsobili v Senici. Vnímali ste zápas na Záhorí prestížne?
Hoci som v tomto klube nepôsobil dlhý čas, veľmi som sa do Senice tešil. Snažil som sa užiť si tento zápas. Škoda, že môj návrat sa nám nevydaril z pohľadu výsledku. Chcel som samozrejme dosiahnuť čo najlepší výsledok pre svoj súčasný klub.

ViOn prešiel veľkou hráčskou obmenou, potrebuje mužstvo ešte čas na zohranie sa?
Nemyslím si, že práve toto je problém, ktorý nás trápi. Prešlo už pár kôl a všetci hráme futbal natoľko dlho, aby sme si za ten čas dokázali na seba zvyknúť. Problém musíme hľadať inde.

So Senicou sa vám podarilo udržať si ligovú príslušnosť v baráži. Brali by ste dnes tento scenár aj so Zlatými Moravcami?
Samozrejme, chcem aby naše mužstvo bolo v tabuľke čo najvyššie. Vzhľadom na súčasnú situáciu by som však takýto scenár bral.

    

ZÁPASY SO CELTICOM VRCHOLOM KARIÉRY

Vráťme sa pár týždňov dozadu. Sezónu ste začali v arménskom Alaškerte. Ako ste sa tam dostali?
Po skončení minulého ročníka som odišiel na dovolenku a prvý kontakt prišiel práve počas nej. Mal som málo času na rozhodnutie. Klub hral kvalifikáciu Ligy majstrov a jeho ambíciou bolo čím skôr si vyskladať káder na novú sezónu.

Arménsko nie je práve futbalovou krajinou. Nerozmýšľali ste, či vôbec prikývnete na túto ponuku?
Samozrejme, potreboval som nejaký čas na rozhodnutie. Napokon som sa rozhodol prijať túto možnosť. Bola to zaujímavá destinácia a lákali ma európske poháre, keďže klub mal ako arménsky majster miestenku do 1. kola kvalifikácie Ligy majstrov.

Napokon vám žreb prisúdil slávny škótsky klub Celtic Glasgow. Prehrali ste dvakrát 0:3, no zrejme na to budete spomínať celý život.
Áno. Boli to najväčšie zápasy mojej kariéry. Hrať proti Celticu Glasgow sa nepodarí hocikomu a ja si vážim, že som tú príležitosť mal.

V čom ste cítili výnimočnosť týchto zápasov?
V mnohých veciach. Samozrejme, bol tam veľký mediálny záujem. Keď človek vidiel, akí súperi proti nemu stoja, uvedomil si, že hrá naozaj významný zápas.

Atmosféra v Celtic Parku vás nabudila, alebo skôr zväzovala nohy?
Veľa som nad tým rozmýšľal, aké to bude, už keď sme na zápas cestovali. Atmosféra bola samozrejme výnimočná, ale keď sa začne samotný zápas, sústredíte sa len na hru. Nemyslím si, že by to mohlo negatívne ovplyvniť výkon hráča.

Akú futbalovú úroveň malo vaše mužstvo?
Solídnu. Predsa len, hovoríme o arménskom majstrovi. V mužstve pôsobilo viacero legionárov, väčšina z nich bola z Brazílie a zo Srbska. Po futbalovej stránke to bolo naozaj veľmi solídne. Ukázalo sa to aj v 2. kole kvalifikácie Európskej ligy, v ktorom sme vyradili čiernohorský tím FK Sutjeska Nikšič.

A aké podmienky ste mali na prácu?
V tomto smere to bolo slabšie. Netvrdím, že je to tak v celom Arménsku, ale môj klub mal skôr staršie zázemie a jeho úroveň tomu zodpovedala.

V Zlatých Moravciach máte lepšie podmienky?
Určite áno. Všetko máme v podstate po jednou strechou. Máme dobré podmienky na trénovanie aj regeneráciu. To si môžeme iba pochvaľovať. Určite je to lepšie ako v Alaškerte.

Aký bol život v Arménsku?
Bolo to celkom fajn. Jerevan má príjemné centrum, veľa času som strávil s legionármi z nášho tímu.

Prečo ste napokon pomerne rýchlo v Arménsku skončili?
V 3. kole kvalifikácie Európskej ligy sme vypadli s rumunským tímom CFR Kluž a nálada v klube sa zmenila. Vedenie klubu jasne deklarovalo, že budúcnosť nás mnohých závisí od ďalšieho ligového zápasu, ktorý sa nám nevydaril a prehrali sme. Navyše, do mužstva prišiel arménsky reprezentant, ktorý bol dovtedy bez klubu a ja som musel skončiť.

   

LIETAL AKO V KHL

Alaškert nebol vaším prvým zahraničným angažmánom. Pôsobili ste aj v poľskom tíme GKS Katowice, odkiaľ ste zamierili do vzdialeného druholigového ruského klubu Luč Vladivostok. Čo vás lákalo na tejto destinácii?
Samozrejme, chcel som skúsiť niečo nové. V Poľsku som už strávil nejaký čas a keď prišla ponuka z Ruska, povedal som si - prečo nie.

Bolo to východné pobrežie, lietali ste na každý ligový zápas. Dá sa na to zvyknúť?
Ale áno, človek si zvykne na všetko. Bral som to v podstate v pohode. Cítil som sa ako v KHL.

Vo Vladivostoku vás viedol tréner Zsolt Hornyák. Ako ste vnímali, že ste sa vo vzdialenom svete stretli Slováci?
Do Vladivostoku prišiel krátko po mne. Samozrejme, človeka vždy poteší, keď má krajana v takom vzdialenom svete. Celkovo som sa však vo Vladivostoku cítil príjemne, hoci mal neskôr klub problémy a ja som v ňom skončil. Je to jedno z mála veľkých miest na východe Ruska, kvalita života bola podobná ako v Bratislave.

Z Vladivostoku ste sa vrátili do Senice, z Jerevanu do Zlatých Moraviec. Zdá sa, že aj napriek skúsenostiam zo zahraničia si Fortuna ligu vážite.
Určite áno. Nikdy som sa nebránil dobrej ponuke z našej ligy. Mnohí hráči snívajú o tom, aby vo Fortuna lige vôbec nastúpili a mne sa to splnilo.

Aké sú vaše krátkodobé a dlhodobé ambície?
Sústredím sa najmä na najbližšie obdobie. Počas jesennej časti chceme získať v Zlatých Moravciach čo najviac bodov a posunúť mužstvo zo súčasnej pozície vyššie.

  

VEĽKÚ PODPORU CÍTI OD BRATA

V našej lige pôsobilo mnoho bratských dvojíc ako Majerníkovci, Vavríkovci a dokonca aj traja Zápotokovci. Málokto vie, že aj starší brat Olivera Práznovského Tomáš to v mládežníckom veku skúšal ako futbalista, no pre zranenia musel aktívnu kariéru skončiť. Pri futbale však svojím spôsobom zostal. Dnes je totiž šoférom v redakcii denníka Šport, a tak navštevuje zápasy a často na tribúne sleduje aj výkony brata Olivera. „Mám v ňom veľkú podporu, za čo mu ďakujem. Futbal je našou témou číslo jeden,“ priznal Oliver a na záver dodal: „Samozrejme, bol by som rád, keby sme si raz mohli spolu zahrať najvyššiu súťaž, no keďže s futbalom skončil v čase, keď som bol ešte veľmi mladý, táto téma nikdy nebola aktuálna.“

  

OLIVER PRÁZNOVSKÝ – FAKTY

  • Narodil sa 15. februára 1991 v Bratislave, je zadaný.
  • Hráva na pozícii stopéra, je odchovancom Interu Bratislava.
  • Ešte počas mládežníckych rokov zamieril do Žiliny, odkiaľ sa presunul do Rimavskej Soboty a následne do Ružomberka, zahral si aj v Senici, v súčasnosti je hráčom Zlatých Moraviec.
  • V aktuálnej sezóne Fortuna ligy odohral 4 zápasy, celkovo má v najvyššej súťaži na konte 75 stretnutí, v ktorých strelil 3 góly.
  • Okúsil legionársky chlebík, v Poľsku hrával za GKS Katowice, v Arménsku za Alaškert a v Rusku za Luč Vladivostok.
  • Slovensko reprezentoval po kategóriu do 21 rokov.
  • Jeho obľúbenými klubmi sú Manchester United a FC Barcelona.
  • V mladosti obľuboval stopérsku dvojicu Manchestru United Rio Ferdinand – Nemanja Vidič.