V Žiline súboj tabuľkových aj geografických susedov

V Žiline súboj tabuľkových aj geografických susedov

Pozvánka na zápasy 14. kola Fortuna ligy.

Žilina - Ružomberok (sobota, 13.45)
Ako prvé sa počas fortunaligového víkendu otvoria brány žilinského štadióna a hneď na úvod uvidíme šláger kola. Zápas tretieho so štvrtým tímom tabuľky spojí dve vyrovnané mužstvá, ktoré delia tri body v prospech domácich šošonov. Žilinčanom sa rozstrieľal mladý útočník Róbert Boženík, ktorý je so siedmimi gólmi spolu s Tomášom Vestenickým najlepším slovenským strelcom našej ligy. Hostia čakajú na góly kanoniera Tandira, Bosniak trafil do čierneho už osemkrát, v posledných štyroch zápasoch však iba raz. Mierneho favorita nachádzame v domácom tíme, Ružomberok však v auguste Žilinu zdolal a zbraňami potrebnými k úspechu teda určite disponuje.

Dunajská Streda - Nitra (sobota, 17.00)
V MOL Aréne sa predstaví Nitra, ktorá po peknom víťazstve v Myjave nad Trenčínom doma podľahla Žiline 0:2 a z ostatných štyroch duelov až tri prehrala. Výbornú náladu Dunajskostredčanov z vydarenej prvej polovice jesene trochu pošramotila prehra 1:2 v Michalovciach, DAC si však o ňu už aj koledoval, keďže sa neraz zahrával s ohňom a zápasy otáčal v dramatických záveroch. Mužstvo Petra Hyballu tak stráca na vedúci Slovan už šesť bodov a tretia Žilina sa mu priblížila na dosah jediného. Domáci si proti Nitre musia poradiť bez kľúčového stredopoliara Zsolta Kalmára, ktorý má stopku pre päť žltých kariet.

Senica - Zlaté Moravce (sobota, 17.00)
Zápas, ktorý nie je v žiare reflektorov, ale napriek tomu patrí medzi najdôležitejšie v programe 14. kola. Posledná Senica privíta predposledné Zlaté Moravce a šesťbodový duel môže v konečnom dôsledku na konci sezóny rozhodovať aj o tom, kto sa s Fortuna ligou rozlúči. Oba tímy nazbierali po osem bodov a väčšinu z nich v prvých dueloch sezóny. Seničania aj Zlatomoravčania však v minulom kole remizovali a urobili si tak aspoň malú chuť na vzájomné stretnutie.

Sereď - Trenčín (sobota, 17.00)
Päť prehier v sérii a k tomu pohárové vypadnutie so Skalicou už bolo priveľa aj na trénera AS Trenčín Ricarda Moniza, ktorý abdikoval na svoju funkciu. Mužstvo proti Seredi povedie Vladimír Cifranič, ktorý ho koučoval aj pred dvoma týždňami v Myjave proti Nitre, keď Trenčín prehral 0:1. Proti nováčikovi bude AS favoritom, tým však bol aj vo väčšine z ostatných piatich zápasov a nevydoloval z nich ani bod. Naopak, Seredi sa naďalej darí a drží sa v hornej polovici tabuľky. V sobotu to bude dokonca duel tabuľkových susedov, zhodne sedemnásťbodových mužstiev, ktorých predsezónne ambície však boli diametrálne odlišné.

Slovan - Michalovce (sobota, 17.00)
Po výhre nad Dunajskou Stredou a štyroch zápasoch bez prehry cestujú Michalovčania na Pasienky, kde vyzvú dosiaľ nezdolaný Slovan. Zemplínčania sú postrachom favoritov, veď vyhrali aj nad DAC a Trenčínom, remizovali v Žiline, čo sa podarí málokomu. Aj vďaka tomu poskočili už na desiate miesto a hodlajú smerovať naďalej iba vyššie. Slovan je od samého začiatku sezóny prvý, belasá mašina ide na plný plyn a je jasné, že michalovská obrana sa bude mať čo obracať. Najväčšou hrozbou pre ňu bude jedenásťgólový Andraž Šporar, ktorý kraľuje poradiu fortunaligových strelcov.

Trnava - Podbrezová (sobota, 17.00)
Obhajca titulu už dal zabudnúť na horšie jesenné obdobie, a hoci naposledy iba remizoval so Zlatými Moravcami, v tabuľke sa približuje pozíciám v hornej šestke. Trnava je aktuálne ôsma a v sobotu privíta siedmu Podbrezovú. Matematika je jasná, ak tím Radoslava Látala uspeje, svojho súpera razom preskočí. Železiari stratili formu, v ostatných piatich dueloch štyrikrát prehrali a na Štadióne Antona Malatinského by určite brali aj zisk jedného bodu všetkými desiatimi.

   

Šláger kola: Žilina - Ružomberok
Keďže z Ružomberka pod Dubeň je to iba hodinka, veríme, že Ružomberčanov príde povzbudiť veľa priaznivcov, ktorí prispejú k atmosfére najväčšieho ťaháku štrnásteho kola. Hrá tretí so štvrtým a obaja chcú byť minimálne tam, ak nie ešte o čosi vyššie.

Otázka kola: Prekvapia Michalovce aj piateho favorita?
Zemplínčania ozbíjali o body Ružomberok, Trenčín, Žilinu aj Dunajskú Stredu a hotujú sa na Slovan. Proti lídrovi tabuľky to budú mať ťažké, v súčasnej forme však dokážu prekvapiť naozaj kohokoľvek. Potvrdia to aj na Pasienkoch?

Očakávanie kola: Pomôže Trenčínu Monizov odchod?
Ricardo Moniz sa v Trenčíne dlho neohrial, v klube však spravil dobrú prácu a AS má na čom stavať. V sobotu sa dozvieme, či jeho radikálny krok hráčov prebral z letargie a konečne zastavia sériu prehier.