Ďubek: Očakávania sú, treba ich začať plniť

Ďubek: Očakávania sú, treba ich začať plniť

Rozhovor s Tomášom Ďubekom, ktorý by mal byť jedným z ťahúňov ViOnu na ceste k prerušeniu dlhej série bez víťazstva.

Vráťme sa na úvod k zápasu 13. kola našej ligy proti Trnave, v ktorom ste siahali na víťazstvo, no napokon ste ratovali aspoň bod za remízu 1:1. Boli ste s tým spokojní?
Veľmi sme v tomto zápase chceli aspoň čiastočne odčiniť vypadnutie zo Slovnaft Cupu a konečne v lige vyhrať. Herne sa nám to darilo, mali sme na dosah tri body, no nakoniec sme paradoxne mohli aj prehrať. To by bolo pre nás veľmi kruté. Myslím si, že ani remíza nie je až taká spravodlivá, hrali sme výborne.

Sériu bez víťazstva ťahajú Zlaté Moravce od konca augusta. Kde vidíte hlavné príčiny?
Nikoho z nás to neteší. Pracujeme na tom a myslím si, že naše výkony sa zlepšujú. Bolo to vidieť aj v súboji s Trnavou, v ktorom to bol z našej strany výborný futbal, len tie góly nám tam akosi napádajú. Verím, že sa to už zlomí. Máme pred sebou ďalší zápas. Počul som, že ViOn vonku dlho nevyhral. Je najvyšší čas.

V sobotu to Senici bude pre ViOn mimoriadne dôležitý súboj. Stretne sa posledný tím s predposledným, pred súperom máte v tabuľke iba výhodu lepšieho skóre.
Každý zápas v lige je dôležitý. Treba sa na to pripraviť a ísť do toho duelu s čistou hlavou, nepripúšťať si žiadne tlaky. Samozrejme, vnímame dôležitosť zápasu, ale nebolo by dobré dávať sa zbytočne pod tlak. Ak predvedieme rovnaký výkon ako naposledy, tak verím, že negatívna šnúra sa skončí a odnesieme si domov tri body.

Ako vnímate mužstvo Senice, ktoré je v lige posledné, no v Slovnaft cupe dokázalo prejsť cez Dunajskú Stredu po neočakávanom výsledku 5:1?
Hrali sme s nimi v treťom kole, vtedy sme ich zdolali. Môže to však byť trochu klamlivé, pretože to mužstvo sa vtedy iba dávalo dokopy. Teraz sú už dlhšie spolu, sú na tom celkom dobre herne aj kondične. Zaregistrovali sme ich výborné výsledky v pohári, určite nás tam nečaká nič jednoduché. Uvidíme, aký to bude zápas. Chceme ho však jednoznačne vyhrať.

Na tabuľku sa vám určite príjemne nepozerá. Patrí podľa vás súčasný tím Zlatých Moraviec na predposledné miesto?
Ťažko povedať. Ja si osobne myslím, že nie. Žiadny hráč by však v takejto situácii asi nepovedal, že jeho mužstvo tam patrí. Sme tam, má to nejaké príčiny. Pre mňa je to nová situácia, nespomínam si, že by som v niektorom z predchádzajúcich klubov hral o záchranu. Verím, že svitne na lepšie časy.

Máte v tíme zaujímavých perspektívnych mladíkov i skúsených hráčov. Čo by ste povedali o sile kádra?
Myslím si, že mužstvo je poskladané dobre. Hra sa zlepšuje od zápasu k zápasu. Žiaľ, body nám chýbajú. Treba sa do konca jesene ešte pobiť o čo najlepšie výsledky. Verím, že skúsenosti i kvalita sa prejavia.

Ako ste sa adaptovali v zlatomoravskom klube?
Myslel som si, že to bude jednoduchšie. Po rozviazaní zmluvy v Maďarsku som od februára trénoval individuálne. Pripravoval som sa sám, bez kolektívu. Bolo náročné potom opäť do toho naskočiť, ale prostredie je príjemné, s chalanmi som sa poznal dlhé roky, hrávali sme proti sebe. V úvode to nebolo z mojej strany úplne ideálne, no mojím cieľom je pomáhať mužstvu, či už gólmi alebo asistenciami. Na každom tréningu pracujem na tom, aby to bolo lepšie a lepšie. Viem, že očakávania odo mňa ako od skúseného hráča sú, takže ich treba začať plniť.

Ste jedným z prenasledovateľov Viktora Pečovského v počte štartov v našej lige. Aktuálne vám na žilinského stredopoliara chýba 80 zápasov. Máte ešte vo veku 31 rokov ambíciu ponaháňať ho?
Keď bude zdravie slúžiť, verím, že ešte zopár rokov potiahnem. Viktor alebo aj Igor Zofčák, ktorý je tiež v tejto štatistike predo mnou, sú pre mňa inšpiráciou. Viktor má na konte 407 zápasov, na toto číslo sa vôbec nepozerám. Klobúk dolu pred tým, čo dokázal. No hovorím, ak budem zdravý a prospešný pre mužstvo, nevidím dôvod, prečo by som nehral.