Na Liptove o štvrtú priečku, v Podbrezovej proti sebe dve úspešné série

Na Liptove o štvrtú priečku, v Podbrezovej proti sebe dve úspešné série

Pozvánka na zápasy 13. kola Fortuna ligy.

Ružomberok - Trenčín (sobota, 13.45)
Vo veľkej kríze hrajúci Trenčania si stále držia piatu pozíciu, no po štyroch fortunaligových prehrách v sérii a vypadnutí z pohárovej súťaže sú mužstvá za nimi už doslova na dosah. Káder trénera Ricarda Moniza má veľkú kvalitu, v posledných týždňoch sa však jednoducho nedokáže presadiť. Smútok vládne aj v Ružomberku, ale iba krátky, keďže Liptáci si minulý víkend proti Seredi pripísali druhú prehru v sezóne. Proti nováčikovi si určite verili a stratené body teraz budú naháňať s kvalitnejším súperom z Trenčína. V prvom vzájomnom dueli na myjavskom štadióne vyhrala "Ruža" vysoko 4:1, čo dáva Trenčanom motiváciu navyše.

Podbrezová - Slovan (sobota, 16.00)
Železiari pomaličky klesajú v tabuľke a ak úpadok nezastavia, s prvou šestkou sa rozlúčia. Tri prehry z ostatných štyroch duelov im príliš nepomohli, naopak, Slovan ani v dvanástich zápasoch nenašiel premožiteľa. Zverenci Mareka Fabuľu sú určite radi, že sa vracajú na svoj štadión, kde vyhrali posledné štyri duely. Slovan zase vonku ešte nestratil ani bod a minimálne jedna z týchto sérií sa v sobotu určite skončí. Stať sa môže čokoľvek, aj doterajšia vzájomná bilancia týchto súperov na podbrezovskom trávniku je vzácne vyrovnaná - obaja vyhrali dvakrát a naposledy sa v novembri 2017 rozišli po remíze 1:1.

Michalovce - Dunajská Streda (sobota, 17.00)
Na domácej strane vládne radosť z postupu do štvrťfinále Slovnaft Cupu, hostia zasa odchádzali s prekvapujúcim debaklom zo zápasu v Senici. Fortuna liga je však iná súťaž a v nej to Dunajskostredčanom zatiaľ ide výborne. Ako jediní držia krok s lídrom zo Slovana a nechcú mu dovoliť ujsť na viac ako trojbodový rozdiel. V poslednom období sa však pozviechali aj Michalovce a z dna tabuľky sa rýchlo tlačia nahor, hoci päťbodová strata na deviate miesto je stále vysoká. Zemplínčania však už na jeseň postrácali viac ako dosť ľahkých bodov a o to ťažšie bude teraz vybojovať si ich naspäť. Každopádne, proti DAC nie sú bez šance.

Nitra - Žilina (sobota, 17.00)
Na prehry so Sereďou a Ružomberkom už dali futbalisti Nitry zabudnúť, pred týždňom získali veľmi cenné tri body s Trenčínom, a navyše postúpili aj do štvrťfinále Slovnaft Cupu. Dobre naladení "Galádovci" v sobotu privítajú Žilinu, ktorá s miernym odstupom sleduje naháňačku DAC za Slovanom v boji o prvé miesto. Určite sa tam chcú predrať aj šošoni, potrebujú však trojbodové zisky aj z náročných zápasov, aký ich čaká v Nitre. Domácim sa proti Trenčínu zranili kľúčoví stredopoliari Tomáš Kóňa aj Andrej Fábry, prvý menovaný však striedal v pohárovom zápase s Liptovským Mikulášom a mal by teda v sobotu byť k dispozícii.

Senica - Sereď (sobota, 17.00)
Po tom, ako Seničania v pohári deklasovali Dunajskú Stredu, si právom veria aj na Sereď. Súboj dvanásteho so siedmym mužstvom tabuľky nemá jasného favorita. Senica je v posledných týždňoch nevyspytateľná. Výrazne potrápila dvoch najvážnejších ašpirantov na titul, zároveň však zaznamenala niekoľko vysokých prehier najmä vonku. Záhoráci doposiaľ vyhrali jediný zápas a aj to v prvom kole s Trnavou, žiada sa preto konečne znova zopakovať trojbodový zisk. Nováčik nebude ľahkým sústom, z posledných piatich duelov bodoval naplno v troch a pred stretnutím v Senici mu určite dodáva sebavedomie aj úspešný obrat z 0:1 na 2:1, ktorý predviedol v prvom vzájomnom zápase s týmto súperom na myjavskom štadióne.

Zlaté Moravce - Trnava (nedeľa, 17.00)
Stará známa pesnička pre Trnavu, po tuhom európskom pohárovom boji musí čo najrýchlejšie preladiť na fortunaligovú nôtu. Po dvoch víťazstvách v sérii sa zdá byť jesenná kríza Spartaka zažehnaná a aktuálne stráca už iba dva body na umiestnenie v hornej šestke tabuľky, ktoré mu garantuje opätovný jarný boj o pohárovú miestenku. Naopak, ViOn je takmer na dne, na predposlednom jedenástom mieste má iba lepšie skóre ako posledná Senica. Štyri prehry v sérii vo Fortuna lige a k tomu pohárové vyradenie na pôde treťoligových Košíc takisto Zlatomoravčanom na nálade nepridali a uťať šnúru desiatich stretnutí bez víťazstva nad Trnavou pre nich v nedeľu nebude jednoduché.

  

Šláger kola: Ružomberok - Trenčín
Dvaja súperi, ktorí sa zrejme stretnú v koncosezónnom boji o pohárovú Európu, sa postarajú hneď v otváracom dueli 13. kola Fortuna ligy o najväčší šláger. Obaja forsírujú zaujímavý a ofenzívny futbal, tak verme, že opäť nadviažu na gólové hody, na ktoré sme si v ich posledných vzájomných konfrontáciách zvykli.

Očakávanie kola: Preberie sa AS Trenčín?
Štyri prehry v sérii sú silnou kávou aj pre omnoho slabšie tímy, než je ten trenčiansky, a preto od jedného z fortunaligových favoritov očakávame budíček. Nebude to mať ľahké, v Ružomberku vyhral zatiaľ iba Slovan, ale Trenčín už tri body nutne potrebuje.

Otázka kola: Potvrdí Spartak návrat formy?
Hoci v Európskej lige Trnavčania tesne prehrali s Dinamom Záhreb 1:2, vo Fortuna lige zdolali Sereď aj Senicu a v tabuľke sa znova škriabu nahor. Ak si poradia aj s tretím tímom, proti ktorému budú v pozícii favorita, môžu sa vrátiť do prvej šestky, a to je pre Spartak v našej lige prioritný jesenný cieľ.