V čom je naša liga pred Premier League aj La Ligou?

V čom je naša liga pred Premier League aj La Ligou?

Vo Fortuna lige padá viac gólov ako v najvyššej súťaži ktorejkoľvek z okolitých krajín.

„Hlavná črta slovenského futbalu je, že sa tu pohybujú veľmi mladí hráči. Všetkým by som odporúčal, aby sa na Slovensko išli pozrieť, ako sa tu hrá. Uvidia otvorený, rýchly futbal. Je to útok za útokom. Trénera stále obchádzajú mdloby, že dostanete gól, ale krásne sa na to pozerá. Fanúšik vidí parádny futbal a to je správne,“ povedal ešte v auguste český tréner Ružomberka David Holoubek v rozhovore pre portál idnes.cz. S odstupom dvoch mesiacov môžeme s čistým svedomím konštatovať, že čísla mu dávajú za pravdu.

Máme za sebou polovicu základnej časti Fortuna ligy 2018/19, čo je vhodná príležitosť na menšie bilancovanie. V doterajších 66 stretnutiach sa fanúšikovia tešili zo 199 gólov, čo predstavuje vynikajúci priemer 3,02 gólu na zápas. V ôsmich z jedenástich kôl dosiahol alebo prekročil priemer hranicu tri góly na jedno stretnutie. V presnej tretine duelov (22) padli minimálne štyri góly. „Potvrdzuje sa pozitívny trend z posledných rokov. Naša liga ponúka čoraz viac divácky príťažlivých zápasov. Kluby si dobre uvedomujú, že fanúšika prilákajú na štadión či k televíznej obrazovke len atraktívnym ofenzívnym prejavom a sme radi, že touto cestou sa vydali nielen tímy z absolútnej špičky. K pútavosti súťaže prispieva aj nový model, ktorý od úvodu núti mužstvá hrať na víťazstvo. Sme veľmi radi, že už teraz sa opäť črtá veľmi dramatický boj o titul, udržanie sa, ale aj o účasť v prvej šestke,“ reagoval na vyššie uvedené čísla prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.

Produktivita strelcov na fortunaligových trávnikoch je pozoruhodná aj v medzinárodnom kontexte. Porovnanie s okolitými krajinami ukazuje, že v žiadnej z nich nepadá toľko gólov ako na Slovensku. Fortuna liga je na tom výborne aj v celoeurópskej konkurencii. V rebríčku 35 najlepších krajín podľa päťročnej klasifikácie UEFA má naša liga štvrtý najvyšší priemer gólov na zápas. Lepšie sú na tom len Švajčiarsko, Holandsko a Belgicko. Zápasy Fortuna ligy sú bohatšie na gólové momenty aj v porovnaní s anglickou Premier League (priemer 2,81) či španielskou La Ligou (2,48). „Samozrejme, nikto netvrdí, že naša liga je kvalitnejšia ako Premier League. Dobre vieme, že tým najväčším a najbohatším súťažiam nedokážeme konkurovať po ekonomickej ani športovej stránke. Našim fanúšikom však rozhodne máme čo ponúknuť. Aj u nás môžu sledovať atraktívne futbalové divadlo na komfortných štadiónoch a zažiť pri tom emócie, ktoré im zahraničné súťaže prostredníctvom televízie neposkytnú,“ konštatoval Ivan Kozák.