Boženík zbiera skúsenosti, vzorom Mráz

Boženík zbiera skúsenosti, vzorom Mráz

Žilinčan Róbert Boženík je jedným z kandidátov na post útočníka v reprezentácii do 21 rokov, uvoľnený po Samuelovi Mrázovi.

Ako ste sa tešili na ďalší zraz reprezentácie do 21 rokov?
Som rád, že ma tréner opäť zaradil do nominácie a že sa môžem stretnúť s chalanmi, s ktorými som nebol dlhší čas. Taktiež ma veľmi potešilo, že pozvánku do dvadsaťjednotky dostal aj spoluhráč zo Žiliny Braňo Sluka.

Ani víťazstvá v záverečných zápasoch proti Estónsku a Severnému Írsku vám nemusia stačiť na postup do baráže. Ako vnímate túto situáciu?
Prišli sme na zraz, aby sme odviedli maximum, získali šesť bodov a potom to už bude na osude. Uvidíme, ako to dopadne. Nálada v tíme je však výborná, všetci sme sa na zraz tešili. Veríme, že na jeho konci budeme spokojní.

Na posledných zrazoch bol prvou voľbou na post útočníka Samuel Mráz. Cítite väčšiu šancu dostať sa na trávnik po tom, ako sa posunul do seniorského tímu?
Asi áno. Verím, že by som sa tento raz mohol dostať na lavičku a možno aj na ihrisko. Všetko bude závisieť od trénera, no aj odo mňa, či ukážem na tréningu kvalitu. Uvidíme, pre koho sa tréner rozhodne. Ja budem držať palce tomu, kto bude hrať.

Mrázova kariéra nabrala rýchly spád. Po roku a pol v Žiline sa sťahoval do Empoli, nastupuje v Serii A. Je pre vás vzorom?
So Samom som mal v Žiline veľmi dobrý vzťah. Či už s ním alebo s Dávidom Hanckom som trávil veľa času. Stále som s nimi v kontakte, píšeme si. Sama určite vnímam ako svoj vzor, pretože na svoj vek toho veľa dosiahol. Je to kanonier a ukazuje svoju kvalitu aj v talianskej lige. Držím mu palce, aby sa mu darilo aj v reprezentačnom áčku.

Mali ste skvelý nástup do Fortuna ligy, no v ostatných zápasoch sa vám strelecky darilo menej. Čo hovoríte na svoju formu?
Mužstvu sa darí, výkonnostne ideme hore. Nesústredím sa na to, že som dlho nedal gól. Snažím sa na ihrisku robiť vždy všetko na maximum. Nie je podstatné, kto skóruje. Ak sa to darí spoluhráčom a vyhrávame zápasy, som spokojný.

Žilina je po polovici základnej časti Fortuna ligy na treťom mieste. Ste s tým spokojný?
V klube máme vždy tie najvyššie ciele. Stále to ešte nie je to, čo by sme si predstavovali, ale sme radi, že sme teraz štyrikrát za sebou vyhrali a v tabuľke stúpame vyššie. Verím, že v odvetách to bude ešte lepšie, zabezpečíme si čím skôr účasť v hornej šestke a potom uvidíme, či sa nám podarí zabojovať aj o titul.

Ako hodnotíte vaše prvé mesiace medzi seniormi?
V prvom rade som rád, že som dostal šancu a že je to tak, ako to je. Pred tromi mesiacmi by som asi nepovedal, že po polovici základnej časti budem najlepším strelcom mužstva a že nastúpim v desiatich zápasoch od začiatku. Pre mňa je to super. Som stále mladý, zbieram skúsenosti. Verím, že to pôjde len a len hore.

V jedenástich dueloch ste strelili štyri góly. Dávate si gólové méty?
Určite mám svoje ciele. Chcel by som dať čo najviac gólov a pomôcť Žiline získať nejakú trofej.

Máte za sebou aj zápas v mládežníckej Lige majstrov. S Montpellierom prehrala žilinská devätnástka vysoko 1:5. Aká to bola skúsenosť?
Nová a veľká skúsenosť pre celý klub. Pre nás hráčov, ktorí sme dostali šancu, je to ďalšie plus do kariéry. Trochu ma mrzí to, že zápas nehrala partia, ktorá titul vybojovala, ale mladší chlapci. Myslím si však, že sa nemáme za čo hanbiť. Na ihrisku sme nechali všetko, výsledok 1:5 je krutý, ale treba ísť ďalej a pozerať sa dopredu.