V Trnave fortunaligový sviatok, prvá päťka na cestách

V Trnave fortunaligový sviatok, prvá päťka na cestách

Pozvánka na zápasy 10. kola Fortuna ligy.

Sereď - Nitra (sobota, 16.00)
Hoci nováčik zo Serede prehral až štyri z ostatných piatich zápasov, stále sa drží na ôsmom mieste s bezpečným šesťbodovým náskokom pred poslednými Michalovcami. Postupný pád na dno sa Sereďania pokúsia zastaviť proti Nitre, ktorá zasa smeruje strmhlav nahor. V piatich zápasoch nazbieral tím Ivana Galáda desať bodov a lepšiu formu má iba líder Slovan.

Trnava - Slovan (sobota, 18.00)
Najväčšie ligové derby na Štadióne Antona Malatinského určite prinúti Trnavčanov siahnuť si na dno svojich síl a možno aj v najsilnejšej zostave. Je známe, že tréner Látal dáva v ligových zápasoch šancu "druhej" garnitúre hráčov, ale doma proti Slovanu si niečo podobné nedovolí. Na obhajcu titulu takisto pomaly začína tlačiť nepohoda zo série troch ligových prehier a deviateho miesta v tabuľke, tú však prekrýva úspešné pôsobenie na európskej scéne. Slovan je zatiaľ suverénny prvý a v deviatich kolách neprehral, do Trnavy príde nepochybne s cieľom získať ďalšie tri body.

Michalovce - Ružomberok (sobota, 19.00)
Posledný tím tabuľky z Michaloviec sa potrebuje odraziť od dna a keď to nezvládol naposledy proti tabuľkovému susedovi z Nitry, možno to dokáže s favorizovaným Ružomberkom. Liptáci majú kvalitnejší káder a v úvode sezóny sa im darí podľa predstáv, lenže kvalitatívne rozdiely veľmi často zmaže práve sila v domácom prostredí. Zemplínčania vedia, že už potrebujú zabrať, hostia zasa majú na dosah druhé miesto, na ktoré strácajú iba dva body. Vyhrať chcú v sobotu obaja.

Podbrezová - Trenčín (sobota, 19.00)
Železiari privítajú nepríjemného súpera, ktorý navyše potrebuje dať zabudnúť na prehru v Nitre z dohrávky prvého kola. Podbrezová má na konte štyri víťazstvá, čo je veľmi dobrá bilancia vzhľadom na predsezónne očakávania od mužstva, Trenčín má o jedno viac. Mužstvo trénera Moniza potrebuje opätovné herné aj strelecké prebratie kanonierov Manceho a Čatakoviča, ktorí sa počas letnej pohárovej jazdy predviedli v skvelom svetle a fortunaligové obrany by mali trhať na franforce. Ak Trenčín zapne, môže prehovoriť aj do boja o titul. Nesmie však strácať body ani v ťažkých dueloch, ako napríklad v Podbrezovej. Pred necelým rokom tam dosiahol rekordné víťazstvo minulej sezóny 8:1, no dnes sú zverenci Mareka Fabuľu oveľa nepríjemnejším súperom.

Senica - Dunajská Streda (sobota, 19.00)
Záhoráci sa postupne prepadli už na jedenáste miesto a len dva body pod nimi je úplné dno tabuľky. K jedinému víťazstvu nad Trnavou sa cez víkend pokúsia pridať druhé proti Dunajskej Strede, sú však v pozícii veľkého outsidera. DAC má stále výbornú fazónu, naposledy gólom v poslednej minúte zdolal Trnavu a iba trojbodový zápis má za cieľ aj v Senici. Je to reálna ambícia, veď pri posledných troch návštevách senického štadióna získali Dunajskostredčania dovedna sedem bodov.

Zlaté Moravce - Žilina (sobota, 19.00)
ViOn nevyhral trikrát v sérii a pripravuje sa na nepríjemného súpera. Žilinu dokázali síce Zlaté Moravce pred rokom zdolať 2:0, bolo to však jediné víťazstvo z ostatných šiestich vzájomných zápasov. Favorit zápasu je jasný. Hostia spod Dubňa naposledy nadelili Senici päťgólový prídel a pri chuti budú nepochybne aj v sobotu. Obrana Zlatých Moraviec inkasovala šestnásťkrát v deviatich zápasoch, žilinská ofenzíva zasa strelila pätnásť gólov do sietí súperov. Motív zápasu je teda jasný, dobýjanie domácich hradieb a nebezpečné protiútoky smerom k bráne Miloša Volešáka či Dominika Holeca.

   

Šláger kola: Trnava - Slovan
Už aj s omilosteným trénerom Martinom Ševelom pricestuje Slovan do Trnavy na derby, v ktorom mu pôjde o udržanie neporaziteľnosti. Domáci sa pokúsia naštartovať fortunaligové motory. Aj keď je boj na dvoch frontoch náročný, meno súpera motivuje na maximum.

Otázka kola: Zostane Slovan nezdolaný?
Deväť zápasov nespoznal v úvode sezóny Slovan premožiteľa, no v desiatom cestuje na štadión najväčšieho rivala. V Trnave nedostanú Bratislavčania ani piaď trávnika zadarmo, a hoci sa Spartaku zatiaľ nedarí, v derby sa môže vypnúť k heroickému výkonu a favoritovi uštedriť prvú prehru v sezóne.

Očakávanie kola: Zastavia sa odlišné série?
Kým Sereď sa pokúsi zastaviť tabuľkový pád, Nitra je v rozlete a smeruje do prvej šestky. Podarí sa nováčikovi utnúť oba tieto trendy naraz, alebo prehrou ešte znásobí svoju aj súperovu aktuálnu formu?