Užíva si európsku jeseň, teší sa na špecifické derby

Užíva si európsku jeseň, teší sa na špecifické derby

Stredopoliar Erik Grendel sa etabloval v tíme Trnavy aj napriek belasej minulosti, cez víkend ho čaká prvý zápas proti Slovanu v červeno-čiernych farbách.

Tri a pol roka pôsobil v poľskom klube Górnik Zabrze, no vrátil sa na slovenské trávniky. Reč je o stredopoliarovi Erikovi Grendelovi (29), ktorý v lete prekvapil verejnosť. K našim severným susedom odišiel zo Slovana Bratislava, ale dnes už háji farby konkurenčného Spartaka Trnava. Handlovský rodák sa nezľakol rizika a odmenou mu je pohárová jeseň. Stal sa pevnou súčasťou tímu trénera Radoslava Látala a prispel nielen k postupu do skupinovej fázy Európskej ligy, ale aj k historickému víťazstvu 1:0 nad Anderlechtom. Erika Grendela sme oslovili pred ďalšou veľkou výzvou. V sobotu sa Spartak predstaví v najslávnejšom slovenskom derby proti Slovanu Bratislava – tímu, v ktorom trnavská opora strávila štyri a pol roka. Červeno-čierni nutne potrebujú body, boj na viacerých frontoch totiž nezvládajú podľa predstáv a aktuálne im vo Fortuna lige patrí až 9. priečka.

  

Po prestupe do Trnavy bolo jasné, že si zahráte kvalifikáciu Ligy majstrov. Napadlo vám v tom čase, že z toho môže byť aj takáto pekná európska rozprávka?
Tak to ani vo sne. Postupový kľúč bol veľmi náročný, hovoríme o tom od prvého kola. Slovenské kluby to majú na medzinárodnej scéne veľmi ťažké, musia sa prebiť cez viacerých kvalitných súperov. Som rád, že sa to takto vyvinulo a stal sa z toho naozaj pekný príbeh.

V Poľsku ste neboli v ľahkej situácii. Vážite si o to viac súčasné momenty?
Máte pravdu. V Górniku to bolo náročnejšie aj vzhľadom na vážne zranenie, mal som roztrhané krížne väzy v kolene. Po operácii mi tréner nedoprial veľa šancí, necítil som takú dôveru ako predtým. Neklesal som však na duchu. Vedel som, že som nezabudol hrať futbal a po prestupe do nového klubu bude v mojich silách ukázať svoje kvality.

Kvalitu ukazujete nielen vy, ale celá Trnava. Vyradili ste majstrovské tímy z Bosny a Hercegoviny, Poľska a Slovinska, zdolali ste Anderlecht a len kúsok vám chýbal k senzačnému postupu cez Crvenu zvezdu Belehrad. V čom spočíva sila Spartaka?
Môžete to vidieť aj na ihrisku. Všetci ťaháme za jeden povraz. Nie je to len prázdna fráza, jednoducho je to tak. Naopak, keď si v ligových dueloch niečo zľahčíme a nepodáme oduševnený výkon ako v európskych zápasoch, okamžite sa nám to vypomstí. Futbal nám aj preto ukazuje v našej lige krutú tvár. Naša hra je postavená na tíme.

V európskych zápasoch pravidelne vypredávate štadión. Je to ďalší faktor, ktorý vás na medzinárodnej scéne posúva vpred?
Máte pravdu. Diváci sú naším dvanástym, ak nie dokonca trinástym hráčom na ihrisku. Ich podporu cítime najmä v náročných momentoch, keď nás súper tlačí a my musíme veľa behať bez lopty, čo vždy stojí veľa síl. Vďaka ich podpore to našťastie zvládame.

Historický triumf nad Anderlechtom sa zrodil aj zásluhou vašej gólovej prihrávky z rohového kopu. Bol to pre vás jeden z najkrajších momentov kariéry?
Bol to pekný moment pre celú Trnavu, keďže Spartak dosiahol svoje prvé víťazstvo v skupinovej fáze Európskej ligy. Veľmi sa teším, že som mohol byť súčasťou tejto histórie. Vážim si každý takýto okamih, a to nielen v Európskej lige, ale aj vo Fortuna lige. Po zranení a následnej menšej zápasovej vyťaženosti som práve po takýchto momentoch veľmi túžil. Som rád, že zažívam tieto chvíle.

V Trnave často hovoríte, že aj napriek úspechu vám len málokto verí. Nemáte pocit, že je to naopak a že ste pobláznili futbalové Slovensko?
To neviem zhodnotiť, môžem v to len dúfať. Každopádne, fanúšikov si môžete získať iba svedomitou robotou na ihrisku, o čo sa snažíme. Snáď to diváci registrujú a budú chodiť vo veľkých počtoch aj na ligové zápasy.

Po dueli s Anderlechtom vás čakajú zápasy s Fenerbahce a Dinamom Záhreb. Máme čakať ďalšie pekné prekvapenia?
Nechceme udivovať vyhláseniami o tom, že ideme vyhrať skupinu. Všetko sa ukáže na ihrisku. Uvidíme, čo prinesú ďalšie zápasy. Fanúšikovia sa však môžu spoľahnúť na to, že na trávniku odovzdáme všetko.

Aké sú vaše vnútorné pocity – na čo by mohol Spartak v Európe ešte dosiahnuť?
Nemám žiadne pocity. Keď stojíte pred veľkými zápasmi, zvykne sa povedať, že si ich idete užiť. Verte, že to nie je úplne tak. V našom prípade skôr platí, že si to ideme tvrdo odpracovať. Takéto súboje bolia, niekedy naozaj dosť. Takže žiadne užívanie, ale boj na ihrisku. My sa však na to všetko tešíme, pretože zápasy Európskej ligy možno hráme naposledy v našich kariérach. Preto si z nich chceme odniesť čo najviac skúseností a zážitkov.

Európsku ligu ste zažili aj so Slovanom Bratislava, no z víťazstva ste sa vtedy neradovali. Trúfnete si na porovnávanie?
Vtedy som to vnímal inak, bol som mladší. V šatni boli iní lídri a ja som sa od nich takpovediac učil hrať futbal. Teraz je to iné, pretože medzi lídrov by som mal svojimi skúsenosťami patriť aj ja. O to viac chcem pomôcť kolektívu, aby bol úspešný.

   

CHCE NA MUŽSTVO PRENÁŠAŤ VÍŤAZNÚ MENTALITU

V pohárovej Európe máte na konte góly a aj asistencie. V našej lige ste si pripísali gólové nahrávky v posledných dvoch stretnutiach so Žilinou a DAC. Ste v životnej forme?
To neviem, nech hodnotia druhí. Ja sa cítim dobre. Dôležité je, že som zdravý. Verím, že som ešte nepovedal posledné slovo a výkonnosť si udržím na solídnej úrovni.

Tréner Radoslav Látal o vás veľmi stál, a to aj napriek vašej slovanistickej minulosti. Ceníte si to o to viac?
Dôveru som si musel zaslúžiť na ihrisku. Keby som ponúknutú šancu nevyužil, na mojom mieste by hral niekto iný. Som rád, že som na trávniku a budem sa snažiť vydržať tam čo najdlhšie.

Čo vám dal angažmán v Poľsku?
Skúsenosti. Každá skúsenosť je dobrá skúsenosť. Som o štyri roky starší, ako keď som odchádzal za hranice. Veľa sa toho zmenilo, rozrástla sa mi rodinka. Neľutujem, že som opustil Slovensko. Posunulo ma to vpred po každej stránke.

Čím najmä chcete byť prínosom pre Trnavu?
Som víťazný typ, nerád prehrávam a myslím si, že takúto mentalitu potrebuje každá kabína. Budem sa snažiť zakaždým strhnúť chlapcov k tomu, aby sme išli vždy za víťazstvom a aby sme neboli spokojní s remízou ako v nedeľu v Dunajskej Strede, keď sme za stavu 2:2 začali zbytočne brániť. Chcem prenášať na chlapcov víťaznú mentalitu.

Dávate si krátkodobé osobné ciele?
Áno, to je veľmi dôležité pre každého hráča, aby cítil pozitívnu motiváciu. Ambície vás ženú vpred a mám ich aj ja. Verejne ich však neprezradím.

  

PROBLÉM V NAŠEJ LIGE? STRATA KONCENTRÁCIE

Vo Fortuna lige sa vám nedarí podľa predstáv. Je možno aj úspešné európske ťaženie dôvodom toho, že vám chýbajú sily na domácej scéne?
Nemyslím si, že by sme posledné prehry utŕžili práve z tohto dôvodu, hoci sme inkasovali v posledných minútach. Naším problémom je podľa mňa skôr strata koncentrácie. Keď si myslíme, že už to máme vo vrecku, súperi nás nemilosrdne potrestajú.

Ako z toho von?
Musíme si tento problém neustále prízvukovať. V Európskej lige sa nám to nestáva, v ťažkých zápasoch vieme hrať na nulu, čo sa ukázalo aj v poslednom dueli s Anderlechtom. S tým sa však nemôžeme uspokojiť a rovnako koncentrovane musíme pristúpiť aj k ligovým stretnutiam. Ak tak neurobíme, futbal nám to spočíta.

Naposledy ste v Dunajskej Strede otočili z 0:1 na 2:1, no napokon ste prehrali 2:3. Vy osobne ste boli veľmi nahnevaný. Už vás táto prehra prebolela?
Priznávam, bol som nahnevaný ako už dlho nie. Môžeme prehrať, ale nie takto. Trikrát za sebou sme si nechali ujsť body v závere stretnutia. Bol som naozaj veľmi zlý, no už to pomaly odchádza a teším sa na derby so Slovanom.

V priebehu sezóny posilnili váš káder štyria noví hráči. Je ich zaradenie do zostavy o to náročnejšie, že viac hráte zápasy ako trénujete?
Tréner to naozaj nemá jednoduché. Všetko sa deje za pochodu, zápasov je veľmi veľa. Ťažké to majú aj chalani. Hodili ich do vody a musia plávať. Detailne ešte nevedia, ako mužstvo funguje, aké má návyky. Myslím si však, že sa toho zhostili celkom dobre. Ali Ghorbani strelil Dunajskej Strede dva góly a podľa môjho názoru neodohral zlý zápas ani Jiří Kulhánek. Kvalita nášho mužstva by mala ísť s rastúcou konkurenciou pomaly hore.

  

V SLOVANE MÁ PÁR PRIATEĽOV, ČAKÁ HO ŠPECIFICKÝ ZÁPAS

Blíži sa derby so Slovanom Bratislava. Ako sa tešíte na tento zápas?
Čaká ma naozaj špecifický duel. V Slovane som strávil dlhý čas. Musím si udržať čistú hlavu, pretože chcem pomôcť Trnave k zisku troch bodov.

Vedúci Slovan má aktuálne o pätnásť bodov viac, no zvykne sa hovoriť, že v derby sa rozdiely stierajú. Bude to tak aj teraz?
Verím, že áno. Bude to náročný zápas. Slovan má fazónu, ale my máme v tejto sezóne v nohách viac ťažkých stretnutí ako oni. To by mohla byť naša výhoda. Verím, že tento súboj bude mať európske parametre a takisto veľký náboj. Očakávam veľa ľudí a verím, že to zvládneme.

Akým spôsobom sa chcete uchrániť pred prehnanou motiváciou?
Už som dosť skúsený na to, aby som si poradil s emóciami. Pripravím sa na zápas tak, aby som bol prospešný mužstvu a vyhol sa hlúpostiam na ihrisku.

Slovan prešiel veľkou obmenou. Máte v tíme súpera ešte nejakých priateľov?
Napríklad Kornela Salátu, s ktorým som približne v rovnakom čase začínal v Slovane. Na pár tréningoch som zažil aj brankára Dominika Greifa. Z mužstva už nepoznám nikoho iného, no pri tíme sú ľudia, ktorí tam boli aj počas môjho pôsobenia. Vedúceho mužstva Jána Švehlíka považujem za najlepšieho človeka v klube. Veľmi si vážim aj kustóda Jána Beniaka.

Slovanistom patrí čelo tabuľky, vy môžete v slovných prekáračkách odkázať, že ste účastníkom Európskej ligy. Zabŕdnete si pred zápasom do súpera?
Nie. Nechajme to na ihrisko, nech sa rozhodne tam a nech vyhrá lepší. Neuznávam prekáračky tohto typu. Nepatrím medzi tých, ktorí by cez médiá niečo odkazovali iným. Radšej si to rozdám na trávniku.

Čo teda chcete ukázať na ihrisku?
Návod na Slovan nám možno dali hráči Rapidu Viedeň v kvalifikácii Európskej ligy. Súperovi strpčili hru vysokým napádaním a dôrazom. Slovanisti sú výborní futbalisti, no nemajú radi, keď súper pritvrdí. Toho by sme sa mali držať.

Fanúšikov Trnavy ste si získali veľmi rýchlo, a to aj napriek slovanistickej minulosti, čo nebýva zvykom. Ako vnímate skutočnosť, že ste si svojou prácou takto naklonili tribúny?
Veru, nebolo to jednoduché. Fanúšikovia sa na môj príchod pozerali z rôznych uhlov pohľadu. Mnohí určite neverili, že sa takto rýchlo udomácnim v Trnave. Bol som však presvedčený, že futbal hrať viem a Spartak bude mať zo mňa úžitok. Nebál som sa negatívnych ohlasov. Som rád, že to takto dopadlo a divákom ďakujem za podporu.

Keď ste boli v Slovane, nikdy ste sa na adresu rivala nevyjadrili urážlivo. Je dôležité vážiť si súpera, pretože život môže priniesť aj takéto situácie?
Presne tak. Nikdy neviete, čo môže prísť. Vážiť si treba nielen súpera, ale každého človeka. Keď bude vo futbale vládnuť vzájomný rešpekt, každý sa bude cítiť lepšie a atmosféra bude podstatne príjemnejšia.

   

ZNÁME MENÁ, KTORÉ SI OBLIEKLI BELASÝ AJ ČERVENO-ČIERNY DRES

Hrať počas kariéry za Slovan Bratislava aj Spartak Trnava nie je časté, získať si rešpekt obidvoch fanúšikovských táborov je ešte zriedkavejšie. Erikovi Grendelovi sa to podarilo. História si však pamätá viacero futbalistov, ktorí nastúpili v našej lige v obidvoch najslávnejších slovenských tímoch a sú medzi nimi aj reprezentanti.

Rovnako ako Erik Grendel a takisto ďalší súčasný hráč Trnavy Jakub Rada najskôr nosili belasý dres a neskôr sa stali hráčmi Spartaka aj takí futbalisti ako Ján Zlocha, Jaroslav Timko, Miroslav Kriss, trojnásobný najlepší slovenský futbalista Dušan Tittel a len pár rokov dozadu aj Peter Štepanovský.

História si pamätá aj opačné prípady, a to keď sa futbalisti po pôsobení v Trnave stali hráčmi Slovana. Na túto cestu sa odhodlali ďalšie zaujímavé mená. Stačí spomenúť legendy Antona Malatinského, Jozefa Adamca, Vojtecha Varadina či z neskorších generácií Mareka Ujlakyho, Igora Bališa, Pavla Masaryka, prípadne autora víťazného gólu Slovenska do siete Talianska na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike Kamila Kopúnka.

   

ERIK GRENDEL – FAKTY

  • Narodil sa 13. októbra 1988 v Handlovej.
  • Je ženatý, s manželkou Petrou má dcéru Ester (6) a syna Erika (2).
  • Futbalové gény zdedil po otcovi Štefanovi, ktorý sa po bohatej hráčskej kariére presadil aj ako tréner.
  • Do veľkého futbalu sa prepracoval ako dieťa v tom čase úspešnej dubnickej liahne talentov, v najvyššej súťaži debutoval už ako šestnásťročný 26. júla 2005.
  • V septembri 2009 prestúpil do Slovana Bratislava, s ktorým sa trikrát radoval zo zisku titulu a takisto trikrát vyhral Slovenský pohár. V drese belasých si zahral dvakrát skupinovú fázu Európskej ligy (na jeseň 2011 v konkurencii Paríža Saint-Germain, Athleticu Bilbao a Salzburgu, o tri roky neskôr s SSC Neapol, Spartou Praha a Young Boys Bern).
  • Začiatkom roka 2015 opustil Slovan a stal sa hráčom Górniku Zabrze, s ktorým však na trofeje nesiahol. Najlepším umiestnením štrnásťnásobného poľského šampióna počas éry Erika Grendela bola 4. priečka z minulej sezóny.  Po vypadnutí v lete 2016 z Ekstraklasy sa skúsený stredopoliar pričinil v nasledujúcej sezóne o okamžitý návrat klubu medzi elitu.
  • V lete sa stal posilou majstrovskej Trnavy, s ktorou si užíva svoju tretiu účasť v skupinovej fáze Európskej ligy, Dočkal sa svojho premiérového víťazstva hneď v prvom dueli, keď Spartak zdolal Anderlecht 1:0.
  • Hoci prešiel mládežníckymi reprezentáciami a bol dokonca kapitánom národného tímu do 21 rokov, na svoj prvý štart s dvojkrížom na hrudi na seniorskej úrovni stále čaká.
  • Spomedzi zahraničných tímov drží palce Barcelone, jeho obľúbeným hráčom je stredopoliar Xavi Hernandez.